Marturiile unui asasin platit: Cum a planuit Mafia sa ucida un oficial american

Sambata, 12 Martie 2016, ora 14:25
7619 citiri
Marturiile unui asasin platit: Cum a planuit Mafia sa ucida un oficial american
Foto: Arhiva Ziare.com

Mario Cuomo, fost guvernator american al New York-ului, era sa fie tinta unui asasinat pus la punct de mafia siciliana, dupa cum sustine un asasin al Cosa Nostra, care se afla in inchisoare.

Criminalul a declarat ca asasinatul ar fi trebuit sa aiba loc in timpul unei vizite din 1992. Maurizio Avola, in varsta de 52 de ani, executa o pedeapsa pe viata pentru implicare in 43 de crime si 40 de jafuri armate. Acesta a povestit pentru The Guardian cum sefii sai din Mafie planificau o ambuscada, la care urmau sa participe mai multe persoane inarmate cu pusti si care aveau explozibili asupra lor.

Atacul a fost anulat in momentul in care Mafia a aflat detalii despre securitatea lui Cuomo.

Lichidarea "vanatorului de mafioti", asasinatul teribil care a ingrozit Italia anilor '90

Avola a mentionat ca, dupa asasinarea judecatorilor anti-mafie Giovanni Falcone si Paolo Borsellino in 1992, sefii Cosa Nostra au decis sa declanseze razboiul impotriva statului american si impotriva aliatilor sai.

"Scopul era sa fie vizati politicieni sau membri ai unor institutii, pentru a transmite un mesaj clar", a spus asasinul intr-un interviu transmis prin avocatul sau.

Atunci cand s-a anuntat vizita lui Cuomo in Italia, seful lui Avola, Aldo Ercolano, i-a transmis ca ar fi o "tinta excelenta". El a punctat ca acesta ar fi si un avertisment catre autoritatile care au permis mai multor tradatori din randul Mafiei sa inceapa o viata noua in Statele Unite ale Americii, sub alte identitati.

"Cuomo era un simbol al Americii, care in acei ani gazduia mafioti, care au vrut sa iasa din Cosa Nostra si au ajutat la arestarea sefilor lor. Moartea lui ar fi trimis un mesaj important la New York. Ar fi facut ca lumea sa inteleaga ce se intampla cu cei care stau in calea Mafiei", a mai spus Maurizio Avola.

Cuomo a ajuns la Roma, pe 19 noimbrie 1992, pentru o vizita de o saptamana, iar atacul urma sa aiba loc cand americanul ajungea in piata principala din Messina. Mafiotii erau pregatiti de atac, aveau pusti Kalasnikov, explozibil si oameni care sa blocheze eventualele cai prin care putea sa scape victima.

Avola a punctat ca atacul a fost anulat, pentru ca fostul guvernator american al New York-ului avea o paza foarte puternica, inclusiv o masina antiglont si ca era imposibil sa fie ucis. In aceste conditii, Aldo Ercolano a ordonat oamenilor sai sa se retraga.

Nascut in 1962 in Catania, despre Avola se crede ca a ucis in jur de 80 de persoane, inclusiv jurnalisti, avocati, politicieni si chiar mafioti.

Cunoscut ca "ochi de gheata", din cauza privirii, el a fost recrutat ca asasin platit de familia Santapaola, una dintre cele mai de temut din lumea interlopa din Sicilia. A fost arestat in urma unui pont in 1993, dupa ce a omorat un fost amic. Avola a ajuns la concluzia ca a fost tradat de seful sau, iar dupa un an s-a hotarat sa colaboreze cu politia, oferind detalii care au dus la deschiderea unor noi anchete si la arestarea a peste 100 de persoane importante.

Acesta isi executa pedeapsa intr-o inchisoare speciala pentru informatorii din randul Mafiei, care se afla in nordul Italiei. Totusi, chiar daca a fost condamnat la inchisoare pe viata, Avola va fi eliberat in 2019 datorita faptului ca a colaborat cu autoritatile.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#fost guvernator american mafie, #asasin platit mafie Italia, #asasin platit Italia , #Italia