Inca o zi cruciala la Bruxelles: Conditii stricte pentru UK, Scotia nu renunta la UE, Iohannis - cu gandul la Schengen

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 19:00
27952 citiri
Inca o zi cruciala la Bruxelles: Conditii stricte pentru UK, Scotia nu renunta la UE, Iohannis - cu gandul la Schengen
Foto: Arhiva/Ziare.com

Discutii cruciale pentru soarta UE au avut loc si miercuri la Bruxelles. Liderii celor 27 de state europene, fara Marea Britanie, s-au reunit din nou in capitala Belgiei, dupa o zi de marti plina de dezbateri aprinse.

Una dintre principalele concluzii ale Consiliului European de miercuri, cu care au fost de acord toti sefii de stat si guvern, este ca Marea Britanie va trebui sa respecte si in viitor drepturile cetatenilor UE, inclusiv dreptul la libera circulatie, daca vrea sa aiba acces la piata unica europeana in calitate de stat non-membru.

Presedintele Klaus Iohannis, care a participat la Consiliul European, a prezentat concluziile pentru tara noastra. Seful statului a spus ca Romania se pregateste sa sarbatoreasca 10 ani de la aderarea la UE si ca, pentru asta, la intoarcerea in tara, va convoca discutii cu partidele si reprezentanti ai BNR pentru a pune la punct "un nou proiect de tara post-aderare".

Ba mai mult, desi Uniunea trece prin cea mai tulbure perioada dupa votul referendumului din Marea Britanie, Iohannis a sustinut ca avem sanse tot mai mari pentru a intra in Schengen.

Intr-o evolutie paralela, premierul Scotiei Nicola Sturgeon s-a intalnit la Bruxelles cu mai multi lideri ai UE si a militat pentru ca tara sa sa nu fie data afara din UE odata cu iesirea Marii Britanii. Asta in contextul in care majoritatea scotienilor a votat impotriva divortului UK de UE. Insa multi oficiali europeni nu ii dau nicio sansa si spun ca Scotia nu poate avea o relatie speciala cu Uniunea, fiind in acelasi timp parte a Regatului Unit.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai proaspete informatii despre discutiile de la Bruxelles:

19:00 - Spiritele pare ca s-au mai calmat la Bruxelles, asa ca vom incheia aici transmisiunea noastra. Va invitam sa ramaneti insa pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi decizii si declaratii despre divortul Marii Britanii de Uniunea Europeana.

18:34 - Dupa intalnirile cu liderii UE, premierul Nicola Sturgeon spune ca Scotia este hotarata sa ramana in Uniune.

18:07 - Nici presedintele francez Francois Hollande nu sustine ideea unei relatii speciale intre UE si Scotia. Liderul de la Paris spune ca Uniunea nu va ajunge la niciun acord cu Scotia, care a votat pentru ramanerea UK in familia europeana.

17:40 - Secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Theresa Villiers, a lamurit ca tara nu va putea avea un statut special in relatia cu UE, odata ce intreg Regatul Unit va iesi din blocul comunitar. Villiers a negat astfel speculatiile ca atat Irlanda de Nord, cat si Scotia - cele doua regiuni care au votat pentru ramanerea UK in UE - ar putea avea relatii diferite cu Uniunea fata de restul Regatului.

17:22 - O petitie din Olanda care cere organizarea unui referendum pentru iesirea tarii din UE a adunat peste 56.000 de semnaturi si a fost trimisa Camerei Inferioare a Parlamentului olandez.

Petitia isi propune "sa lanseze un semnal ca exista un interes fata de un Nexit", insa deputatii olandezi sustin ca nu exista nicio intentie pentru organizarea unui referendum de acest fel, scrie AFP, citata de News.ro.

17:03 - Premierul spaniol Mariano Rajoy spune ca Scotia nu are sanse sa ramana in UE, chiar daca prim-ministrul scotian militeaza la Bruxelles pentru ca aceasta sa nu plece odata cu UK.

17:00 - Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a avertizat ca negocierile privind accesul Regatului Unit la piata unica europeana vor fi mult mai dificile decat ar putea crede unii. Asta mai ales in contextul in care UK vrea politici mai aspre in cazul imigrantilor.

16:43 - Liderii europeni au spus la unison ca UK nu va avea acces la piata unica europeana, daca nu isi va respecta obligatiile fata de cetatenii UE. Oricine vrea liber la piata interna a UE trebuie sa respecte criterii stricte, "fara exceptie", a precizat seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, iar afirmatia sa a fost intarita inclusiv de Francois Hollande, Angela Merkel si Viktor Orban.

16:35 - Presedintele Comisiei Europene a sustinut, inainte de intalnirea sa cu premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, ca nu prea se poate ca aceasta regiune sa negocieze separat cu UE, din moment ce face totusi parte din Regatul Unit.

