Toate agentiile de presa din Italia sunt in greva

Sambata, 25 Martie 2017, ora 16:18
2027 citiri
Toate agentiile de presa din Italia sunt in greva
Foto: site ansa.it

Toate agentiile de presa italiene sunt in greva sambata, zi incarcata in care se implinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma si papa Francisc efectueaza o vizita la Milano, pentru a solicita mentinerea abonamentelor de stat, relateaza AFP.

Agentiile protesteaza impotriva unui plan al guvernului de a lansa o selectie de oferte pentru furnizarea de informatii deschisa tuturor agentiilor europene, care risca, potrivit acestora, sa lase anumite agentii italiene fara abonamentele publice care reprezinta o parte importanta din resursele lor.

Din punctul de vedere al Comitetului de coordonare al birourilor agentiilor italiene, acest proiect "ameninta soliditatea si, in anumite cazuri, supravietuirea redactiilor, si risca sa compromita pluralismul de informatie si protejarea intereselor informarii primare italiene in fata marilor grupuri editoriale straine".

Vineri seara, ministrul care raspunde de sectorul media, Luca Lotti, a reafirmat vointa guvernului de a sustine pluralismul, estimand insa intr-un comunicat ca reprezentantii Comitetului de coordonare al birourilor agentiilor italiene au "compromis unilateral" negocierile in curs.

Drept reactie la acest comunicat, comitetul a anuntat o oprire a lucrului de catre 800 de jurnalisti din 14 agentii italiene - printre care Ansa, Agi si Radiocor - pentru 24 de ore incepand cu ora 06.00 (05.00 GMT) sambata dimineata.

Greva nu va trece neobservata in aceasta sambata in Italia, in contextul in care 27 de lideri europeni sunt reuniti la Roma pentru celebrarea a 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al UE, la Milano are loc o vizita a Papei Francisc, iar la Roma sunt programate manifestatii care risca sa degenereze.

Pe langa agentii este in greva in greva sambata si personalul canalului de informatii SkyTG24, care protesteaza impotriva unui plan de disponibilizari si de mutare a unora dintre servicii de la Roma la Milano.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#agentii presa Italia greva , #Italia