Referendum periculos in Italia pentru modificarea Constitutiei - poate avea acelasi efect ca Brexit

Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 08:39
8621 citiri
Referendum periculos in Italia pentru modificarea Constitutiei - poate avea acelasi efect ca Brexit
Foto: Facebok / Matteo Renzi

Aproximativ 50,7 milioane de alegatori italieni sunt chemati duminica la urne pentru a-si exprima opinia cu privire la reformele constitutionale propuse de actuala guvernare, intr-un referendum extrem de controversat, care a divizat in ultimele luni scena politica din Italia.

Referendumul italian ar putea sa genereze un nou soc la nivelul blocului comunitar dupa Brexit, avand in vedere pozitia fragila a premierului Matteo Renzi, informeaza DPA si ANSA.

Sectiile se deschid la ora locala 7:00 (8:00 ora Romaniei), iar cei 50,7 milioane de italieni cu drept de vot sunt asteptati pana la ora locala 23:00 (00:00 ora Romaniei) sa isi exprime pozitia privind reformele constitutionale propuse.

Agenda de reforme constitutionale propuse de actuala guvernare este una complexa si plina de detalii. Insa, acestea au ca scop indepartarea legislativului italian de un sistem bicameral perfect, in care puterea senatorilor si a deputatilor este aproximativ egala. Premierul Matteo Renzi a argumentat ca o asemenea schimbare este necesara pentru a putea sa-si duca la capat planul de relansare a economiei italiene.

Propunerile sunt extrem de controversate, iar dezbaterile aprinse au divizat in ultimele luni scena politica italiana. Aceste propuneri vor amenda o constitutie redactata in 1947, la scurt timp dupa caderea regimului fascist al lui Benito Mussolini.

Intre timp, o parte din alegatorii italieni se tem ca schimbarile constitutionale vor concentra mai multa putere politica in mainile executivului, iar oponentii politici nu s-au sfiit sa-l numeasca autoritar sau dictator pe Matteo Renzi.

In luna aprilie, actualul executiv nu a reusit sa obtina majoritatea parlamentara de doua treimi, necesara pentru ca agenda reformelor constitutionale sa fie implementata fara plebiscit.

De asemenea, sondajele de opinie sugereaza ca premierul intampina mari dificultati in incercarea de a-i convinge pe italieni sa voteze pentru reformele propuse, care ar reduce drastic numarul senatorilor si ar da mai multa putere guvernatorilor locali.

Ultimele sondaje publicate in urma cu doua saptamani indicau un avans de sapte puncte procentuale pentru tabara "NU". Intre timp, casele de pariuri indica de asemenea o victorie pentru cei care se declara impotriva reformelor constitutionale propuse de Matteo Renzi.

Premierul Renzi isi pune sperantele in cei patru milioane de alegatori italieni din diaspora, care vor putea sa voteze prin corespondenta. Insa, opozantii politici au amenintat ca vor lansa o campanie pentru anularea voturilor prin corespondenta, daca acestea schimba balanta in favoarea taberei "DA".

In prezent, exista o dezbatere aprinsa cu privire la siguranta votului prin corespondenta, iar multi analisti sustin ca acesta poate sa fie fraudat cu usurinta.

A treia cea mai mare economie din zona euro ar putea sa fie zguduita de un blocaj politic si de turbulente economice majore, daca alegatorii italieni voteaza impotriva reformelor constitutionale si forteaza demisia premierului Matteo Renzi, care ramane un aliat cheie al Angelei Merkel si un lider dedicat proiectului european dupa Brexit.

Renzi a dus in ultimele zile cea mai grea lupta din intreaga sa cariera politica, in incercarea de a convinge publicul italian sa voteze pentru reformele constitutionale, atacate intens de populistii de la Miscarea "Cinci Stele".

In mare, italienii sunt chemati la urne pentru a decide daca vor sa concentreze mai multa putere politica in mainile executivului sau daca resping reformele constitutionale pentru a pastra procesul democratic de control.

Premierul Matteo Renzi a promis ca se va retrage de la conducerea executivului daca alegatorii italieni resping reformele constitutionale. In acest sens, plebiscitul reprezinta un vot de incredere pentru actuala guvernare, care a esuat pana in acest moment in incercarea de relansare a economiei italiene.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, intrucat respingerea reformelor constitutionale ar putea sa genereze un blocaj politic si sa aduca formatiunile populiste si eurosceptice mai aproape de putere.