"Voi asculta cu atentie ce-mi va spune prim-ministrul, insa nu intentionam - nici Donald (Tusk - n.red.), nici eu - sa intervenim in procesul britanic. Nu este de datoria noastra si nu e treaba mea", a declarat Juncker.

16:21 - Marea Britanie va trebui sa respecte toate drepturile cetatenilor UE, inclusiv dreptul la libera circulatie, daca vrea sa mai aiba acces la piata unica europeana in calitate de stat non-membru.

Este ideea cu care au fost de acord toti liderii celor 27 de state participante la summit-ul de la Bruxelles, a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a insistat asupra faptului ca nu vor exista niciun fel de negocieri cu UK inainte de notificarea oficiala de iesire din UE.

15:27 - Iohannis a vorbit si despre Schengen, spunand ca lucrurile se misca in directia aderarii.

"Schengen e permanent pe agenda tuturor discutiilor pe care le avem, chiar azi am avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema. Nu o sa intru acum in detalii, dar exista semne ca lucrurile s-ar putea misca, ar fi foarte bine pentru Romania si pentru restul spatiului Schengen.

Romania nu doar ca actioneaza ca un membru de facto, Romania e o piesa importanta in securitatea si siguranta din intreaga regiune. E clar ca ne-am facut temele, suntem nu doar capabili, ci si obisnuiti sa pastram intreaga tara sigura. Aderarea Romaniei ar fi un real castig si un semnal puternic ca UE si Schengen vor intr-adevar sa-si consolideze granitele externe", a mai spus Iohannis la Bruxelles, dupa Consiliul European ce a dezbatut situatia UE dupa votul Marii Britanii de a parasi blocul comunitar.

15:20 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa discutiile din cadrul summit-ului de la Bruxelles, ca saptamana viitoare va chema la Cotroceni reprezentanti ai partidelor politice si ai BNR, pentru consultari privind "un nou proiect de tara post-aderare", de care Romania are mare nevoie.

"Este nevoie de un nou proiect de tara post-aderare. Acum ne pregatim sa serbam 10 de la aderare si abia acum incepem sa ne punem problema elaborarii unei strategii post-aderare. Strategia trebuie sa tina cont de ce se intampla acum, e o modificare semnificativa in geometria UE", a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa de la Bruxelles.

15:03 - Dupa discutiile avute la Bruxelles, Cameron a reasigurat liderii UE ingrijorati de inmultirea infractiunilor din Marea Britanie, dupa referendum, ca Regatul Unit ramane o "societate cu multe credinte, multietnica", informeaza BBC.

14:57 - Discutiile pe tema viitorului UE fara Marea Britanie si a relatiilor regatului cu blocul comunitar vor continua si in septembrie, la Bratislava.

14:48 - Se asteapta discursul presedintelui Klaus Iohannis dintr-un minut in altul.

14:42 - Unul dintre conservatori i-a cerut lui Cameron garantii ca toti cetatenii europeni din Marea Britanie au un viitor sigur in regat. Raspunsul lui Cameron a fost, conform The Guardian, ca "primul lucru de facut e sa le spunem ca e binevenita contributia lor".

Acesta a dat asigurari ca, "pentru moment", toate drepturile le sunt garantate. "Inca suntem membri ai UE", a subliniat Cameron.

14:28 - Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat miercuri dezaprobarea si chiar mania fata de felul in care premierul David Cameron a facut campanie ca regatul sa ramana in interiorul UE: "Sa dai vina pe Bruxelles zi de zi, incepand de dimineata si terminand seara (...), sa spui ca e condus de birocrati, tehnocrati si oameni care nu au fost alesi prin vot, si apoi sa fii surprins de rezultat"...

Referindu-se strict la Cameron, acesta a mai spus, conform EurActiv: "Imi place ca persoana, desi s-a comportat cu mine intr-un fel. Prietenia noastra va ramane, doar asta va ramane".

14:11 - Liderii blocului comunitar, la masa tratativelor.

13:59 - Fostul premier britanic Gordon Brown a sustinut intr-un discurs legat de Brexit, in Scotia, miercuri dimineata, ca ar trebui sa fie gasita o cale ca "globalizarea" sa functioneze pentru toata lumea, arata The Guardian. Acesta sustine ca "rebeliunea anti-sistem" care are loc in regat a fost alimentata de cei care se opun globalizarii.

"Trebuie sa facem ca globalizarea sa functioneze pentru britanici intr-un mod corect si care sa-i includa, intrebandu-ne cum putem lua noi masuri pentru a pregati oameni in sfere noi, pentru a-i ajuta pe cei prost platiti, pentru a oferi mai multe joburi (...) si asa sa raspundem nesigurantei pe care o poate aduce globalizarea", a mai declarat Brown.

