David Cameron a comparat Rusia cu Germania nazista inaintea unei intalniri cu Putin

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 20:46
2314 citiri
David Cameron a comparat Rusia cu Germania nazista inaintea unei intalniri cu Putin
Foto: The Telegraph

Premierul Marii Britanii a comparat Rusia cu Germania nazista si a spus ca lumea trebuie "sa invete lectiile istoriei" si sa fie pregatita pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Moscovei.

David Cameron se va intalni sambata cu Vladimir Putin si e de asteptat ca va discuta despre actele de agresiune ale Rusiei in Ucraina, unde Kremlinul continua sprijinirea separatistilor cu armament greu si tancuri, scrie The Telegraph.

Intr-o referire la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Cameron a spus ca lumea trebuie sa invete "lectiile istoriei" si trebuie intervenit pentru a opri "agresiunea unui stat mai mare impotriva unui stat mai mic".

Ucraina, in alerta: Rusia pregateste, fara dubiu, o invazie militara de amploare in est

"Actiunile Rusiei in Ucraina sunt inacceptabile. Trebuie sa intelegem cu ce ne confruntam acolo. Este un stat mai mare care agreseaza un stat mai mic, chiar in Europa. Am mai vazut consecintele acestor fapte in trecut si trebuie sa invatam lectiile istoriei astfel incat sa ne asiguram ca nu se va mai intampla din nou", a spus premierul britanic.

Cameron urmeaza sa il intalneasca pe Putin pentru o discutie neprogramata sambata seara. In discursul sau tinut la Canberra, in Australia, Cameron a declarat ca nu crede intr-o solutie militara a acestui conflict si a sustinut ca ramane convins ca sanctiunile impotriva Rusiei vor avea un impact.

"Vedeti ce se intampla cu rubla, ce se intampla cu piata bursiera din Rusia. Trebuie sa folosim aceste sanctiuni ca raspuns la actiunile Rusiei. Inca sper ca rusii vor intelege si vor recunoaste ca trebuie sa lase Ucraina sa se dezvolte intr-o tara independenta si libera", a spus Cameron.

"Dar, daca nu inteleg asta, relatiile dintre Rusia si Marea Britanie, relatiile dintre Rusia si UE, se vor schimba. Daca Rusia va lua masuri pozitive fata de libertatea Ucrainei, sanctiunile vor fi retrase. Daca Rusia continua sa inrautateasca lucrurile, vom spori sanctiunile. E foarte simplu".

Intr-un alt discurs tinut in fata Parlamentului australian, Cameron a criticat Rusia pentru adoptarea unui model "autoritarist" al capitalismului.

"Noi suntem democratii. Nu ne ferim de autocritica. Vorbim de greselile noastre in fata publicului. Asta poate fi dureros, dar iti ofera si o mare putere. Presa noastra, libera si fara frica, raspandeste lumina oriunde e nevoie, fara frica sau favoruri.

Asta face viata mai dificila, dar ajuta la eliminarea coruptiei care distruge atat de multe tari. Guvernele noastre pierd procese in justitie, pentru ca noi nu controlam judecatorii", a sustinut Cameron.

"Dar tocmai din aceasta cauza oamenii investesc in tarile noastre, pentru ca au drepturi si stiu ca pot beneficia de puterea legilor si ca avem judecatori cinstiti.

Nu este un accident ca cele mai de succes tari din lume sunt cele fara conflicte sau coruptie si care garanteaza proprietatea si institutiile. Acestea - domnia legii, democratia, presa libera - nu sunt slabiciuni, sunt chiar cea mai mare putere a noastra", a incheiat premierul britanic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#David Cameron Putin Rusia nazista, #Cameron compara Rusia nazista, #Rusia comparata Germania nazista , #Marea Britanie