Referendumul pentru independenta din Venetia a trecut neobservat pe langa cel din Crimeea

Luni, 17 Martie 2014, ora 22:08
5013 citiri
Referendumul pentru independenta din Venetia a trecut neobservat pe langa cel din Crimeea
Foto: Reuters

In timp ce referendumul pentru independenta regiunii Crimeea ocupa primele pagini ale ziarelor din intreaga lume, o incercare de separare se incearca si in Italia, mai exact in provincia Veneto, unde Venetia este cel mai mare oras. Referendumul a avut loc in aceeasi zi cu acela din Crimeea.

Referendumul online din provincia italiana a avut loc duminica, dar, spre deosebire de referendumul din Crimeea, acesta nu a fost in centrul atentiei presei, anunta RT.

Veneto este una din regiunile cele mai mari si mai bogate din Italia, cu o populatie de peste 5 milioane, din care 3,8 milioane de oameni au drept de vot. Acestia pot vota pana vineri daca vor ca regiunea sa fie independenta.

"Veneto isi plateste taxele si ar dori niste raspunsuri din partea Romei. Roma nu a respectat venetienii. Pasul spre independenta vine din partea oamenilor si este o cerere democratica si s-a ajuns aici din cauza indiferentei Romei", a spus Luca Zaia, presedintele provinciei, care sustine miscarea de independenta.

Calcand pe urmele Scotiei si Cataluniei, care au planuit de asemenea referendumuri in acest an pentru independenta, Venetia isi doreste sa rupa legaturile si cu Uniunea Europeana si NATO, daca va castiga independenta.

"Am dori sa continuam legaturile economice cu Italia, dar, din punct de vedere fiscal, este o mare diferenta intre sumele pe care le platim prin taxele impuse de Roma si ce primim la schimb, ca investitii si servicii publice. Vorbim de o diferenta de 20 de miliarde de euro", a declarat Ludovico Pizzati, purtatorul de cuvant al miscarii de independenta din Veneto.

"Va trebui sa luptam pentru independenta. O vom face intr-un mod pasnic si diplomatic. Credem cu tarie ca daca majoritatea vrea sa fie independenta, nimeni (Guvernul italian) nu o poate opri", a declarat Giovanni Dalla Valle, conducatorul miscarii de independenta.

Ultimul sondaj organizat in regiune arata ca aproximativ 65% din populatie este pentru independenta. Regiunea si-a pierdut independenta in 1797, cand Napoleon a cucerit Venetia.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#referendum independenta Venetia, #Veneto referendum Crimeea, #Venetia referendum Italia , #Italia