Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul italian de externe: Criza imigrantilor risca sa sfasie sufletul Uniunii Europene

Duminica, 23 August 2015, ora 19:00
3340 citiri
Ministrul italian de externe: Criza imigrantilor risca sa sfasie sufletul Uniunii Europene
Foto: Hepta.ro

Agravarea crizei imigratiei ameninta sa "sfasie sufletul Uniunii Europene", este de parere ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, alarmat in legatura cu o posibila punere in chestiune a acordurilor Schengen.

Intr-un interviu publicat in cotidianul Il Messagerro, Gentiloni a afirmat ca scene haotice precum cele de vineri si sambata de la frontiera dintre Grecia si Macedonia reprezinta o reala amenintare pentru libera circulatie a persoanelor in blocul comunitar, relateaza duminica AFP.

Un nou val de imigranti: Mii de persoane, salvate de autoritatile italiene din Marea Mediterana

La frontiera greco-macedoneana s-a inregistrat un aflux de mii de persoane, care in cele din urma au reusit sa patrunda in Macedonia, iar pe Marea Mediterana circa 3.000 de persoane au fost salvate in cadrul unei vaste operatiuni.

Mii de imigranti au rupt cordoanele de politie si au patruns in Macedonia

Timp de mai multe saptamani, Macedonia a tolerat intrarea masiva pe teritoriul sau a imigrantilor veniti din Grecia, dar guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgenta si a trimis in zona forte de politie si armata pentru a stavili afluxul de straini.

Europa risca sa arate ce este "cel mai rau in ea insasi" in materie de imigratie, a avertizat Gentiloni: "egoism, luari hazardate de decizii si dispute intre statele membre".

"Sunt foarte nelinistit. Astazi, tocmai in aceasta chestiune (privind imigratia), Europa fie isi va redescoperi sufletul, fie si-l va pierde intr-adevar", a spus ministrul italian, facand apel la partenerii europeni sa inceapa sa gaseasca o solutie comuna la criza imigratiei.

Care e alternativa

Alternativa, a avertizat Gentiloni, ar fi prabusirea acordurilor Schengen ce permit libera circulatie intr-o mare parte a Europei continentale.

"Ceea ce este in pericol este unul dintre pilonii de baza ai Uniunii Europene: libera circulatie a persoanelor", a insistat Gentiloni. "De pe coasta italiana pana in Kos (Grecia), din Macedonia pana in Ungaria si Calais (Franta), tensiunile cresc si, cu timpul, ar putea pune Schengen in chestiune", a adaugat el.

Italienii nu mai au unde sa-i ingroape pe imigrantii morti pe Mediterana

"Va puteti imagina o Uniune fara Schengen? O intoarcere la fostele frontiere?", s-a intrebat ministrul italian. "Imigrantii nu sosesc in Grecia, in Italia sau in Ungaria. Ei sosesc in Europa. Iata de ce regulile de primire trebuie sa fie 'europenizate'", a estimat Gentiloni.

AFP aminteste ca vicecancelarul german Sigmar Gabriel si ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au facut si ei apel la o politica privind dreptul de azil in UE unificata si intarita, precum si la o justa repartizare a refugiatilor intre tari.

Impreuna cu Grecia, Italia este una dintre cele mai expuse tari la afluxul masiv de imigranti. Peste 104.000 de imigranti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud au ajuns in porturile Italiei meridionale de la inceputul acestui an dupa ce au fost salvati pe Marea Mediterana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ministru Italia imigranti, #imigranti efecte UE, #imigranti efecte Europa , #Italia