Ambasadorul Marii Britanii: Parlamentarii romani sa respecte cele mai inalte standarde de integritate

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 16:46
2099 citiri
Ambasadorul Marii Britanii: Parlamentarii romani sa respecte cele mai inalte standarde de integritate
Foto: Flickr

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, sustine ca parlamentarii din Romania trebuie sa arate ca se supun acelorasi legi ca toti cetatenii si ca respecta cele mai inalte standarde de integritate, el laudand activitatea Agentiei Nationale de Integritate.

"Parlamentarii din toata Europa sunt in aceste zile supusi unui control din ce in ce mai mare din partea institutiilor publice, a presei si a propriilor alegatori. Romania are Agentia Nationala de Integritate (ANI) care stabileste noi standarde in viata publica. Luna aceasta, mandatul unui parlamentar a fost revocat pe motiv de incompatibilitate, in urma descoperirilor facute de ANI", a scris, joi, Harris pe blogul personal, facand referire la deputatul PC Sergiu Andon.

El aminteste ca Parlamentul britanic a introdus reforme succesive dupa unele scandaluri legate cheltuieli nejustificate ale alesilor, in anii '90 si chiar recent, in 2009, indiferent. Noile masuri au dus la revocarea mai multor parlamentari, atat din Camera Comunelor, cat si din cea a Lorzilor.

"Acum, exista un Comisar Parlamentar pentru Integritate insarcinat cu aplicarea Codului de Comportament al Membrilor Camerei Comunelor", scrie ambasadorul.

Diplomatul aminteste de vizita de saptamana trecuta la Bucuresti a unei delegatii parlamentare britanice, care a dezbatut astfel de probleme cu omologii romani. Harris a laudat, cu aceasta ocazie, angajamentul Parlamentului Romaniei de a face reforme, conform Strategiei Nationale Anticoruptie.

"Orice campanie impotriva coruptiei are nevoie de sprijinul net al liderilor politici din tara. Parlamentarii trebuie sa arate nu doar ca respecta aceleasi legi ca oricine altcineva, ci, mai mult, ca respecta cele mai inalte standarde ale integritatii precum liderii tarii lor. Altminteri, reputatia parlamentarilor si chiar calitatea democratiei au de suferit", este de parere reprezentantul britanic.

Martin Harris a incheiat, dand ca exemplu theyworkforyou.com ("ei muncesc pentru dumneavoastra"), un site din Marea Britanie ce permite alegatorilor sa urmareasca exact ce spun parlamentarii, cum voteaza, cat de des iau parte la dezbateri. Aici, ambasadorul a citat un ales britanic, Lordul Gould, care a descris site-ul drept "probabil cel mai mare catalizator al schimbarii politice din aceasta tara".

V.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Martin Harris ambasador Marea Britanie, #Martin Harris ambasador UK Bucuresti, #ambasador britanic anticoruptie, #ambasador englez Parlamentul Romaniei , #Marea Britanie