Doi britanici au pierdut in instanta dreptul la moarte

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 23:35
1501 citiri
Doi britanici au pierdut in instanta dreptul la moarte
Foto: Arhiva

Un britanic cu dizabilitati severe si familia altui barbat paralizat aproape total, care a decedat, au pierdut batalia prin care incercau sa schimbe legislatia din Marea Britanie referitoare la moartea asistata.

Tony Nicklinson a aparut in fata judecatorilor, in martie 2012, solicitand dreptul sa moara asistat de un doctor, insa cererea i-a fost refuzata chiar cu o saptamana inainte ca acesta sa se stinga din viata din cauza unei pneumonii. Familia acestuia a continuat procesul, insa Curtea de Apel din Marea Britanie a decis, miercuri, ca Nicklinson nu avea dreptul sa ii ceara unui doctor sa il ucida, relateaza BBC.

Vaduva acestuia a declarat ca va ataca decizia cu apel. Procesul a fost pierdut si de Paul Lamb, paralizat de la gat in jos, care s-a alaturat cazului lui Nicklinson. El a spus, de asemenea, ca nu se va multumi cu acest verdict si va ataca decizia.

Doi britanici vor sa schimbe legea privind sinuciderea asistata

Vaduva lui Nicklinson a marturisit ca este "foarte dezamagita" de aceasta decizie, dar ca nu este "total surprinsa". "Vom continua acest proces cat de mult vom putea pentru ca alti oameni care se afla in situatia lui Tony sa nu sufere cum a facut-o el. Nimeni nu merita o cruzime atat de mare", a adaugat ea.

Paul Lamb, in varsta de 58 de ani, din orasul Leeds, a ramas paralizat de la gat in jos in urma unui accident de masina, iar acum tot ce isi doreste este ca un medic sa il ajute sa moara. Barbatul s-a alaturat luptei indelungate duse de Tony Nicklinson, iar familia acestuia a obtinut, dupa moartea acestuia, permisiunea de a continua sa mearga in fata instantei cu acest caz.

Lamb vrea sa fie adoptata o lege care sa ii protejeze pe medicii care pun capat in acest mod suferintei oamenilor, astfel incat doctorii sa nu fie acuzati de crima. Un alt barbat din Marea Britanie, Martin, sustine, de asemenea, lupta pentru legalizarea sinuciderii asistate.

Un britanic paralizat isi cere in instanta dreptul de a fi ajutat sa moara

Inalta Curte a Angliei a refuzat, in luna august a anului trecut, sa analizeze asemenea propuneri de schimbare a legislatiei, argumentand ca astfel de decizii ar trebui luate de Parlament.

Lamb spune ca vrea sa fie ucis de un doctor, iar actiunea acestuia sa fie prevazuta in lege drept o "necesitate" de a pune capat unei suferinte de netolerat. Barbatul sustine ca se confrunta cu dureri cumplite de 23 de ani, trebuie ca cineva sa aiba grija de el in permanenta, iar viata lui se rezuma la "a primi mancare si apa".

El si-ar dori sa se sinucida, insa nu poate face fizic acest lucru, in conditiile in care nu se poate misca. Barbatul, tata divortat cu doi copii, spune ca nu este deprimat, ci isi doreste doar sa moara cu demnitate, cu cei dragi in jurul sau.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#britanici sinucidere asistata pierdut proces, #sinucidere asistata Marea Britanie, #drept moarte proces, #Tony Nicklinson moarte , #Marea Britanie