Cum vrea David Cameron sa schimbe regulile de succesiune la tronul Marii Britanii

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 10:30
5193 citiri
Cum vrea David Cameron sa schimbe regulile de succesiune la tronul Marii Britanii
Foto: 1001zones

Premierul britanic David Cameron a facut publice planurile sale pentru schimbarea regulilor de succesiune la tron.

Cameron promoveaza schimbari sustinute de o mare parte a societatii, precum acordarea aceluiasi drept la succesiune fetelor din familia regala precum baietilor si sa se ridice interdictia privind casatoriile cu persoane de religie catolica, informeaza BBC News.

Propunerile au fost prezentate altor 15 tari care o recunosc pe regina Marii Britanii drept monarh, urmand ca acestea sa fie adoptate numai in cazul in care statele respective sunt de acord. Premierul britanic urmeaza sa discute propunerile cu liderii tarilor respective la urmatoarea intalnire a Commonwealth din Perth, Australia, care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie.

In prezent, primul nascut al unui cuplu princiar are intaietate la succesiune, insa legea prevede ca urmasii de sex masculin urmeaza la tron, in ciuda faptului ca au surori mai mari. In scrisoarea transmisa statelor din Commonwealth, David Cameron a spus ca trebuie promovata egalitatea si ca incurajarea "superioritatii masculine este o anomalie".

Noile reguli ar urma sa se aplice si oricaror urmasi vor aparea in urma casatoriei dintre printul William si Kate Middleton (ducesa de Cambridge), iar daca primul nascut ar fi o fata, aceasta ar putea deveni regina.

David Cameron a propus si eliminarea interdictiei de accedere la tron pentru acei urmasi ai casei regale care se casatoresc cu persoane de religie catolica. Legea datand din 1689 prevede ca orice persoana care se casatoreste cu un catolic pierde dreptul de a deveni monarh.

Britanicii sunt in favoarea schimbarilor regulilor de succesiune

Un sondaj realizat de BBC in 2009 a aratat ca 89% dintre britanici sunt de parere ca mostenitorii tronului de sex feminin si masculin trebuie sa aiba drepturi egale de succesiune, iar 81% sunt de parere ca mostenitorul trebuie sa poata sa se casatoreasca cu un catolic fara sa piarda dreptul la succesiune.

David Cameron nu a propus insa si ridicarea interdictiei ca o persoana de religie catolica sa acceada la tron, in conditiile in care monarhul este si guvernator al Bisericii Anglicane.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Marea Britanie, #reguli succesiune Marea Britanie, #monarhie Marea Britanie , #Marea Britanie
Comentarii