UE vrea sa disciplineze Italia. Roma ar putea introduce o moneda paralela

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 15:58
4634 citiri
UE vrea sa disciplineze Italia. Roma ar putea introduce o moneda paralela
Foto: Arhiva Ziare.com

Politica fiscala riscanta a guvernului populist italian forteaza UE sa ia masuri, care insa nu sunt luate in serios la Roma. Cat timp poate ignora Italia solicitarile europene?

"Ne scriu scrisori la fiecare 15 minute. Sunt numai niste birocrati", spunea recent intr-un show de televiziune, referindu-se la UE, ministrul italian de Interne si liderul formatiunii de extrema dreapta "Lega", Matteo Salvini.

Partenerul sau de coalitie din "Miscarea cinci stele", ministrul Economiei, Luigi Di Maio, declara la Roma ca pentru solutionarea problemelor europene sunt necesare datorii mai mari ale Italiei.

Guvernul italian este de parere ca politica fiscala a Bruxelles-ului ar fi de vina pentru declinul economiei italiene si cresterea datoriilor, ajunsa intre timp la 131% din PIB.

Inclestare intre Uniunea Europeana si Italia

O lupta intre Comisia de la Bruxelles si tarile zonei euro era previzibila, avand in vedere ca UE nu slabeste lantul disciplinei financiare. Comisarul european de resort, Valdis Dombrovskis, a initiat procedurile de aplicare a unor sanctiuni in cazul Italiei din cauza previziunilor de crestere a deficitului bugetar si-n 2019.

Este nevoie de acordul celorlalte 18 state din comunitatea monetara. Italia va avea la dispozitie 3 pana la 6 luni pentru a indeplini cerintele Comisiei. Abia dupa aceea va putea CE sa aplice sanctiuni financiare sau sa taie fondurile alocate Italiei. Pana in prezent, Comisia n-a fost nevoita sa apeleze la asemenea masuri.

"Italia isi distruge prosperitatea"

Guvernul nationalist-populist de la Roma doreste ca prin contractarea de noi datorii sa finanteze noi beneficii sociale, sa reduca varsta de pensionare si impozitele si sa stimuleze investitiile.

Acest lucru, potrivit ministrului italian de Finante, Giuseppe Tria, va stimula cresterea economica si, in cele din urma, va conduce la o scadere a datoriei.

Expertii din Comisia Europeana, precum si ministrii de Finante din cadrul uniunii monetare, vad situatia in mod diferit. Ipotezele italienilor sunt mult prea optimiste. Deficitele mai mari si cresterea costului datoriei ar conduce bancile italiene deja slabe spre criza, a criticat comisarul european Dombrovskis.

In cele din urma, statul italian ar putea intra in incapacitate de plata. In prezent, fiecare italian plateste 1.000 de euro pe an pentru vechile datorii ale statului. "Guvernul risca prosperitatea italienilor", a spus Dombrovskis.

Prin urmare, Comisia Europeana insista ca populistii de la Roma sa respecte regulile si sa isi corecteze cifrele bugetare.

Dar acest lucru nu se va intampla, a mai spus ministrul Economiei, Luigi Di Maio. S-ar putea discuta despre anumite aspecte, insa in esenta lucrurile raman la fel, spune partea italiana.

UE va aplica masuri concrete de austeritate impotriva Italiei

Procedura de deficit initiata de CE este complexa si necesita o serie intreaga de consultari si decizii din partea celorlalte 18 state membre din zona euro.

In cateva saptamani, UE va aplica masuri concrete de austeritate impotriva Italiei, care ar trebui luate in trei pana la sase luni. Daca Roma alege sa ignore aceste masuri, este posibila impunerea de sanctiuni financiare consistente, care ar putea ajunge cu usurinta la cateva miliarde de euro.

Economistii avertizeaza insa ca numerosi creditori internationali ai Italiei nu vor avea atat de multa rabdare, iar costul datoriei italiene va creste rapid, ceea ce va afecta bugetul.

Oricum, prima de risc pentru obligatiunile guvernamentale italiene s-a dublat dupa ce coalitia "Lega - 5 stele" a preluat puterea. Iar tendinta este crescatoare. In prezent, asa-numitul "spread" este la 330 de puncte. De la 400 in sus, situatia ar deveni critica, a admis si seful Lega, Salvini.

Reprezentantii coalitiei populiste au declarat in repetate randuri ca statul italian ar putea introduce o "moneda paralela" pentru a-si plati facturile si pentru a colecta taxele.

Cu toate acestea, tiparirea acestor bani ar fi interzisa in conformitate cu normele din zona euro.

Bernd Riegert

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Italia deficit Comisia Europeana , #Italia