Vreme extrema in Italia: Ninsori masive in Alpi. Roma, sub amenintarea inundatiilor

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 23:47
3446 citiri
Vreme extrema in Italia: Ninsori masive in Alpi. Roma, sub amenintarea inundatiilor
Foto: BBC

Italia este afectata, incepand de vineri, de intemperii puternice, insotite de ninsori abundente, in Alpi, si de ploi torentiale, care provoaca cresteri ale nivelului apelor, in special la Roma.

Vremea proasta va dura cel putin pana marti. In timp ce nivelul apelor raului Arno se diminueaza, nivelul apelor raului Tibru continua sa creasca, urmand sa atinga cel mai inalt nivel in cursul noptii. Evolutia este urmarita indeaproape de autoritati.

La periferia de nord a Romei, pompierii au evacuat aproximativ 30 de persoane blocate intr-o cladire comerciala ramasa izolata din cauza inundatiilor.

Totodata, apele Tibrului au invadat mai multe terenuri de sport. Papa Francisc l-a contactat telefonic pe un preot din nordul capitalei "pentru a-i asigura pe toti credinciosii ca se afla alaturi de ei".

Primaria, foarte criticata pentru incapacitatea de evita haosul in transporturi, a infiintat o celula de criza. Numeroase sosele si autostrazi de pe litoral au fost inundate, inclusiv in apropiere de Fiumicino, principalul aeroport al Romei.

La Pisa, unde momentul critic a avut loc vineri, cu un debit al raului Arno intre 2.500 si 3.000 de metri cubi pe secunda, situatia s-a ameliorat.

La Ponsacco, o parte din locuitori (1.600) si-au gasit adapost la parinti sau la prieteni. La San Miniato, o mie de persoane au fost evacuate preventiv. La sud de Lazio, raul Aniene a rupt digurile in apropiere de Subiaco.

La Venetia, "acqua alta", fenomenul de maree care inunda in mod frecvent o buna parte din oras, a atins un nivel foarte inalt (104 centimetri). Aproximativ 8% din zona pietonala a Venetiei se afla sub ape. In Piata San Marco, nivelul apei a atins 25 de centimetri.

La munte, temperaturile au crescut, generand temeri privind producerea de avalanse. Ninsorile abundente afecteaza comunicatiile si provoaca intreruperi de curent. In regiunea Trentino-Tirolul de Sud, unde s-a depus un strat de zapada de peste doi metri, toate trecerile au fost inchise. Armata, dotata cu pluguri de zapada, a fost mobilizata pentru a ajuta la deszapezirea drumurilor in Veneto.

In Golful Napoli, rafale puternice de vant cald si uscat retineau la chei o parte din hidroglisoare.

Ploile puternice afecteaza si sudul Italiei, in special in Calabria, unde circulatia se desfasoara cu dificultate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Italia inundatii, #Italia ninsori avalanse, #vreme extrema Italia , #Italia
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Minciuni! Cum o sa fie "ninsori masive" in mijlocul "incalzirii