Un fost premier italian se teme ca la anul pe vremea asta "nu va mai exista o Europa"

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 20:26
8569 citiri
Un fost premier italian se teme ca la anul pe vremea asta "nu va mai exista o Europa"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul prim-ministru italian Enrico Letta si-a exprimat temerea ca, "la anul pe vremea asta", Europa s-ar putea sa nu mai existe.

Intrebat intr-un interviu pentru Deutsche Welle daca el considera ca "ideea europeana" nu mai este la fel de populara cum era candva, Letta a replicat: "Absolut".

"Oamenii sunt mai putin entuziasti in legatura cu Europa si consecinta este ca liderii sai, politicienii, cred ca si ei trebuie sa fie mai putin entuziasti, pentru a obtine voturi. Iar aceasta inseamna ca va exista mai putina integrare europeana. Stiti, sunt multe domenii in care nu exista raspunsuri la nivel national. Chestiuni ca lupta impotriva terorismului sau managementul afluxului de refugiati. Sunt chestiuni distincte, dar ceea ce au in comun este faptul ca avem nevoie de o solutie europeana pentru ambele.

Daca nu ai raspunsuri europene, nu ai raspunsuri eficiente, doar dispute politice. Din acest motiv, partidele populiste o duc astazi atat de bine in sondaje. Nu exista solutii clare la problemele care ii afecteaza pe oameni, iar cetatenii reactioneaza la acest lucru", a declarat Letta, conform agentiei MIA.

Intrebat daca este "ingrijorat de apropiatele alegeri din tari europene precum Franta, unde rezultatele ar putea fi chiar mai rele decat inainte", fostul premier italian a reamintit ca "Franta si Germania vor avea alegeri anul viitor, si probabil ca si Spania".

"Intram intr-o perioada in care, daca adaugati si referendumul din Italia (pe tema schimbarii Constitutiei - n.red.), vom avea 12 luni in care politicienii din patru tari mari din zona euro vor trebui sa raspunda in fata alegatorilor lor pentru politicile pe care le-au impus.

Dar daca vom continua sa ne gandim ca trebuie sa asteptam pana dupa alegerile la nivel national inainte de a face ceva, nu vom face decat sa asteptam si nu ne permitem acest lucru, deoarece, sincer, nu cred ca problemele europene mai pot astepta 12 luni.

Ne aflam deja intr-un proces de dezintegrare, deci daca trebuie sa asteptam pana in septembrie 2017, dupa referendumul din Italia, alegerile din Spania, alegerile din Franta si alegerile din Germania, ma tem ca in septembrie 2017 nu va mai exista o Europa", a mai spus acesta.

Partidul cancelarului german Angela Merkel, CDU, a suferit duminica o infrangere grea in alegerile pentru Parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Occidentala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fost premier Italian Europa dezintegreaza , #Italia