Acesta a mai spus ca ar trebui incurajata o discutie la nivel national pe tema schimbarilor globale, care sa includa faptul ca imigratia vine cu mari beneficii, chiar daca inca nu poate fi manageriata.

Concret, acesta a afirmat ca Marea Britanie ar trebui sa urmeze exemplul Norvegiei sau pe cel al Suediei in relatia cu UE.

13:41 - Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a declarat jurnalistilor ca liderii blocului comunitar "trebuie sa se trezeasca si sa miroasa cafeaua".

13:20 - "Cu un Regat Unit dezbinat, avem nevoie de o Europa unita, acum mai mult decat intotdeauna", a declarat miercuri premierul din Luxembourg, Xavier Bettel.

13:02 - Venit la discutiile de miercuri, premierul Belgiei, Charles Michel, a declarat ca "Marea Britanie nu-si permite luxul de a avea o criza politica lunga", informeaza BBC.

Acesta a numit votul de la referendum un "semnal de alarma pentru Uniune, care trebuie sa faca un efort mai mare, intr-un sens concret, pentru a promova proiectul european".

12:41 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca premierul David Cameron a dat asigurari in numele Marii Britanii ca romanii aflati acolo vor putea sa ramana si sa munceasca in regat. Acesta a mai spus ca premierul britanic a cerut scuze pentru incidentele xenofobe petrecute dupa Brexit.

12:20 - Klaus Iohannis va sustine miercuri, la finalul reuniunii Consiliului European, o declaratie de presa, la Bruxelles, a anuntat Administratia Prezidentiala, mentionand ca ora va fi comunicata ulterior.

11:55 - Petitia pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana a strans peste patru milioane de semnaturi, relateaza The Telegraph.

Petitia va fi discutata in Parlament, pentru ca a strans peste 100.000 de semnaturi. Insa legislatia in vigoare nu permite organizarea unui nou referendum in privinta apartenentei la Uniunea Europeana, pentru ca aceasta ar presupune introducerea unei legi retroactive, au explicat experti.

Documentul se afla in centrul unei anchete, dupa ce autoritatile au identificat cel putin 77.000 de semnaturi false, pe care le-au anulat.

11:51 - Presedintele Klaus Iohannis, care se afla la Bruxelles, a declarat ca in discutiile de pana acum la Consiliul European s-a ajuns la concluzia ca nu se va putea negocia nimic cu Marea Britanie pana in toamna, cand va fi invocat Articolul 50 din tratat privind iesirea din UE de catre noul premier al Regatului Unit, desi "ar fi fost mai bine" ca discutiile sa avanseze rapid, informeaza News.ro.

"Ar fi fost mai bine sa se clarifice mai repede situatia, dar in situatia data cu totii am inteles ca mai repede de toamna probabil nu se va putea negocia practic nimic", a mai spus Iohannis.

11:43 - Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a ajuns la Bruxelles unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie si posibilitatea ca Scotia sa ramana in UE.

Sturgeon va purta discutii, de asemenea, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si cu deputatii europeni.

Premierul scotian spera sa il intalneasca si pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, insa acesta din urma a spus ca o discutie nu este adecvata in acest moment.

Ragaz pentru Londra

Liderii europeni au acordat, marti seara, un ragaz Marii Britanii. Oficialii reuniti in primul summit dupa Brexit au subliniat, insa, ca nu vor exista niciun fel de negocieri si ca regatul trebuie sa paraseasca UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus ca "intelege ca David Cameron are nevoie de timp", dar a insistat ca Londra sa declanseze "cat mai repede posibil" procedura care reglementeaza viitoarea sa separare.

"Nu avem luni de zile pentru a medita, trebuie sa actionam", a atras atentia Jean-Claude Juncker.

In replica, premierul britanic David Cameron a anuntat ca ii va lasa succesorului sau in fruntea guvernului sarcina de a activa "clauza de retragere" a tarii sale, articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Anuntand rezultatul referendumului din 23 iunie, cand aproape 52% dintre britanici au votat pentru desprinderea de Europa, Cameron a punctat ca nu regreta oraganizarea votului public de acum cateva zile. "A fost cel mai bun lucru care trebuia facut", a subliniat el.

Tot marti Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, a apreciat ca nu este clar daca Marea Britanie doreste intr-adevar sa iasa din UE. Si secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat ca iesirea Marii Britanii din UE ar putea sa nu aiba loc niciodata.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#discutii Bruxelles miercuri, #intalniri miercuri Bruxelles, #iesire Marea Britanie UE discutii Bruxelles , #Marea Britanie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5
"Maroniu" este culoarea potrivita pentru harta Marii Britanii.