"Este inceputul unei saptamani decisive pentru viitorul Italiei. In sase zile vom descoperi daca putem in sfarsit sa avem un viitor mai puternic si mai simplu. Lupta este deschisa si avem in continuare multi alegatori indecisi", a declarat luni premierul Renzi.

Prim-ministrul italian sustine ca agenda de reforme constitutionale ii va da mai multa putere de decizie si va pune bazele unei guvernari stabile, intr-o tara care a schimbat 63 de executive si 27 de prim-ministri de la caderea dictaturii lui Benito Mussolini. In Italia, deciziile politice importante ajung deseori sa se blocheze in incurcaturi birocratice.

Renzi duce o lupta extrem de grea in incercarea de a-i convinge pe italieni sa voteze pentru reformele constitutionale, fiind practic unul dintre singurii lideri politici relevanti din tabara "DA". Unii analisti sustin ca premierul ar putea sa supravietuiasca politic chiar si in ciuda unui esec, desi a promis ca se va retrage de la conducerea Guvernului.

Esecul referendumului italian ar putea sa fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental impotriva sistemului politic traditional, dupa votul pentru Brexit si victoria lui Donald Trump.

Nu este clar cine ii va urma premierului italian in cazul respingerii reformelor constitutionale, iar aceasta incertitudine provoaca panica pe burse. Potrivit celor mai dramatice predictii ale analistilor, blocajul politic ar putea sa duca eventual la ridicarea unui executiv al Miscarii "Cinci Stele" (M5S), care si-ar promova platforma eurosceptica si ar genera o noua criza europeana dupa Brexit.

Totusi, scenariul principal indica faptul ca formatiunile italiene traditionale vor pune baza unei coalitii pentru a exclude de la guvernare M5S. Un asemenea executiv ar intampina noi obstacole si nu ar reusi sa gaseasca solutii pentru probleme omniprezente, precum coruptia si lenta crestere economica.

Italia a fost puternic lovita de ambele valuri ale recesiunii economice din 2009 si 2013. Matteo Renzi a urcat la putere in urma cu doi ani, iar sub guvernarea sa au trecut mai multe reforme ale legislatiei muncii, care au dus la o usoara crestere economica. Insa, economia italiana se confrunta in continuare cu cea mai lenta crestere din zona euro.

Acest referendum este considerat crucial pentru viitorul natiunii italiene, iar campania electorala a fost una extrem de agresiva si marcata de atacuri la persoana din partea opozitiei populiste.

Liderul M5S, Beppe Grillo, l-a numit pe premier "o scroafa insangerata care ataca pe oricine vede in fata ochilor". Intre timp, un aliat cheie al premierului italian a fost acuzat ca a incercat sa cumpere voturi in sudul sarac si puternic divizat al Peninsulei. Acesta a fost inregistrat in timp ce ii spunea unui primar local "sa le dati orice naiba cer" in schimbul unui vot pentru reformele constitutionale.

Matteo Renzi a trecut prin cele mai importante orase italiene si a aparut in numeroase emisiuni pentru a-i convinge pe italieni sa voteze in favoarea reformelor constitutionale propuse la referendum.

Corriere della Sera l-a luat in ras pe premier intr-o caricatura recenta, in care un parinte ii spune fiului sau: "Aminteste-ti, fiule. Dumnezeu este peste tot!". In schimb, fiul ii raspunde: "Ca Renzi".

De asemenea, premierul a introdus mai multe taieri de taxe si cadouri pentru pensionari in bugetul pentru 2017, in ciuda disciplinei cerute de Uniunea Europeana. Renzi si-a indreptat retorica agresiva impotriva "birocratilor de la Bruxelles" si a eliminat chiar din biroul sau drapelul UE, dupa ce a fost dur criticat pentru asa-numitele pomeni electorale dinainte de referendumul pentru amendarea Constitutiei.

Intre timp, blocul comunitar se pregateste duminica de un nou soc puternic dupa Brexit, care ar putea sa fie dublat de victoria prezidentiabilului de extrema-dreapta in Austria.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#referendum Italia Constitutie, #referendum Renzi Italia , #Italia