Ministrul italian de Externe: Italia a "pariat" pe viitorul economic al Romaniei

Joi, 09 Iulie 2015, ora 18:09
3551 citiri
Ministrul italian de Externe: Italia a "pariat" pe viitorul economic al Romaniei
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe al Italiei, Paolo Gentiloni, a declarat joi ca Italia "a pariat" de multa vreme pe viitorul economic al Romaniei, aratand ca in fiecare luna peste 100 de societati italiene vin in tara noastra.

Ministrul italian a subliniat relatiile excelente existente intre Italia si Romania.

"Avem relatii politice excelente asa cum se confirma prin numeroasele vizite de stat care au avut loc in Romania si in Italia in ultimul an si sub aceste relatii excelente din punct de vedere politic exista si o intensificare a relatiilor economice si comerciale extraordinare. Italia nu a descoperit Romania de cateva luni sau de cativa ani, ci a pariat pe viitorul economic al acestei tari de foarte multa vreme.

Ceea ce este interesant este faptul ca acest pariu se reinnoieste continuu. Avem un bilant important, 12 miliarde de euro schimburi cu Romania si o alimentare continua a acestui tesut al relatiilor. In fiecare luna exista peste 100 de societati italiene care vin in Romania si sunt zeci de mii inregistrate", a afirmat Paolo Gentiloni, dupa intrevederea cu omologul sau roman, Bogdan Aurescu.

In opinia sa, stabilitatea si cresterea economica sunt doua caracteristici ale Romaniei.

"Ideea principala este faptul ca increderea in stabilitatea si in cresterea economica este cea care caracterizeaza Romania si este o incredere care se reinnoieste in randul oamenilor de afaceri italieni si care conduce nu numai la intensificarea interschimbului, dar si la intensificarea prezentei noastre in aceasta tara, stiind ca sunt motive foarte vechi si legaturi foarte vechi de civilizatie si de istorie, de limba, care se reinnoiesc in mod continuu", a mai spus ministrul de Externe italian.

El a afirmat ca relatiile de integrare a comunitatii romane sunt pozitive din toate punctele de vedere, aratand ca exista o tendinta de dezvoltare a capacitatii societatilor mici si mijlocii apartinand oamenilor de afaceri romani in Italia.

In ceea ce priveste tematica emigrarii, el a subliniat ca nu trebuie puse niste ziduri, ci trebuie sa existe o responsabilitate comuna. De asemenea, ministrul de Externe italian a precizat ca Italia si Romania sunt in favoarea unui parcurs de asociere progresiva cu Europa a regiunii Balcanilor de Vest.

El si-a exprimat speranta ca in privinta Greciei se va gasi o solutie in cateva zile.

"Noi, italienii, nu numai ca suntem interesati, ci suntem implicati prin fapte sa contribuim pe cat posibil la un obiectiv pe care eu il consider necesar pentru Europa, si anume ca in cateva zile sa ajungem la o solutie convingatoare in ceea ce priveste criza din Grecia. Pentru a ajunge la o solutie este nevoie de o contributie pozitiva si constructiva din partea Guvernului grec, dar noi, europenii, eurozona, trebuie sa intelegem clar ca obiectivul nostru este unul politic pentru ca Europa sa ajunga la o intelegere si la o solutie", a afirmat Paolo Gentiloni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#ministrul Italian Externe Romania, #firme italiene Romania , #Italia