Britanicii voteaza joi, in cele mai stranse alegeri din ultimii 50 de ani

Joi, 06 Mai 2010, ora 10:22
1118 citiri
Britanicii voteaza joi, in cele mai stranse alegeri din ultimii 50 de ani
foto: SkyNews

Marea Britanie isi alege, joi, noul legislativ, prin voturile celor 44 de milioane de votanti, ce vor trebui sa aleaga 649 de noi membri ai Camerei Comunelor, dintr-un total de 4.149 de candidati.

Partidul castigator, cu cei mai multi membri alesi in circumscriptiile electorale, va oferi si noul premier al Marii Britanii, iar ultimele sondaje arata ca acesta poate fi David Cameron, presedintele conservatorilor, Nick Clegg, seful liberal-democratilor, sau Gordon Brown, premierul in functie, presedinte al Partidului Laburist.

Alegatorii britanici vor avea la dispozitie 50.000 de centre de vot, deschise de la ora locala 07:00 la ora 22:00, pentru a-si alege viitorul premier si partid de guvernamant.

Opt milioane de britanici au urmarit ultima dezbatere din campania electorala

Urnele vor fi inchise la ora 00:00, ora Romaniei, iar presa britanica va putea sa anunte rezultatele exit-poll-urilor.

Batalia se da intre Cameron, Brown si Clegg, iar cele mai mari sanse par sa le aiba, in clipa de fata, conservatorii, cu 36% din intentiile de vot, urmati de laburisti, cu 28%, carora le sufla inn ceafa liberal-democratii, cu 26%, potrivit unui sondaj citat de The Guardian.

Cu toate acestea, lupta este extrem de stransa, iar un sondaj citat de Sky News arata ca 5% dintre alegatori si-au schimbat preferintele pe ultima suta de metri, in urma dezbaterilor televizate dintre candidati.

Scandal in Marea Britanie: Gordon Brown a jignit o bunicuta (Video)

Partidele s-au luptat in campania electorala pentru fiecare circumscriptie electorala in parte, iar o estimare a cotidianului The Guardian arata ca partidul condus de James Cameron ar putea castiga chiar 300 de scaune in Camera Comunelor.

Un partid are nevoie de 324 de reprezentanti pentru a avea majoritatea absoluta, presupunand ca Sinn Fein, partidul de stanga din Irlanda de Nord, va refuza cele patru scaune pe care le poate castiga cu usurinta.

Alegerile de joi sunt considerate de presa britanica si observatorii internationali drept cele mai stranse din Marea Britanie, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Contracandidatul lui Gordon Brown este nepotul unei faimoase spioane ruse

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri Marea Britanie, #alegeri legislative Marea Britanie, #alegeri UK, #alegeri Cameron Brown Clegg , #Marea Britanie