Atentatul de la Manchester si ce sanse mai are Theresa May sa castige alegerile

Vineri, 26 Mai 2017, ora 15:14
9166 citiri
Atentatul de la Manchester si ce sanse mai are Theresa May sa castige alegerile
Foto: Hepta.ro

Criza provocata de atacurile teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001 i-a asigurat lui George W. Bush un al doilea mandat la Casa Alba. A pornit un "razboi impotriva terorismului" care, in final, a fost pierdut.

O parte dintre americani, socati de atentatul petrecut in inima New York-ului, au acceptat declansarea unui razboi in Irak si invazia Afganistanului, razboi ce s-a dovedit mai tarziu a fi fost pornit de la o minciuna - cum ca Irakul ar detine un arsenal de arme chimice si arme nucleare.

Dar dezamagirile au venit mult mai tarziu, atunci cand sicrie in care se aflau tineri americani ucisi in lupta au inceput sa revina in tara.

Ce efect va avea atentatul sangeros de la Manchester asupra apropiatelor alegeri generale ce urmeaza sa se desfasoare in data de 8 iunie in Marea Britanie?

Theresa May, liderul Partidului Conservator, cu o zi inainte de atac, avea un avans de 11 procente in fata laburistilor condusi de Corbyn. 44 la 33 era scorul in ce priveste impartirea preferintelor pentru cele doua formatiuni politice. Theresa May se afla pe un trend descendent, tendinta confirmata de cele mai multe sondaje, dar diferenta parea suficient de mare pentru a castiga si a avea o majoritate linistitoare in Parlament.

Dar tragedia petrecuta imediat dupa incheierea concertului vedetei pop Ariana Grande, la Manchester Arena, are deja o multime de implicatii politice. Cei 22 de morti si cei 116 raniti sunt o povara morala pe umerii oricarui politician care incearca sa ajunga la putere.

"Dar alegerea exista chiar daca recunoastem sau nu. Theresa May nu poate renunta la statutul de lider de partid in care doreste sa se transforme atunci cand se adreseaza natiunii ca prim-ministru. In fiecare loc din Marea Britanie, consecintele evenimentelor din aceasta saptamana vor fi subiectul unor conversatii soptite si care vor produce efecte pe buletinele de vot.

Asa a fost in timpul campaniei referendumului Brexit in zilele imediat urmatoare de dupa asasinarea deputatei laburiste Jo Cox. Si atunci discursul politic a fost suspendat. Calculul politic a fost doar ascuns", scrie Rafael Behr pentru cotidianul britanic The Guardian.

Plan de combatere a terorismului: Control pe Facebook

Ce a cautat Salman Abedi, atentatorul sinucigas de 22 de ani, in Libia? Cine l-a ajutat? De ce nu era urmarit de fortele de securitate daca a calatorit intr-o zona aflata sub influenta ISIL? Sunt multe intrebari la care opinia publica asteapta un raspuns, iar Theresa May, premierul Marii Britanii, trebuie sa-l dea.

Campania electorala a fost intrerupta pentru cateva zile, dar majoritatea formatiunilor politice au reluat-o in dimineata zilei de joi. Brexit a iesit de pe agenda publica si, probabil, dezbaterea politica se va axa pe terorism, lupta impotriva lui si despre cine e responsabil pentru tragedia din Manchester.

Foto Hepta.ro: Britanicii se afla in stare de soc dupa tragedia de la Manchester Arena. Multi dintre ei au venit sa depuna flori si mesaje la locul tragediei

Exista deja multe voci care o critica pe Theresa May pentru ca nu are un plan solid de combatere a terorismului. Este al doilea atac ce se petrece in mandatul ei, dupa cel din luna martie, din apropierea Parlamentului britanic, atunci cand un sofer a intrat in multime, ucigand cinci persoane si ranind peste 50.

"Daca va fi realeasa, Theresa May, cel mai probabil, va forta platformele sociale sa transmita semnale criptate de alerta serviciilor de politie si de securitate in momentul in care detecteaza schimburi de mesaje cu potential de pregatire a unui atac terorist. O astfel de solutie a fost gandita ca urmare a atacului din martie, de la Westminster. In urma evenimentelor din aceasta saptamana, marilor platforme sociale le va fi greu sa se opuna", scrie Andrew Grice pentru The Independent.

Britanicii, fata in fata cu Brexitul si terorismul

O noua criza terorista la nici doua luni de la precedenta. Pare prea mult. De aceasta data, tragedia este si mai mare, explozia ucigand adolescenti si copii care participau la un concert pop.

Pana la alegeri mai sunt doua saptamani. Se pot intampla multe, iar succesul sau insuccesul actualului premier depinde foarte mult de mesajul care va fi transmis de opozitie. Daca Jeremy Corbyn, presedintele Partidului Laburist, va reusi sa dea un semnal puternic si sa vina cu un plan credibil de crestere a sigurantei individuale in fata atacurilor teroriste, ar avea sanse sa se apropie si mai mult de conservatori. Dar, cel mai probabil, in probleme de terorism, laburistii sunt in aceste zile la fel de putin pregatiti ca si conservatorii.

Marea Britanie trece printr-una dintre cele mai negre perioade din punct de vedere politic de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace. Criza provocata de Brexit, una care poate pune in discutie unitatea regatului daca Scotia si Irlanda de Nord vor dori sa ramana in Uniunea Europeana, criza provocata de atacurile teroriste repetate sunt provocari extreme pentru orice lider politic.

Din pacate, in fata unei astfel de furtuni, Marea Britanie a ramas fara sprijinul moral al Uniunii Europene, unul care oferea opiniei publice un colac de salvare si sentimentul ca nu sunt singuri.

Theresa May ramane cu prima sansa de a castiga alegerile de la inceputul lunii iunie, dar victoria ei nu va mai fi una comoda, iar povara pe care trebuie sa o poarte nu se mai refera doar la cat de grea sau cat de usoara va fi despartirea de Uniunea Europeana. Acum, e in joc, un mod de viata.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Theresa May alegeri iunie, #Theresa May atentat Manchester, #Theresa May criza terorism , #atentat Marea Britanie