Butoiul cu pulbere: Cinci scantei care ar putea duce la ruperea Marii Britanii

Duminica, 03 Iulie 2016, ora 20:32
20836 citiri
Butoiul cu pulbere: Cinci scantei care ar putea duce la ruperea Marii Britanii
Foto: Ziare.com

Votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a generat rumoare si confuzie in Europa, scotand la iveala divergentele intre cele patru tari componente ale Regatului Unit - Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.

Daca la cele patru se adauga Londra, care a votat majoritar pentru ramanere si care a avut o atitudine de independenta si dorinta de individualizare, dupa anuntarea rezultatului referendumului, este clar ca in configurarea ipotetica a viitorului Marii Britanii, orice pare posibil.

Time scrie ca pozitiile exprimate de cele cinci - Londra, Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord - sunt tot atatea motive care ar putea duce la ruperea Marii Britanii.

1. Tara Galilor

Pana luna trecuta, cand a avut loc referendumul, era de notorietate despre Tara Galilor ca acolo a avut loc summit-ul NATO din septembrie 2014, ca are o foarte puternica nationala de rugby si ca este considerata, ca nivel de trai, cea mai saraca regiune a Marii Britanii.

La referendum, majoritatea galezilor (52%) au votat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Iar dorinta locuitorilor de aici de rupere a tarii din Marea Britanie e ca si inexistenta - doar 5% dintre galezii chestionati au spus ca vor ca Tara Galilor sa isi declare independenta. Un procent mai mic chiar decat al texanilor care voiau, in 2009, independenta fata de SUA - 18 la suta.

Totusi, aceasta situatie ar putea sa se schimbe, cand locuitorii vor constientiza consecintele iesirii Marii Britanii din UE asupra Tarii Galilor. Pentru ca fata de restul Regatului Unit, Tara Galilor primeste mai multi bani de la Bruxelles decat contribuie - beneficiul net este estimat la 325 de milioane de dolari pe an. Iar fondurile primite de la UE au dus la crearea a aproape 37 de mii de noi locuri de munca aici si multe proiecte de dezvoltare sunt sustinute de bani europeni.

Si aici o sa apara o mare problema: avand in vedere ca Brexitul cel mai probabil va duce la o recesiune in Marea Britanie, aceasta va lovi mai puternic regiunile mai sarace, iar lipsa banilor de la UE va ingreuna situatia galezilor. O situatie pe care cei care vor conduce din toamna guvernul de la Londra o vor mosteni si vor trebui sa o gestioneze cu mare atentie. Astfel, devin de inteles mitingurile organizate sambata in Tara Galilor pentru statutul de tara independenta in UE si este de asteptat ca ele sa capete amploare.

2. Irlanda de Nord

Asemenea Tarii Galilor, Irlanda de Nord depinde mult de Uniunea Europeana pentru subventii importante - aproape 90 la suta din veniturile fermierilor provin din fondurile UE. Spre deosebire de galezi, insa, nord-irlandezii au decis sa nu renunte la mana care contribuie la bunastarea lor, 55,8 la suta dintre participantii la referendum votand pentru ramanerea in UE.

Insa, in cazul irlandezilor, nu este vorba numai de grijile financiare. Este vorba de mult timp despre presiunile pe care comunitatea catolica semnificativa din Irlanda de Nord le face pentru unirea cu Irlanda vecina, unde catolicii predomina. Si despre opozitia fata de acest proiect a protestantilor din Irlanda de Nord.

Dupa decenii de violente, la sfarsitul anilor '90 s-a instaurat pacea, iar unul dintre factorii cruciali care au dus la incetarea violentelor a fost faptul ca Marea Britanie si Irlanda erau ambele membre UE, astfel ca nu era nevoie de granita fizica intre Irlanda de Nord si restul Irlandei, ceea ce inainte reprezenta un mare motiv de nemultumire. Votul pentru Brexit pune insa in pericol acest lucru.

Sinn Fein, partidul republican ce doreste reunificarea Irlandei, a cerut deja un referendum pe aceasta tema. Din fericire pentru Regatul Unit, sondajele arata ca nu exista o majoritate pentru ruperea Irlandei de Nord de Marea Britanie. Insa, e important de observat ca cei care voteaza pentru ramanerea Irlandei de Nord in regat sunt majoritatea varstnici. In 10-15 ani, situatia s-ar putea sa fie cu totul alta.

