70 de ani de la bombardarea Londrei de catre aviatia germana

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 23:43
10264 citiri
70 de ani de la bombardarea Londrei de catre aviatia germana

Istoria celui de Al Doilea Razboi Mondial consacra Bataliei pentru Anglia spatii ample.

348 de bombardiere germane, excortate de 617 avioane de vanatoare au efectuat un raid nimicitor asupra Londrei, in 7 septembrie 1940, fiind prima dintre cele 57 de nopti de cosmar in care aviatia lui Goring a bombardat capitala britanica, scrie The Guardian.

Acest "blitzkrieg" aerian, "razboi fulger" (conform Oxford English Dictionary), va dura pana in mai 1941, incheindu-se cu esecul germanilor de a-i determina pe englezi sa capituleze.

Dupa ocuparea rapida a Frantei, Hitler considera ca e doar o chestiune de timp pana va ingenunchea Anglia, pentru a se putea concentra apoi asupra invaziei din Rasarit. Inca din iunie 1940, vasele britanice din Canalul Manecii au inceput sa fie atacate, iar avioanele germane s-au angajat in confruntari violente cu aparatele Royal Air Force, anihilarea aviatiei regale fiind un pas esential in vederea unei invazii terestre.

In ciuda tuturor eforturilor Luftwaffe pentru castigarea superioritatii aeriene asupra Royal Air Force (RAF), inaintea unei invazii terestre asupra Angliei, (Operatiunea Leul de Mare), englezii au fost invingatori.

Batalia Angliei a fost prima lupta purtata integral doar de fortele aeriene. Esecul Germaniei Naziste de a distruge forta aeriana a Angliei, este considerat prima infrangere majora a celui de-al Treilea Reich.

07.09.1940 a fost prima zi de bombardament a germanilor asupra Londrei, care a durat 57 nopti conscutive, pana in 02.11.1940. Numai in ziua de 7 septembrie 1940, avioanele germane au aruncat asupra Londrei 337 de tone de bombe, ucigand cateva sute de civili. Pe Telegraph Hill, unul dintre cele mai inalte puncte din sudul Londrei, Biserica Sf. Ecaterina a fost lovita de o bomba incendiara germana inca din primul val(vezi poza).

Tamisa si docurile sunt deja in flacari odata cu ce al doilea val de bombe lansate de avioanele Luftwaffe, iar Tower Bridge este invaluit in fum si flacari.

In momentul in care s-a incheiat Blitz-ul german, cu ultimul raid al aviatiei germane asupra zonei Birmingham pe 16 mai, bilantul era cutremurator: peste de 40.000 de civili au murit; un numar impresionant de cladiri distruse, sute de nave scufundate si avioane distruse si peste 2 milioane de refugiati.

In confruntarile dintre Messerschmitt BF.109 german si Heinkel HE III, englezesc, ultimul a avut castig de cauza, si datorita tenacitatii si priceperii pilotilor RAF.

In cartea, scrisa de analistului de istorie militara, Sir Basil Lidell Hart, Istoria celui de Al Doilea Razboi Mondial, este prezentata pe larg "Batalia pentru Anglia".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#bombardament Londra Germania Nazista , #Marea Britanie