Alegeri in Marea Britanie: Cine are sanse sa faca Guvernul si care e miza pentru romani

Autor: Ana Ilie
Joi, 07 Mai 2015, ora 08:05
4833 citiri
Alegeri in Marea Britanie: Cine are sanse sa faca Guvernul si care e miza pentru romani
Foto: Parlamentul Marii Britanii

Britanicii sunt asteptati joi la urne pentru alegeri parlamentare, cele mai disputate si imprevizibile din ultimele decenii.

Desi nu va exista un castigator clar, un lucru e limpede: alegerile vor afecta intr-un fel sau altul viata imigrantilor din Marea Britanie, printre care se afla si multi romani.

De aceste alegeri depinde atat viitorul Marii Britanii in Uniunea Europeana, cat si coeziunea interna a tarii. Peste 45 de milioane de britanici sunt eligibili sa voteze joi.

In ultima zi de campanie, miercuri, liderii politici au facut un ultim efort pentru a inclina balanta in favoarea lor, cu toate ca sondajele arata ca nu va exista un invingator clar si ca urmatoarele saptamani se vor purta negocieri dure pentru formarea Guvernului, scrie Reuters.

Observatorii sustin ca in Marea Britanie incepe sa se faca simtit un fenomen deja binecunoscut in alte parti ale Europei, anume fragmentarea politicii, prin ascensiunea partidelor mai mici.

Partidul premierului David Cameron - Conservator, si partidul rival, de opozitie, al lui Ed Milliband - Laburist, sunt aproape la egalitate in sondajele de opinie, insa niciunul nu pare a urma sa castige alegerile de joi. Partidul anti-imigratie Ukip a reusit sa atraga voturi de la ambele partide principale ale tarii.

Nationalistii scotieni se contureaza ca a treia forta politica a tarii, iar liberal-democratii vicepremierului Nick Clegg, aflati de cinci ani in coalitie cu conservatorii, au sugerat chiar ca in 2015 ar putea avea loc o noua runda de alegeri.

Daca in urma cu cinci ani aceasta coalitie era o premiera dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, alegerile de joi ar putea reprezenta o continuare a tendintei de fragmentare a mediului politic.

Cursa este atat de stransa la varf incat, potrivit unui sondaj TNS dat publicitatii miercuri, conservatorii au doar un procent in fata laburistilor. Cu toate ca sunt si voci care spun ca sondajele ar putea fi infirmate la urne, liderii principalelor partide isi fac deja, orientativ, planuri de coalitie pentru constituirea viitorului Guvern.

Potrivit sondajelor, conservatorii sunt creditati cu 260-290 de mandate in Parlamentul cu 650 de locuri si majoritatea absoluta, de 326, nu va putea fi atinsa nici macar cu mandatele liberal-democratilor, care vor obtine in jur de 20-30. Laburistii vor obtine cam tot cat conservatorii, in vreme ce Partidul Nationalist Scotian (SNP) ar urma sa aiba cam 50 din cele 59 de mandate ce revin Scotiei in Parlament.

Ukip, cu 13-15% din intentiile de vot, ar obtine doar intre 1 si 4 mandate, in vreme ce Verzii vor obtine un mandat.

Sociologii sustin ca aceasta situatie se datoreaza lipsei de incredere in politicieni si partide. Unul din cinci britanici vrea sa voteze pentru a impiedica sa castige un partid pe care nu il agreeaza.

Cum sunt afectati imigrantii din UK

In acelasi timp, atitudinea electoratului va avea un impact puternic asupra imigrantilor si altor persoane care doresc sa ajunga in Marea Britanie.

Imigratia neta in Marea Britanie, spun jurnalistii britanici, a depasit 150.000 de persoane pe an din 1998 incoace. Numarul a fost remarcat mai intai cu surprindere, apoi cu indignare, in special de o parte a presei.

Potrivit Ministerului roman al Afacerilor Externe, pana in 2013, in UK ajunsesera peste 130.000 de romani. Dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014, numarul acestora a crescut, desi nu atat de mult pe cat s-au temut britanicii.

Romanii, dar si alti imigranti central si est-europeni au facut, in ultimii ani, subiectul unei campanii mediatice fara precedent, care i-a acuzat ca abuzeaza de sistemul de sanatate si cel al ajutoarelor sociale.

Imigratia a fost un important subiect de dezbatere in aceste alegeri. Ukip sustine ca Marea Britanie trebuie sa plece din UE, sa preia controlul propriilor granite si sa puna punct liberei circulatii a cetatenilor.

Chiar daca Ukip nu va castiga decat cateva mandate in Parlament, conservatorii, cu mai multa greutate, au un discurs similar: europenii trebuie descurajati sa vina in Marea Britanie prin schimbarea sistemului de acordare de ajutoare sociale. La randul lor, laburistii au promis electoratului britanic sa ia masuri impotriva companiilor care folosesc forta de munca straina ieftina.

Indiferent ce permutari se vor face dupa alegerile de joi, pentru formarea Guvernului in Marea Britanie, politica fata de imigranti se va schimba.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Marea BRitanie alegeri, #Marea Britanie alegeri romani imigranti , #Marea Britanie