Despre englezi, grau copt si razmerite (Opinii)

Luni, 15 August 2011, ora 22:06
2897 citiri
Despre englezi, grau copt si razmerite (Opinii)
Foto: dailymail.co.uk

De fiecare data cand pun piciorul in Albion, imi intra in nari mirosul de grau copt si piatra slefuita, pe care le socot simbolurile bunastarii si ale civilizatiei. Mai toate urmele de neliniste de acasa dispar fara efort, aerul proaspat si reavan ma binedispune, iar stejarii de un verde intens de pe marginea soselelor arata ca natura insularilor este mai sanatoasa ca oriunde.

Nu cred ca stramosii mei, care vor fi apucat, isi vor fi inchipuit ca un urmas de opincar nazuieste sa ajunga la casa din Windsor a Mariei Sale Elisabeta a II-a. N-au apucat, ierte-i bunul Dumnezeu! pentru ca bunicul dupa tata si fratele bunicului dupa mama si-au lasat oasele la Marasesti si Oituz, iar bunicul, doar o bucata.

Queen inspira liniste

Am vrut sa vad daca linistea asta care ma cuprinde pe mine cand o aud pe Queen (n-am folosit termenul romanesc deoarece regina mea este Ana de Bourbon-Parma) adresandu-se englezilor e doar o perceptie personala sau li se intampla si altora. Ei bine, li se intampla.

S-a observat chiar de la intrarea in castel, cand am dat peste multe sute de vizitatori asteptand cuminti, copii, maturi, batrani, unii in carucioare. Cumparau bilete deloc ieftine ca sa paseasca pe aleile si culoarele palatului, pe acolo pe unde se va fi plimband Maria Sa cand nu ii ies toate cum si-ar dori. Liniste in odaile Sale, in sala tronului, in pinacoteca fantastica... Nu mai vazusem atatea valori adunate la un loc.

Cititorii s-ar putea sa surada ironic gandindu-se la razmerita de zilele trecute, dar eu stiu ca supusii Mariei Sale au cele mai multe drepturi si libertati din lume, de aceea nu i s-a pus capat revoltei imediat si brutal, ca intr-un regim autoritar. S-a procedat legal, chiar parinteste, cu respectarea drepturilor fiecaruia. UK fiind un adevarat stat de drept.

Tinerii au drepturi, dar si obligatii

De aceea, fiecare poate sa protesteze cat pofteste, dar va raspunde pentru faptele sale, iar raspunderea nu e colectiva. Insa cei ce au facut pe vitejii raspund deja, caci au fost inregistrati cu camere video 24 de ore din 24. Calmul proverbial, legile clare si vointa politica ii vor ajuta pe justitiari sa mearga pana la capat. Cum au facut de fiecare data.

Cand ii privesti pe strada sau la lucru, tinerii englezi seamana cu toti tinerii din lume. Sunt amatori de carte, caci au cele mai bune universitati din lume, dar si de distractie, nazbatii, nebunii. La fel ca in suburbiile pariziene, acum 3-4 ani, au reactionat la primul impuls, nepremeditat in prima faza, dupa care, ca pretutindeni, au aparut provocatorii, pescuitorii in ape tulburi, cei ce se si vad mari conducatori de multimi.

Poate ca lucrurile n-ar fi degenerat daca terenul n-ar fi fost rapid recuperat de nelipsita pegra a marilor aglomerari urbane, traitoare din hotii si expediente. De aici mai departe n-a mai fost vorba de reactie antisistem, nici de razbunarea tovarasului impuscat de politisti, ci de actiuni colective de jaf si abuzuri contra persoanelor iesite in cale.

Pentru cateva zile, englezii si-au simtit amenintate siguranta si linistea spatiului public, iar cei aflati in zonele expuse au privit cu ochii in lacrimi incendierea propriilor masini, locuinte si a firmelor unde lucreaza.

Englezii stiu sa-si apere libertatile

Un fapt neobisnuit pentru romani a fost interventia hotarata a partii active a societatii britanice: tineri si varstnici, studenti, comercianti si lucratori, lezati de climatul de violenta, au iesit amenintatori in strada cu maturi pentru curatat caldaramul de sticle si gunoaie, iar curajul lor de a impiedica escaladarea barbariei a pus capat razmeritei.

Sociologii, televiziunile, jurnalele englezesti au intors evenimenul pe toate partile, dar faptele vazute cu proprii ochi sunt cele de mai sus. In afara masurilor punctuale luate de guvernul David Cameron si a criticilor la obiect ale opozitiei laburiste, am retinut insa o tendinta imposibil de imaginat in Romania: selectia cu grija a evenimentelor, a fotografiilor, a opinentilor, operata nu doar de BBC, spre a obtine efecte educative.

Au impresionat cainta unei studente eminente, fiica de milionari (cf. The Times 12.08) si a unei sportive celebre care s-au lasat luate de val (cf. Daily Telegraph, 12.08).

Pana si televiziunile noastre parca s-au molipsit de tipicul englezesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#englez roman libertate drepturi, #revolta razmerita protest lege, #Queen Elizabeth II Cameron , #Marea Britanie