Proteste ale jurnalistilor italieni, dupa ce au fost numiti "sacali si prostituate" de conducerea partidului M5S

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 12:05
1912 citiri
Proteste ale jurnalistilor italieni, dupa ce au fost numiti "sacali si prostituate" de conducerea partidului M5S
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii partidului Miscarea Cinci Stele (M5S) i-au numit "sacali si prostituate" pe cei care lucreaza in presa, iar sindicatele media italiene au chemat jurnalistii sa protesteze.

Formatiunea politica antisistem, care conduce impreuna cu Liga de extrema dreapta, a amenintat din nou ca va taia fondurile pentru publisheri si va introduce noi legi care duc la conflicte de interese, pe masura ce relatiile cu media s-au deteriorat dupa ce primarul Romei, Virginia Elena Raggi, a fost achitat pentru favoritism.

Raggi a fost gasita nevinovata pentru abuz de putere dupa ce un judecator a decis ca fapta ei nu a reprezentat o infractiune.

Luigi Di Maio, liderul M5S si vice-prim-ministru, i-a numit pe jurnalistii care au scris despre acest caz timp de doi ani "sacali" si i-a acuzat ca au generat stiri false pentru a o inlatura pe Raggi. Alessandro Di Battista, figura importanta a partidului, i-a descris pe jurnalisti drept "prostituate".

Insultele au starnit furie in randul presei si al sindicatelor FNSI si Usigrai, care au organizat mai multe evenimente de tip flashmob, care vor avea loc marti in orase precum Bruxelles si Londra.

"Libertatea presei este atacata", a spus Vittorio di Trapani, presedintele Usigrai, citat de The Guardian. "Este clar ca nu vorbim doar despre cazuri izolate, ci despre o strategie de a lovi jurnalistii, libertatea presei si, astfel, dreptul cetatenilor de a fi informati", a continuat acesta.

Raffaele Lorusso, presedintele FNSI, a subliniat ca aceiasi jurnalisti care au scris despre cazul Raggi au abordat si subiecte legate de predecesorul ei Ignazio Marino, care a fost achitat in cazul acuzatiilor de evaziune. Marino s-a retras in 2015, dupa ce a fost atacat de mai multi colegi din M5S, ceea ce a contribuit la caderea lui.

"Jurnalistii insultati pentru ca au scris despre Raggi nu l-au scutit nici pe Marino... inainte a fost bine, dar astazi nu?", a mai spus Lorusso. "Di Maio si cei ca el din M5S care viseaza sa aiba informatii tinute in frau trebuie sa uite de asta: amenintari sau insulte nu vor opri jurnalistii sa isi faca munca", a punctat el.

Asociatia presei straine din Italia s-a alaturat demersului sindicatelor: "Credem cu tarie ca munca noastra este unul dintre pilonii democratiei si, astazi, mai mult ca niciodata, trebuie protejata".

Intrebat in timpul unui interviu televizat daca isi retrage afirmatiile, Di Maio a spus duminica seara: "In niciun caz. Ei incearca sa dea jos guvernul, dar nu inghitim chestia asta".

In luna septembrie, Di Maio a amenintat ca va retrage advertorialele companiilor de stat din ziare dupa ce le-a acuzat de "poluare zilnica a dezbaterii politice".

M5S vizeaza in special La Repubblica, ziar deseori acuzat de "stiri false", termen popularizat de presedintele american, Donald Trump.

Gianni Riotta, director al scolii de jurnalism de la Libera Universita Internazionale degli Studi Sociali "Guido Carli" din Roma, a spus ca amenintarea de a taia fondurile de stat pentru publicatii este bazata pe falsitate, deoarece banii oferiti de stat pentru a sprijini ziarele importante au fost taiati in urma cu mai multi ani, si doar cateva publicatii locale mai beneficiaza de astfel de finantari.

M5S, partid infiintat in 2009, a fost acuzat in mai multe randuri de propagarea de dezinformare prin canalele sale de pe retelele social media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#jurnalisti italieni sacali prostituate, #jurnalisti sacali prostituate proteste , #Italia