Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adio, dar raman cu tine! Va fi Brexit cu adevarat sau mai voteaza o data britanicii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Iunie 2016, ora 06:13
19887 citiri
Adio, dar raman cu tine! Va fi Brexit cu adevarat sau mai voteaza o data britanicii?
Foto: Hepta.ro

Este o zi foarte importanta, esentiala chiar, spun unii, pentru viitorul UE dupa referendumul din Marea Britanie.

Liderii europeni se reunesc in primul Consiliu de dupa referendum. Premierul britanic David Cameron a anuntat ca nu va declansa procedura de iesire a UK din UE prin activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, desi i s-a cerut asta in mod insistent de catre sefii UE.

In acelasi timp, Parlamentul European are o sedinta extraordinara, marti dimineata, pentru a vota o rezolutie care ii solicita premierului birtanic David Cameron tocmai sa angajeze rapid procedura Brexit.

O perioada de confuzie "ar duce la mai multa insecuritate, punand astfel in pericol locurile de munca. Aceasta atitudine de ezitare, pentru a face pur si simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afecteaza pe toti. De aceea, ne bazam pe guvernul britanic sa-si tina promisiunile inca de acum si summit-ul de marti va fi un moment potrivit", afirma saptamana trecuta presedintele PE Martin Schultz, o pozitie intransigenta formulata si de presedintele CE, Jean-Claude Junker.

David Cameron a anuntat insa ca nu va face inca acest pas: "Guvernul britanic nu va declansa Articolul 50 in aceasta etapa. Este decizia noastra suverana si doar Marea Britanie este cea care poate sa o ia".

Poate fi fortata Marea Britanie sa plece rapid din UE? Va exista cu adevarat un Brexit? Efectele economice ale acestuia ar fi atat de grave precum se preconizeaza? Cum va fi afectata Romania?

Pentru a afla raspunsul la toate aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu europarlamentari romani, dar si cu economisti.

Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan considera ca nu exista nicio modalitate in care lui David Cameron sa-i fie fortata mana pentru activarea art. 50 si nici nu ar trebui ca in relatia cu Londra sa fie aplicata politica usii trantite.

"Este foarte important faptul ca David Cameron nu vrea sa faca solicitarea de iesire din UE acum, deci nu se merge catre o iesire dezordonata, precipitata din UE.

Sunt doua scoli: cei care vor sa tranteasca usa, si cei care, precum cancelarul Merkel, spun 'hai sa vedem ce se intampla, poate le trece!'. Dar si daca le trece, pentru ca la toamna vor vedea cat e de rau -20% devalorizarea lirei inseamna carburant cu 20% mai scump la pompa pentru fiecare britanic - tot nu poti sa nu iei in seama un referendum. Ce faci? Mai votezi o data?

O renegociere, eventuale ajustari ar putea fi singurul argument pentru o reluare a referendumului, de exemplu. Si in Irlanda, Tratatul de la Lisabona a fost initial respins, au fost facute apoi niste ajustari."

Si Renate Weber, europarlamentar independent afiliat la grupul european ALDE, considera ca Londra cauta cu disperare solutii pentru a evita producerea efectiva a Brexit-ului. Dar in opinia dnei Weber atitudinea mai dura a oficialilor europeni este de inteles: "eu cred ca semnalul pe care vor sa il trimita prin aceasta fortare nu este doar 'iesiti odata'. Este si 'sau gasiti repede solutia ca asta sa nu se intample'.

UK trebuie sa inteleaga ca nota de plata va fi uriasa si daca Brexit-ul nu se va petrece. Nu numai ca vor intra in recesiune, dar nu o sa se mai poata purta in UE ca pana acum. Aveau "opt-out"-uri cate au vrut, avantaje cate au vrut, au tinut mereu in sah UE si cred ca toata lumea e satula de acest comportament.

Dupa ce el a fost tolerat decenii, iata ca in final au lovit cu Brexit, tocmai cand abia ne puneam pe linia fireasca de mers din punct de vedere economic si social. Deci e de inteles enervarea pe care au provocat-o."

Atat Renate Weber, cat si Siegfried Muresan apreciaza ca principala vina pentru actuala situatie ii apartine lui David Cameron, dar si UE are la randul ei lectii de invatat.

"Lupta cu populistii va fi cu mult mai dificila decat competitiile electorale din ultimii 35 de ani in Europa. Cei care cred in Europa trebuie sa fie curajosi sa indrazneasca mai mult. E clar ca e nevoie de mai multa transparenta, mai multa democratie, mai multa competitivitate, dar nu trebuie sa ii lasam pe eurosceptici sa ne prezinte UE mai rea decat este.

Prea mare parte a luptelor politice interne in diferite state are UE drept tap ispasitor. Au votat mai mult pentru Brexit britanici de varsta mai inaintata, cu studii sub medie in cautarea unui loc de munca, dar nu UE este de vina pentru nefericirea lor. Nu euro sau UE sunt de vina pentru criza economica din mai multe state, ci deciziile luate de oamenii politici la nivel national", spune Siegfried Muresan.

In opinia Renatei Weber, "trebuie mai multa Europa, dar cum anume? Mai multa coeziune, mai multa solidaritate, politici publice comune europene. Nu sunt ferm convinsa ca liderii actuali ai statelor membre si ai UE sunt capabili sa vina cu o astfel de regandire a UE, dar am obligatia sa sper."

