Mario Monti este noul premier al Italiei

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 21:03
3086 citiri
Mario Monti este noul premier al Italiei
Foto: The Telegraph

Mario Monti este noul premier al Italiei, fiind insarcinat de catre presedintele Napolitano, duminica seara, cu formarea unui nou guvern.

Noul premier a declarat ca isi doreste ca Italia sa creasca, el afirmand ca vrea sa-i faca pe italieni mandri din nou, dupa cum relateaza BBC. Monti are nevoie de o majoritate in Parlament pentru a implementa planul de austeritate. Majoritatea partidelor sustin nominalizarea sa.

Dupa demisia lui Silvio Berlusconi, sambata seara, presedintele Giorgio Napolitano a avut, duminica, nu mai putin de 17 consultari cu politicienii, pentru a cadea de acord asupra componentei noului guvern.

Silvio Berlusconi s-a intalnit cu Mario Monti

Semnalele fusesera insa date de sambata, cand inca premierul Berlusconi a avut un pranz de lucru cu Mario Monti, fostul comisar european al Italiei, cei mai multi vazand in aceasta intalnire semnalul ca seful guvernului avea sa predea stafeta. Ceea ce s-a si intamplat, duminica seara, Monti devenind noul premier.

Mario Monti, anuntul oficial - Corriere della Sera

Presa internationala anunta, inaintea desemnarii lui Monti, ca seful guvernului italian avea sa fie numit, cel mai probabil, inainte deschideri burselor, de luni.

Monti, care pana duminica a stat relativ departe de camerele de luat vederi, are o misiune dificila. Pachetul legislativ prevede economii in valoare de 59,8 miliarde de euro, din reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, cu scopul de echilibra bugetul pana in 2014.

Aceste masuri includ o crestere a TVA-ului de la 20% la 21%, inghetarea salariilor din sectorul public pana in 2014, cresterea treptata a varstei de pensionare a femeilor care lucreaza in sectorul privat, de la 60, la 65 de ani, pana in 2026, intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale, inclusiv prin limitarea tranzactiilor cu bani lichizi la 2.500 de euro, si introducerea unei taxe speciale pentru sectorul energetic.

Absolvent de Yale

Monti, in varsta de 68 de ani, are reputatia unui om competent si independent, el fiind absolvent de Yale. Nascut in 1943 in nordul Italiei, Monti a predat economia la Universiattea Torino, timp de 15 ani, conform BBC. A fost si rector, mai apoi presedinte, al Universitatii Bocconi din Milano.

Odata cu demisia, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Italiei, Berlusconi, anunta ca il va sprijini si incerca sa-si convinga aliatii sa faca acelasi lucru. Principalul aliat al lui Berlusconi, Liga Nordului, a anuntat insa prin vocea liderului Umberto Bossi ca nu-l va sprijini pe Monti, dorindu-si alegeri anticipate.

Monti a fost vazut de ziaristi duminica, dupa ce a parasit hotelul unde era cazat pentru a merge la biserica si apoi la Senat. "Vedeti ce zi frumoasa este?", i-ar fi intrebat el pe jurnalisti, conform Reuters.

Sondajele date publicitatii duminica seara, inainte de numirea lui Monti, aratau ca jumatate din populatie il voia pe acesta premier.

Italia: 50% din populatie il vrea pe Mario Monti premier

Interviurile fusesera realizate telefonic. Mare parte din italieni au incredere in el, 58% dintre cei intervievati in 11 noiembrie declarand ca ar avea incredere in guvernul creat de el. Acesta va trebui sa fie gata luni.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mario Monti premier Italia, #nou premier Italia, #sef guvern Italia, #Mario Monti numit , #Italia