Brexit: Marea Britanie a publicat noua propunere de acord cu UE privind frontiera irlandeza

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 19:37
6571 citiri
Brexit: Marea Britanie a publicat noua propunere de acord cu UE privind frontiera irlandeza
Foto: Facebook / Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeste un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind Brexit-ul in legatura cu frontiera irlandeza, relateaza DPA, Reuters si AFP.

In scrisoarea catre Juncker, Johnson spune ca vrea sa inlocuiasca asa-numita "plasa de siguranta" convenita, care urmareste sa garanteze o granita irlandeza deschisa, cu aranjamente vamale alternative.

El afirma ca acum ambele parti "trebuie sa vada daca exista suficienta disponibilitate pentru compromis" pentru a obtine un acord pana la 31 octombrie, cand, conform promisiunii sale, Marea Britanie va parasi blocul comunitar cu sau fara acord.

Propunerea Marea Britanii abordeaza "pragmatic" impactul Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, care va parasi UE cu restul Regatului Unit, si asupra Irlandei, stat membru al UE, mai declara Johnson.

"Sper ca aceste propuneri vor putea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o solutie", ii mai transmite premierul britanic lui Juncker.

Aceasta oferta a fost prezentata de Boris Johnson ca fiind singura alternativa la un Brexit fara acord la 31 octombrie.

Concret, noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord sa apartina aceleiasi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanica sa pastreze regulile UE pe o perioada de tranzitie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Pana la sfarsitul perioadei de tranzitie dupa Brexit, in decembrie 2020, parlamentul si executivul din Irlanda de Nord vor trebui sa isi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui sa il aprobe la fiecare patru ani, conform documentului.

Pentru a se evita verificarile vamale, va fi introdus un sistem de declaratii, cu un proces simplificat pentru micii comercianti.

Documentul precizeaza ca propunerile ar garanta integritatea pietei unice a UE si ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capat a trei decenii de conflicte sectariene in provincie.

"Este o propunere pentru un acord care ar trebui sa fie acceptabila pentru ambele parti", se mai arata in document.

Oferta prezentata miercuri "elimina toate controalele de reglementare pentru schimburile de bunuri intre Irlanda de Nord si Irlanda, garantand ca reglementarile pentru bunuri in Irlanda de Nord vor ramane aceleasi ca in restul UE", a detaliat Johnson.

Controalele vamale vor fi realizate "in mod descentralizat" cu declaratii electronice, existand "un numar foarte mic de controale efectuate in cladirile" firmelor vizate, a mai precizat premierul.

Pentru aceasta, vor trebui stabilite "solutii creative", iar procedurile vamale vor trebui simplificate pe parcursul unei perioade de tranzitie, in timp ce cele doua parti "vor trebui sa se angajeze sa nu mai desfasoare niciodata controale la frontiere", a adaugat el.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#propunere Marea Britanie acord Irlanda, #Brexit acord Irlanda UE , #Marea Britanie