Efectele economice ale referendumului din UK au inceput sa se simta puternic, mai ales asupra Marii Britanii, dar ele vor fi resimtite si de restul Europei, pentru ca, dupa cum spune prof. univ. dr. Cristian Paun, prodecan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE, pierderea unui partener atat de important, a 5-a economie din lume si cea mai importanta piata valutara din lume, "va da mai putina greutate si importanta Uniunii Europene.

Retragerea acestei tari din Piata Comuna poate presupune aplicarea unor bariere comerciale si nu numai pentru tot ce inseamna comert cu produse britanice pe piata Uniunii Europene. Acest lucru va duce la o concurenta mai redusa pe piata europeana, preturile pot creste pe anumite categorii de produse, unde Marea Britanie detinea o cota de piata insemnata.

In final, cetateanul european se poate confrunta cu o dificultate mai mare in a gasi produsele britanice pe care le prefera altor produse europene. Aceste bariere comerciale pot fi aplicate si de Marea Britanie tarilor din Uniunea Europeana, iar companiile care au o cifra de afaceri insemnata in Marea Britanie si care depind de aceste vanzari pot avea serioase probleme."

O alta categorie de efecte, atrage atentia prof. univ. Paun, este legata de libera circulatie a capitalurilor dinspre Marea Britanie inspre UE si invers. Pot aparea probleme si pentru cetatenii britanici care lucreaza in UE si invers, cetatenii europeni care lucreaza in Marea Britanie.

Nu in ultimul rand, exista si problema contributiei Marii Britanii la bugetul UE, atat ca donator important de fonduri, cat si ca utilizator de fonduri.

Prof. Paun nu este insa convins ca politicienii britanici vor pune in practica Brexit-ul si ca lucrurile vor fi atat de apocaliptice precum incearca unii sa sustina: "Pana la urma, prosperitatea de ambele parti vine mai putin de la intelegerile si de la aranjamentele politice si mai mult de la economia reala care are alte mecanisme de reglare si alte raspunsuri la genul acesta de probleme.

In plus, si politica se ajusteaza si se repliaza in functie de ceea ce se intampla in viata reala. Daca britanicii se vor convinge in scurt timp ca au mai degraba dezavantaje nete din aceasta decizie, vor dori contrariul, chiar si un referendum in acest sens care sa le certifice schimbarea convingerilor.

A devenit mai clar ca oricand ca proiectul Uniunii Europene are nevoie de ajustari semnificative si ca nu merge intr-o directie pe care multi cetateni ai Uniunii si-ar dori-o".

Pe de alta parte, prof. univ. dr. Mircea Cosea considera ca Brexit-ul este in primul rand efectul involutiilor din cadrul UE, care a devenit "o structura super birocratizata reprezentand interesele marilor firme multinationale si ale dorintei germane de a fi un leader autoritar. Oricum am trata Brexit-ul, fie ca populism ieftin sau ca nationalism demodat, el nu poate fi separat de deziluzia si nemultumirile pe care simplul cetatean european le-a acumulat fata de aceste evolutii 'neeuropene' pe care le-a avut UE".

Pentru a neutraliza cauzele si efectele Brexit-ului sunt necesare doua directii, care insa "nu pot fi asigurate fara implicarea Statelor Unite ale Americii si a Federatiei Ruse", spune prof. Cosea.

"Oprirea imediata si totala a fluxului de emigranti prin incetarea razboiului din Siria si eliminarea Statului Islamic. Restabilirea la nivelul triunghiului Uniunea Europeana-Fondul Monetar International si Banca Mondiala a echilibrului social pe piata unica europeana prin politici de eliminare a inegalitatilor generate de catre criza financiara asupra muncitorimii si clasei mijlocii", sunt solutiile propuse.

Va avea de suferit si Romania?

Prof. Cristian Paun se asteapta mai degraba la efecte indirecte: "O cadere economica in UE ca urmare a acestui Brexit poate genera o prabusire a consumului si a investitiilor, care in final ne vor afecta si pe noi. Efectul este indirect si prin faptul ca noi avem oricum o criza structurala pe care nu reusim de ani buni sa o rezolvam.

Ca si in trecut, un soc extern poate avea implicatii mult mai devastatoare din cauza acestei crize structurale profunde. Un soc extern poate sa adauge probleme suplimentare Romaniei, care in final va trebui sa apeleze din nou la solutii disperate: crestere de fiscalitate, taierea cheltuielilor publice, mai ales salarii si investitii, inghetarea pensiilor publice sau acumularea suplimentara de datorie publica".

Prof. Cosea considera ca, "trecand peste asigurarile guvernamentale, trebuie spus ca Romania va suferi consecintele Brexit-ului, fiind profund dependenta de vestul UE si incapabila sa aiba o politica activa de negociere. Desi Brexit-ul este o mare sansa pentru Romania avand posibilitatea unor noi negocieri, eliminand superficialitatea cu care s-au facut cele dinaintea aderarii".

Ziare.com te invita la dezbatere: Crezi ca va iesi efectiv UK din UE? Va supravietui Uniunea socului? Atitudinea potrivita din partea Bruxelles-ului este a usii trantite sau a temporizarii? Care crezi ca vor fi efectele asupra economiei mondiale si asupra Romaniei?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Brexit Cameron UE , #Marea Britanie