Un reportaj AFP din Italia surprinde magazinele jefuite, dar si gesturi inimoase (Foto)

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 14:34
6996 citiri
Un reportaj AFP din Italia surprinde magazinele jefuite, dar si gesturi inimoase (Foto)
Foto: Arhiva Ziare.com

Criza sanitara legata de noul coronavirus a devenit una sociala in Italia, unde inceputul devastarilor de magazine si al distribuirii de bonuri alimentare fac sa se intrevada o noua saracie, dar si o noua solidaritate, comenteaza, miercuri, AFP.

La 26 martie, la Palermo au izbucnit incidente intr-un supermarket de unde circa 20 de clienti au incercat sa plece fara sa plateasca.

Citeste si Italienii ramasi fara bani au inceput sa jefuiasca organizat magazine. Mafia vrea sa preia controlul in sudul tarii

Primarul Leoluca Orlando a denuntat "mesaje necugetate pe retelele sociale care risca sa creeze un climat de destabilizare" si "prezenta infractorilor si mafiotilor in spatele acestor fapte".

Dar astfel de incidente ilustreaza situatia din ce in ce mai dificila a milioane de locuitori ai Italiei, dupa peste trei saptamani de izolare si blocare cvasi-totala a tarii.

"Nu avem bani sa platim, trebuie sa mancam!"

Ca raspuns de urgenta, guvernul italian a luat o serie de masuri, in special emiterea de bonuri alimentare, care sunt distribuite de comunele italiene si au o valoare totala de 400 de milioane de euro.

La Palermo, municipalitatea a primit deja 11.000 de solicitari, potrivit cotidianului Il Sole 24 Ore. Si municipalitatea din Roma a anuntat, marti, ca familiile "aflate intr-o situatie de dificultate economica provocata de masurile de preventie si limitare a difuzarii coronavirusului" vor putea solicita un ajutor pentru cumparaturi.

Acesta s-ar putea ridica la 300 de euro pentru gospodariile fara copii si pana la 500 de euro pentru cele cu minim 5 persoane. Mai multe lanturi de supermarketuri au decis sa ofere reduceri de 10% celor mai saraci clienti, la platile facute cu bonuri alimentare.

Dar, in pofida masurilor guvernamentale, oprirea activitatilor in marea majoritate a intreprinderilor, magazinelor si santierelor din tara i-a pus intr-o situatia grea pe multi italieni, iar lucrurile stau si mai prost in Mezzogiorno (sudul Italiei), unde mare parte din populatie depinde de munca la negru.

Conform unei estimari a principalului sindicat agricol italian Coldiretti, alte 500.000 de persoane au nevoie de ajutor pentru a avea ce manca, in plus fata de cele 2,7 milioane care au beneficiat anul trecut de ajutoare alimentare prin intermediul unor asociatii cum sunt Caritas sau Bancile de alimente.

Astfel de asociatii au primit in martie cu 25-30% mai multe solicitari de ajutor, mai ales in regiunile cele mai sarace din sud, Sicilia, Calabria sau Campania. In Campania, Banca pentru alimente a constatat o crestere cu 45% a solicitantilor, de la inceputul crizei, a relatat agentia italiana de presa Agi.

"In mod normal, deservim 152.525 de persoane, dar au venit in plus 70.000 de solicitari", a spus directorul acestei asociatii, Roberto Tuorto, adaugand ca acum "trebuie facut astfel incat criza economica declansata de virus sa nu devina o criza de securitate".

Sambata, cotidianul Corriere della Sera a evocat o potentiala "bomba sociala", notand ca politia este cu ochii pe retelele sociale si grupurile de discutii unde ar putea fi organizate noi operatiuni de vandalizare a magazinelor.

Totusi, vremurile de criza au generat in Italia si initiative de solidaritate si ajutor pentru cei mai defavorizati. La Palermo, pe plaja din Mondello, a fost amplasat un "stand al solidaritatii", unde cei care au nevoie pot veni sa se aprovizioneze cu apa, paste si alte produse de intretinere si prima necesitate aduse de persoane particulare.

La Roma, pe marginea unei fantani din piateta Alberone, localnici au adus paste, biscuiti, paine si conserve, alaturi de indemnul: "Luati daca aveti nevoie!".

O alta imagine a solidaritatii in aceste momente este aparitia in Capitala, dar si in alte orase cum este Napoli, a cosurilor pline coborate de la balcoane cu mesajul: "Cine poate pune. Cine nu poate ia".

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Italia magazine jefuite coronavirus, #Italia solidaritate coronavirus, #coronavirus Italia , #Italia