Ce nu i-a placut ambasadorului britanic in Romania: Soferii si nepunctualitatea

Marti, 27 Iulie 2010, ora 23:05
1144 citiri
Ce nu i-a placut ambasadorului britanic in Romania: Soferii si nepunctualitatea

La final de mandat, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, pleaca din Romania cu cateva kilograme in plus, gratie ospitalitatii locale, dar si cu impresia ca romanii sunt soferi prosti si nu stiu ce inseamna cuvantul "imediat".

Ambasadorul britanic afirma, in cadrul unui interviu acordat Mediafax, ca a vizitat foarte multe locuri din Romania, inclusiv cramele de la Cotnari, care i-au placut foarte mult, si s-a delectat adesea cu mancarea de casa gatita de romani, apreciind totodata ca manastirile din Bucovina sunt "perla coroanei" pentru o tara care are multe de oferit.

"Ce nu imi place? Aici trebuie sa fiu direct, primul lucru este traficul si sofatul de aici lasa mult de dorit. Am facut multe calatorii prin tara si ele ar fi putut fi mult mai putin stresante din acest motiv.

Celalalt lucru, la care mi-a luat ceva timp sa ma adaptez si nu m-am obisnuit pe de-a intregul cu acest obicei - ceea ce este foarte bine, pentru ca ma voi intoarce la Londra -, este legat de timp.

Eu sunt britanic, sunt obisnuit sa fiu punctual si mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc cu temperamentul romanilor in aceasta privinta", spune Barnett.

El spune ca ar recomanda Romania ca destinatie turistica, dar ca exista doua probleme, legate de infrastructura de transport si de calitatea serviciilor.

Nimeni nu cere un tratament special pentru investitorii straini

Robin Barnett mai spune ca nivelul birocratiei in Romania ramane inca foarte ridicat, iar problemele de infrastructura si Codul Muncii sunt o bariera pentru afaceri, criticand si faptul ca autoritatile nu consulta suficient investitorii.

"Cred ca este loc de a intari mecanismele de consultare intre mediul de afaceri si autoritati inainte de a fi introduse noi reglementari. Vreau sa fiu foarte explicit, nu vorbesc in acest caz de aranjamente speciale pentru investitorii straini, ci vorbesc de mecanisme de consultare care privesc in mod egal investitorii locali, companii autohtone, companii straine stabilite aici si companii care intentioneaza sa vina in Romania. Asadar, nimeni nu cere un tratament special pentru investitorii straini", a spus Barnett.

El s-a referit si la problemele "permanente" de infrastructura, aratand ca acestea sunt in mod inevitabil o bariera pentru mediul de afaceri, lucru acceptat de toata lumea, chiar si de catre guvern.

"O opinie personala este aceea ca ar fi de bine ca Guvernul sa investeasca mai mult in reteaua de cale ferata. Acest lucru ar aduce beneficii enorme in ceea ce priveste transportul rapid de marfa, dar si de pasageri.

De asemenea, tot cat se poate de sincer, trebuie sa spun ca ar fi foarte benefic pentru protejarea mediului, deoarece un sistem feroviar eficient tinde sa inlocuiasca transportul rutier cu un mijloc de transport mai ecologic, trenul", a spus ambasadorul.

Ambasadorul britanic apreciaza totodata ca daca Parlamentul adopta o lege a ANI "credibila", iar actul normativ este promulgat, atunci va fi realizat, in mod clar, un pas inainte.

"Suntem ingrijorati ca ultimul raport arata ca Romania nu inregistreaza progresul asteptat si nu a pastrat ritmul reformei in domeniul justitiei.

Decizia Curtii Constitutionale de a declara anumite aspecte ale Legii ANI neconstitutionale si, ulterior, incapacitatea Senatului de a da un raspuns prompt actiunii intreprinse de presedintele Traian Basescu, ministrul Justitiei si Camera Deputatilor sunt dezamagitoare", a spus Barnett.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Robin Barnett ambasador, #Robin Barnett final mandat, #ambasador Marea Britanie Romania , #Marea Britanie