3. Scotia

Aici, lucrurile sunt mai serioase decat in orice alt loc al Marii Britanii. In Scotia exista un risc mare si iminent de iesire din Regatul Unit. Au trecut mai putin de doi ani de cand 55 la suta dintre cei care au votat la referendumul de independenta au decis ramanerea Scotiei ca parte a Marii Britanii, iar 62 la suta au votat pentru ramanerea si in interiorul UE, luna trecuta.

Astfel, pentru scotieni, situatia este destul de incomoda: dupa ce acum doi ani au votat pentru ramanerea Scotiei in Marea Britanie si dupa ce acum ei au votat pentru ramanerea in UE, majoritatea britanicilor au decis iesirea din UE. Asa se face ca acum scotienii au de ales dintre doua alternative, niciuna pe placul lor: sa ramana in UK, dar in afara UE sau sa ramana in UE, dar sa iasa din UK.

Un sondaj recent arata ca 52 la suta dintre respondenti ar vota acum iesirea din Marea Britanie, daca ar avea loc un nou referendum. Procentul ar putea fi mai mare, insa realitatile economice fac ca repetarea votului din septembrie 2014 sa fie putin probabila in acest moment. O Scotie independenta s-ar baza puternic pe exportul de petrol, pentru a-si sustine economia, chiar pana la 20 la suta, Si nu este chiar cel mai favorabil moment pentru o astfel de miscare, in conditiile in care pretul barilului de petrol a scazut la mai putin de jumatate fata de lunile dinainte de referendumul din 2014.

4. Anglia

Pana la urma, aici s-a decis soarta Marii Britanii in UE, din moment ce englezii reprezinta 84 la suta din populatia totala a Regatului. Controlul propriilor bani si imigratia reprezinta preocupari legitime si de lunga durata in Regatul Unit. Desi premierul David Cameron a purtat negocieri privind statutul tarii in UE, in urma cu cateva luni, obtinand conditii privilegiate pentru Marea Britanie, se pare ca acest succes nu a contat foarte mult pentru englezii care au mers la vot - 53,4 la suta dintre ei au votat pentru iesirea din Uniune.

Anglia este insa formata din numeroase comunitati care se bazeaza pe fondurile si subventiile UE. Comunitati de 500.000 de oameni depind de banii primiti de la Bruxelles - 80 de milioane de dolari pe an. Asemenea Tarii Galilor, de-abia a doua zi dupa vot s-au cerut asigurari in scris din diferite locuri din Anglia ca vor fi primiti in continuare acesti bani. Si aici situatia se complica: daca Marea Britanie este de asteptat sa faca fata relativ usor consecintelor unui vot pro Brexit in Tara Galilor, cu Anglia este o alta poveste.

5. Londra

Si, desigur, exista si Londra, aceasta insula de sentimente proeuropene intr-o mare de furie antieuropeana englezeasca. Nu a fost surprinzator, asadar, ca 60 la suta dintre votantii londonezi au fost pentru ramanerea in Uniunea Europena, Capitala furnizeaza 22 la suta din PIB-ul tarii, in mare masura ca urmare a legaturilor economice si financiare cu economia UE. De asemenea, in Londra exista o semnificativa comunitate de straini - nu mai putin de 37% din totalul celor care traiesc in Regatul Unit, dar s-au nascut in afara tarii.

Procesul de desprindere a Marii Britanii din UE, care va insemna negocieri de lunga durata cu liderii europeni asupra noii relatii Marea Britanie - UE, nu va incepe pana la toamna. Insa este clar ca unele decizii trebuie luate, tinand cont de posibilele efecte si urmari pe termen lung. O perspectiva la care putini alegatori se gandesc atunci cand voteaza.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#pericol rupere Marea Britanie, #rupere Marea Britanie UE, #Marea Britanie iesire UE, #pericol Brexit Marea Britanie, #Scotia independenta Marea Britanie, #Irlanda de Nord reunificare Irlanda , #Marea Britanie
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
catre redactia ziare.com referitor la un act nejustificat al ....
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Scotia poate trai fara Marea Britanie, ca UK nu vrea sa-i lase