Doi britanici vor sa schimbe legea privind sinuciderea asistata

Luni, 13 Mai 2013, ora 23:33
1669 citiri
Doi britanici vor sa schimbe legea privind sinuciderea asistata
Foto: Arhiva

Doi britanici cu dizabilitati severe vor merge la Curtea de Apel din Regatul Unit, pentru a incerca sa schimbe legislatia referitoare la moartea asistata.

Paul Lamb, in varsta de 58 de ani, din orasul Leeds a ramas paralizat de la gat in jos in urma unui accident de masina, iar acum tot ce isi doreste este ca un medic sa il ajute sa moara, arata BBC.

Barbatul s-a alaturat luptei indelungate duse de Tony Nicklinson, un britanc cu paralizie aproape totala, care a aparut in fata judecatorilor solicitant dreptul sa moara asistat de un doctor, insa cererea i-a fost refuzata chiar cu o saptamana inainte ca acesta sa se stinga din viata din cauza unei pneumonii. Familia lui Nicklinson a obtinut permisiunea de a continua sa mearga in fata instantei cu acest caz.

Un britanic paralizat isi cere in instanta dreptul de a fi ajutat sa moara

Lamb vrea sa fie adoptata o lege care sa ii protejeze pe medicii care pun capat in acest mod suferintei oamenilor, astfel incat doctorii sa nu fie acuzati de crima. Un alt barbat din Marea Britanie, Martin, sustine, de asemenea, ca lupta pentru legalizarea sinuciderii asistate.

Inalta Curte a Angliei a refuzat, in luna august a anului trecut, sa analizeze asemenea propuneri de schimbare a legislatiei, argumentand ca astfel de decizii ar trebui luate de Parlament.

Eutanasierea voluntara a oamenilor: pro sau contra?

Lamb spune ca vrea sa fie ucis de un doctor, iar actiunea acestuia sa fie prevazuta in lege drept o "necesitate" de a pune capat unei suferinte de netolerat. Acesta a ramas paralizat in urma unui accident petrecut in 1990. Barbatul sustine ca se confrunta cu dureri cumplite de 23 de ani, trebuie ca cineva sa aiba grija de el in permanenta, iar viata lui se rezuma la "a primi mancare si apa".

Peste 1.000 de oameni, eutanasiati in Belgia anul trecut

Lamb si-ar dori sa se sinucida, insa nu poate face fizic acest lucru, in conditiile in care nu se poate misca. Barbatul, tata divortat cu doi copii, spune ca nu este deprimat, ci isi doreste doar sa moara cu demnitate, cu cei dragi in jurul sau.

Cazul acestuia este sustinut si de Asociatia Britanica pentru Umanitate, care lupta, de asemenea, pentru ca moartea asistata de doctor sa devina legala in anumite conditii.

Acestea nu sunt singurele astfel de cazuri, mai multe persoane din Marea Britanie luptand in instanta pentru a-si castiga dreptul la moarte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#drept moarte Marea Britanie, #moarte asistata, #sinucidere asistata medical , #Marea Britanie