Atentatul de la Manchester putea fi impiedicat de serviciile de securitate (raport)

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 18:30
3979 citiri
Atentatul de la Manchester putea fi impiedicat de serviciile de securitate (raport)
Foto: arhiva Hepta.ro

Ministrul de interne britanic Amber Rudd a declarat marti ca un raport guvernamental a ajuns la concluzia ca serviciile de securitate ar fi putut impiedica atacul terorist comis in luna mai la Manchester, pentru ca existau anumite informatii.

Salman Abedi, nascut in 1994 la Manchester din parinti libieni care au fugit de regimul de la Tripoli condus de Muammar Gaddafi, s-a aruncat in aer in seara de 22 mai la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande gazduit de Manchester Arena, facand 22 de morti si sute de raniti. Printre victime s-au aflat si sapte copii.

Rudd a spus ca raportul elaborat de David Anderson, un expert independent care a revizuit legislatia antiterorista din Marea Britanie, releva ca anterior in cursul acestui an serviciile de securitate britanice avusesera informatii despre Salman Abedi, dar ca acesta nu era considerat ca reprezentand un risc ridicat la data atacului de la Manchester, relateaza Reuters.

"Este imaginabil ca atacul ar fi putut fi evitat", a declarat Amber Rudd in parlamentul de la Londra.

Potrivit BBC, autoritatile britanice fusesera alertate de cel putin trei ori in legatura cu opiniile extremiste ale lui Salman Abedi. In perioada liceului, doua persoane care il cunosteau pe Salman Abedi au confirmat ca au avertizat telefonic politia, pe numarul telefonic de urgenta antiterorism, in legatura cu opiniile extremiste ale tanarului.

Pe cand avea 16 ani, Salman Abedi a luptat in Libia, alaturi de tatal sau Ramadan Abedi, contra fortelor regimului colonelului Gaddafi.

Pe de alta parte, Amber Rudd a mentionat ca incepand din luna martie au fost dejucate noua atentate in Regatul Unit, in timp ce alte cinci - dintre care patru au fost revendicate de Statul Islamic - nu au putut fi evitate, 36 de persoane fiind ucise.

Ministrul Amber Rudd a vorbit in Parlament dupa prezentarea in guvern a unui raport privind amenintarea terorista in Marea Britanie, document elaborat de seful Serviciului de informatii britanic MI5, Andrew Parker.

Acesta a atras atentia ca infrangerea gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria si Irak nu inseamna ca amenintarea terorista este eliminata si ca, dimpotriva, retelele de socializare online sunt utilizate in prezent pentru a incuraja comiterea de noi atacuri pe teritoriul britanic.

Citeste mai multe despre:

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#atentat Manchester raport oficial, #atentat Manchester informatii politie , #Marea Britanie