Pod prabusit in Italia. Oricand se poate intampla si in Romania

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 12:02
8292 citiri

Un pod cu circulatie auto s-a prabusit in Italia. Ghinionul a facut ca acest lucru sa se intample exact cand un tir condus de un roman se afla pe acel pod.

Concetateanul nostru a fost accidentat, dar traieste. Nu acelasi lucru se poate spune despre cel care conducea o masina care la momentul nefast se afla exact sub pod si care a murit.

Ce se cerceteaza acum? Daca acel tir a depasit limita de incarcare, fapt care ar fi putut duce la prabusirea podului.

Inregistrarile arata insa in clar, pentru cei care sunt specialisti, ca podul a cedat ca urmare a faptului ca nu s-au realizat lucrari de intretinere. Ruperea s-a facut exact in zona de rost, iar prabusirea s-a petrecut ca urmare a cedarii sistemului de rezemare.

Referitor la posibila culpa pe care ar fi putut-o avea soferul roman, ea nu poate exista in termeni reali. Dimensionarea unui pod presupune incarcarea acestuia la niste valori de proiectare ce nu pot niciodata sa fie atinse prin incarcare excesiva, pentru ca masina in sine nu ar putea-o duce.

Spre exemplu, de multe ori, proba se face prin incarcarea intregului pod cu betoniere pline (in cazul de fata era un pod de autostrada).

Ce se poate vedea insa din inregistrari este faptul ca podul era vechi si nu par a fi realizate lucrari de intretinere periodica.

Din acest punct de vedere, situatia din Romania se prezinta de-a dreptul dezastruos. Lucrarile realizate dinainte de 1989, fie ca vorbim de poduri, de baraje, de lucrari de protectie la inundatii, de statii de epurare, de cladiri de locuit sau administrative, nu au mai beneficiat de intretinerea periodica.

Avem retele de apa si canalizare in orase care si-au depasit de trei ori durata de exeploatare. Fondul de locuit din Romania si-a depasit in ansamblu durata de viata (era de 50 de ani la momentul conceperii).

In Bucuresti regia de Apa-Canal peticeste unde se strica, ce sa mai vorbim de refacerea retelelor.

Avem autostrazi pe hartie, drumuri pe planuri sau prost executate, cerinte de calitate exagerate, cand la noi lucruri elementare nu se pot indeplini (spre exemplu, cerintele europene de implementare a cladirilor publice cu consumuri aproape zero, cand cea mai mare parte a scolilor de la sate nu au apa si incalzire curenta, sau grupuri sanitare pentru asigurarea unui minim de igiena).

In Romania pleaca la vale si drumurile nou construite, ce sa mai vorbim de cele existente.

Cazul din Italia oricand se poate repeta si in Romania. In inspectiile ce le facem la constructiile existente constatam elemente de beton ce prezinta doar urme de armatura. Cum stau acele constructii doar Cel de Sus mai poate sti.

Aici o vina importanta o poarta si autoritatile locale. Nu este admisibil ca un bun gospodar sa nu gaseasca resurse, pana si umane, de a repara institutiile in care se afla copiii, sa le realizeze grupuri sanitare decente si nu caznale in care ne mor copiii.

Nu se stie starea reala a infrastructurii in lipsa unor expertize tehnice care sa releve acest lucru.

Un cutremur major urmeaza sa aiba loc in Romania. Nimeni nu isi doreste acest lucru, dar el reprezinta o certitudine statistica. Este tara noastra pregatita pentru acest lucru?

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#pod prabusit Italia , #Italia
Comentarii
Poza Conu_Alecu
Conu_Alecu
rank 5
Defapt se poate intampla oriunde si oricand...