Premierul italian da lectii Europei: E ca orchestra de pe Titanic. Sa se apropie de Rusia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 12:01
4885 citiri
Premierul italian da lectii Europei: E ca orchestra de pe Titanic. Sa se apropie de Rusia
Foto: Facebook/Matteo Renzi

Premierul italian Matteo Renzi este de parere ca Europa este ca orchestra care canta pe Titanic in timpul scufundarii vasului, situatie din care se poate iesi printr-o abordare "a l'italienne".

Intr-un interviu acordat Bloomberg din resedinta sa din Roma, Renzi a adoptat o atitudine de invingator si a recomandat europenilor sa urmeze exemplul Italiei in toate crizele care zguduie Uniunea Europeana.

Renzi i-a atacat pe unii lideri europeni pentru lipsa de strategie in privinta abordarii diferitelor crize. Cu toate ca sunt voci care spun ca nici abordarea sa nu este perfecta, Renzi le-a recomandat liderilor europeni sa urmeze exemplul Italiei.

Premierul italian, Matteo Renzi, in razboi deschis cu Germania si Comisia Europeana

"UE este ca orchestra care interpreteaza in timp ce Titanicul se scufunda. Astazi am facut reforme si suntem in pozitia de a le spune partenerilor din UE: prieteni, putem schimba aceasta abordare gresita birocratica", a afirmat acesta.

Renzi a aratat ca liderii Europei se confrunta gresit cu conflictele ce tulbura mai multe tari simultan, de la Libia la Ucraina, cu refugiatii sirieni care intra in UE, cu criza economica si dezbaterea privind retragerea Marii Britanii din UE.

Pentru a impune ordine in acest haos, Renzi sugereaza ca UE trebuie sa isi foloseasca puterea financiara si militara acolo unde poate sa faca o schimbare si sa isi recunoasca limitele in celelalte parti. Asta inseamna relaxarea restrictiilor bugetare pentru a scapa de tensiunile sociale cu privire la criza refugiatilor, trimiterea de trupe in Libia si reconcilierea cu Rusia.

Cel mai mare test al ambitiilor de politica externa ale lui Renzi se afla dincolo de Mediterana, in Libia, unde factiuni rivale sfasie tara dupa indepartarea de la putere a lui Moammar Gaddafi in 2011. De aici vine si un numar insemnat de imigranti.

Italia, ca vecin al Libiei si fosta putere coloniala, este in prima linie a raspunsului european la acest haos, iar compania petroliera italiana Eni SpA este cel mai mare investitor in aceasta tara.

Italia a organizat negocieri pentru crearea unui guvern de uniune nationala si acum intocmeste planuri de a conduce o coalitie de mentinere a pacii care sa includa Marea Britanie, Franta si Germania.

"O tara este afectata de criza imigratiei, o alta are alegeri anul viitor, o alta se concentreaza pe un referendum, o alta tara nu are guvern. Italia nu si-a rezolvat toate problemele, dar a aratat in ultimii doi ani ca totul este posibil", s-a justificat Renzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Renzi UE criza imigranti, #Renzi criza UE, #Renzi UE Titanic , #Italia