Brexitul si implicatiile sale asupra elevilor si studentilor

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 18:57
5537 citiri
Brexitul si implicatiile sale asupra elevilor si studentilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Mii de elevi britanici si din restul Europei, de la etapele de studiu mai timpurii si pana la invatamantul universitar, sunt in asteptarea Brexitului. Pe termen scurt se pare ca nu vor fi multe schimbari, dar urmatoarea generatie de europeni isi va vedea instruirea si viitorul profesional conditionate de divortul dintre Regatul Unit si UE, comenteaza intr-un reportaj agentia EFE.

Nando Sigona, un italian casatorit cu o britanica si care locuieste la Oxford, este profesor de studii privind migratia si refugiatii la universitatile din Birmingham si Oxford. El crede ca, la fel cum se intampla si intr-o familie, sistemul educational nu va fi scutit de consecintele acestui divort.

Student european in UK

Conform evaluarilor sale, Brexitul va afecta viitoarea generatie de copii ai strainilor din Regatul Unit, ce reprezinta circa 12% din elevii britanici. Experienta sa personala si a multora din cele 170 de familii europene cu care a discutat timp de doi ani pentru a vedea cum vor aborda incertitudinile legate de aceasta ruptura si impactul ei asupra copiilor le-a sintetizat in cartea ''In umbra Brexitului''.

''Studiul nostru se axeaza pe impactul asupra copiilor pentru ca Brexitul va transforma tara in urmatoarele decenii. Deja sunt unii copii care le spun parintilor lor 'nu imi vorbi in germana in public' '', explica profesorul italian, care spera ca cei doi copii ai sai nu vor ajunge sa-i ceara sa nu vorbeasca cu ei in italiana.

Dar in timpul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexitul ''puternicul sentiment anti-imigratie'' existent in Regatul Unit s-a manifestat mai putin fata de vest-europeni si mai mult fata de ceilalti, inclusiv fata de romani si est-europeni in general, remarca Nando Sigona. ''Aproape intotdeauna acesta s-a manifestat fata de cei veniti din afara UE sau fata de grupurile de comunitari veniti incepand din 2004, precum romanii sau polonezii. Niciodata nu au fost tabloide cu mesaje anti-germane, anti-suedeze ori anti-franceze'', a constatat el.

Totusi, pe Nando Sigona iesirea Regatului Unit din UE l-a facut sa se simta precum un imigrant, ''fortat'' sa ceara cetatenia britanica pentru a-si asigura statutul legal si a-si proteja unitatea familiei. ''Am devenit britanic cu o luna in urma. Am participat la ceremonie, cu fotografia Reginei alaturi, numai zambete. A fost o experienta inconfortabila. Persoana care o oficiaza iti spune ca acesta este un loc magnific, te felicita. Dar, in timp ce-i priveam pe ceilalti europeni, ma intrebam de ce trebuie sa fiu fericit. Simteam ca ne-au obligat'', povesteste italianul.

Incepand din 2016, precizeaza el, peste 130.000 de europeni au cerut pasaport britanic, unii dintre ei vazand in acest document ''un mecanism de aparare'' sau ''o polita de asigurare impotriva nebuniei care ne inconjoara''.

Ca urmare a Brexitului, copiii din scoala primara incep sa puna intrebari ''pe care nu le-ar fi pus niciodata inainte'', intrucat uneori scoala actioneaza cu foarte putin tact, sustine mai departe Nando Sigona.

Citeste mai multe despre: Despartirea. De ce pleaca Marea Britanie din UE si ce va urma.

Student britanic in UE

La randul ei, Bella Schiavo, o studenta britanica in varsta de 20 de ani care urmeaza studii hispanice la Universitatea Alcala de Henares din Madrid, spune ca este stresata de Brexit pentru ca nu stie ce se va intampla cu bursa ei de studii obtinuta prin programul Erasmus si cu cardul european de sanatate, dupa ce parlamentul britanic a respins un amendament prin care guvernul lui Boris Johnson ar fi fost obligat sa negocieze cu UE ramanerea completa a Regatului Unit in acel program european de schimburi universitare.

Secretarul de stat britanic pentru invatamant universitar a amintit ca apartenenta la UE nu este o conditie indispensabila pentru participarea la Erasmus, tari precum Turcia sau Serbia facand de altfel parte din acest program, asigurand ca executivul de la Londra va continua sa sustina demersul ramanerii in Erasmus. Dar Bella tot nu este linistita: ''Vom fi afectati foarte mult. Daca nu am fi decis sa iesim din UE eu as fi avut mult mai multe oportunitati de a trai si studia in 28 de tari diferite'', regreta ea.

Dincolo insa de programul Erasmus sunt multi studenti comunitari care opteaza pentru universitatile britanice datorita ofertei lor bogate de studii, remarca tanarul spaniol Fernando Casamayor, care doreste sa studieze Arheologia si a gasit pentru aceasta specializare mai multe optiuni in Regatul Unit decat in UE. Spre deosebire de cazul evocat anterior, el este linistit, intrucat guvernul britanic a garantat conditiile de acces si finantare pentru tinerii comunitari care sunt deja in Regatul Unit sau vor veni acolo inainte de 31 decembrie 2020.

Costul mediu pentru a urma studiile in Regatul Unit este de circa 10.000 de euro pe an, atat pentru localnici cat si pentru straini, conform estimarii din reportajul agentiei EFE. Guvernul britanic pune in prezent la dispozitia oricarui student un imprumut acordat in conditii speciale. Insa nu se stie ce se va intampla cu aceasta facilitate dupa Brexit, costurile generate de acest imprumut putand creste sau poate chiar sistarea programului de ajutor financiar.

Aceasta stare de incertitudine i-a determinat de pilda pe numerosi liceeni spanioli, care urmeaza cursuri pentru obtinerea Bacalaureatului International si al caror obiectiv este o facultate in strainatate, sa se reorienteze.

Directorul British Council Spania, Mark Howard, recunoaste existenta acestei incertitudini, dar este optimist. ''Legaturile educationale intre Spania si Regatul Unit sunt foarte puternice si vor continua'', asigura el, amintind ca in Regatul Unit sunt in prezent peste 13.000 de studenti spanioli.

Howard este convins ca, indiferent ce s-ar intampla odata cu Brexitul, studentii straini vor fi in continuare atrasi de calitatea sistemului de invatamant britanic, de flexibilitatea acestuia - peste 45.000 de specializari - si de conceptul sau de educatie internationala.

Diplomele vor continua sa fie recunoscute si in viitor, iar rata de angajare a absolventilor este de circa 86%, insista optimistul director al British Council. Privind din perspectiva institutiilor de invatamant, el crede ca universitatile britanice vor continua sa fie interesate de atragerea studentilor europeni.

Dar comunitatea educationala se impotriveste Brexitului, intrucat de masura in care acesta ii va afecta pe studentii britanici si comunitari depinde foarte mult viitorul relatiilor intre Regatul Unit si UE, noteaza in concluzie agentia EFE.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Brexit implicatii studenti Uniunea Europeana , #Marea Britanie