Boris Johnson nu este cavalerul alb

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 20:51
3616 citiri
Boris Johnson nu este cavalerul alb
Foto: Facebook / Boris Johnson

La congresul conservatorilor britanici de la Birmingham, premierei Theresa May ii este tare greu sa-si uneasca trupele. Dar inlocuirea ei cu Boris Johnson ar fi o greseala grava, este de parere Birgit Maab.

Oficial, discursul lui Boris Johnson nu se afla pe ordinea de zi a lucrarilor, insa aparitia sa de marti, 2 octombrie, este punctul culminant al congresului. Asta pentru ca, in randul membrilor formatiunii conservatoare din Marea Britanie, Johnson este cel mai iubit personaj. Fiindca are carisma si umor. Fiindca este imprevizibil si agil. Si un maestru al metaforelor. Viziunea premierei Theresa May asupra Brexitului, asa-numitul Plan Chequers, ar echivala cu un act sinucigas, crede Johnson. Iar doamna May ar fi trecut declansatorul in mainile negociatorului european Michel Barnier si ale Uniunii Europene.

De la retragerea sa din functia de ministru al Afacerilor Externe, din cauza ca nu a dorit sa sprijine Planul Chequers, Boris Johnson este cel mai mare critic al premierei May. Pana si parul sau ravasit este in antiteza cu aspectul mereu ordonat al sefei guvernului londonez. Clovnul clasei, luat mereu in vizor de catre directoarea cea severa. Fostul sef al diplomatiei britanice considera ca Theresa May ar fi pornit la batalie cu steguletul alb arborat. Planul ei ar fi sa condamne Marea Britanie sa accepte fara rezerve si sa ramana pentru totdeauna "un stat vasal" risipitoarei Uniuni Europene.

O pretentie nedisimulata la functii inalte

In schimb, el, Boris Johnson, este calaretul alb, salvatorul Brexitului. Astfel se prezinta Johnson in discursurile sale, in articolele sale din publicatia "Daily Telegraph", de care se foloseste cu nerusinare pentru a-si face cunoscute contrapropunerile. O pretentie nedisimulata la posturi inalte, pe care vrea s-o valorifice la congresul partidului.

Numai el - crede Johnson - este cel care are curajul sa transforme in realitate dorinta sustinatorilor Brexitului. Johnson prefera o "super-afacere Canada", un amplu acord comercial de liber schimb, iesirea dintr-o Uniune "depasita si rigida" si perspectiva unui "viitor glorios", redobandirea controlului asupra propriului destin.

Brexitul ca promisiune de mantuire este o muzica placuta pentru urechile multor tovarasi de partid. Si spera ca acestia isi vor dori ca el sa preia, intr-adevar, presedintia partidului si conducerea guvernului.

Insa ar fi un sfat prost pentru conservatori sa faca schimbari la nivel de conducere in viitorul apropiat. Propunerile lui Boris Johnson sunt bune numai pentru a-l ajuta pe el sa preia puterea. Ceea ce vrea el nici nu intra in discutie, apreciaza ministrul de Finante Philip Hammond. Johnson este politicianul care nu se preocupa de detalii. Or, in negocierile cu Uniunea Europeana tocmai despre lucrul acesta este vorba. "Se crede Churchill", apreciaza un alt observator.

Multi sustinatori ai Brexitului si-au pierdut simtul realitatii

Faptul ca Johnson si ideile sale au parte de atata popularitate demonstreaza ca multi sustinatori ai Brexitului si-au pierdut simtul realitatii. Independenta de Bruxelles cu aproape aceleasi beneficii in comertul liber, fara a pune sub semnul intrebarii statutul Irlandei de Nord, sunt lucruri care li se par tangibile. Uniunea Europeana vede situatia diferit. Iar la Bruxelles nimeni nu-si poate imagina un Boris Johnson in calitate de sef al echipei de negociatori. Cine ar vrea sa stea la discutii cu un interlocutor obisnuit sa insulte pe toata lumea?

Si pana si alegatorii par a fi sceptici in privinta lui Johnson. Conform unui nou sondaj de opinie, Theresa May se afla inaintea lui Boris Johnson in preferintele britanicilor. Tabara conservatorilor ar face bine sa se stranga in jurul sefei May. Nici ea nu le-a spus britanicilor tot adevarul - anume cat de dureros va fi Brexitul in plan economic - indiferent cat de bland sau de dur va fi procesul de separare. Insa un pic de zanganit de arme e firesc. O stiu si partenerii de negociere din Uniunea Europeana. Dar sa le promiti oamenilor luna de pe cer, cum face Boris Johnson, este lipsit de raspundere. Si il scoate din discutie pentru functia de sef al guvernului.

Birgit Maab

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Theresa May Boris Johnson Brexit, #May referendum Brexit , #Marea Britanie