Brexit: City of London, principalul beneficiar al acordului dintre Marea Britanie si UE

Sambata, 20 Februarie 2016, ora 11:50
4106 citiri
Brexit: City of London, principalul beneficiar al acordului dintre Marea Britanie si UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii din cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord care ofera Marii Britanii libertate de actiune in aplicarea reglementarilor privind bancile si pietele financiare, dar stabileste ca va exista un set unic de reguli pentru sectorul financiar din cadrul Uniunii Europene.

Acordul menit sa pastreze Marea Britanie in UE a fost sprijinit in unanimitate de toti liderii celor 28 de state membre, a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite Reuters.

Drama Brexit a luat sfarsit - Detalii ale noului acord al UE pentru Marea Britanie

In cele doua zile ale summitului in care s-au stabilit noile conditii pentru evitarea iesirii Marii Britanii din UE (Brexit), Franta a facut presiuni pentru reducerea concesiilor oferite centrului financiar al tarii, argumentand ca City of London obtine astfel avantaje incorecte, desi genereaza aproximativ 10% din PIB-ul Regatului Unit.

Versiunea finala pastreaza majoritatea concesiilor facute Marii Britanii in precedentele versiuni ale acordului, desi ar putea sa nu rezolve toate temerile exprimate de autoritatile de reglementare din Regatul Unit si de analisti.

Drama Brexit a luat sfarsit: Acord al liderilor europeni - In ce conditii ramane Marea Britanie in UE

Textul confirma ca Banca Angliei va fi responsabila pentru supervizarea bancilor nationale si a pietelor financiare, pentru mentinerea stabilitatii financiare. Incercarile de a exclude reglementarea pietelor din concesiile facute Marii Britanii a fost respinsa in timpul negocierilor.

Totusi, aceste puteri suverane pot fi exercitate numai "fara prejudicierea dezvoltarii reglementarilor financiare unice ale UE", se arata in acord.

"Textul clarifica faptul ca supervizarea financiara este de competenta autoritatilor nationale, dar fara prejudicierea mecanismelor unice de reglementare si a autoritatilor financiare europene", a afirmat Roberto Gualtieri, seful comisiei pentru probleme economice a Parlamentului European.

Liderii din cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un compromis ce "reinnoieste pactul" Regatului Unit cu Europa, acord pe care premierul britanic, David Cameron, il considera suficient pentru a recomanda mentinerea tarii sale in Uniunea Europeana in cadrul unui viitor referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Marea Britanie acord UE, #Marea Britanie avantaje City, #Brexit conditii UE , #Marea Britanie