Parlamentarii PSD si ALDE nu vor comisii de ancheta pentru violentele din 10 august si criza pestei porcine

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 16:58
3356 citiri
Parlamentarii PSD si ALDE nu vor comisii de ancheta pentru violentele din 10 august si criza pestei porcine
Foto: Facebook/Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a respins, miercuri, infiintarea comisiei de ancheta pentru violentele de la protestul din 10 august si pe cea privind pesta porcina.

In ceea ce priveste proiectul de hotarare depus de deputatii PNL si USR pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind reprimarea protestului desfasurat in Bucuresti, in data de 10 august, acesta a fost respins cu 119 voturi "pentru", 137 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

Cel de-al doilea proiect depus de PNL si PMP, privind infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru verificarea modului prin care autoritatile au pus in aplicare prevederile Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, a fost repsins cu 123 de voturi "pentru", 137 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

Care erau obiectivele comisiei de ancheta pentru violentele din 10 august

In proiectul de hotarare, printre obiectivele comisiei se numarau identificarea persoanelor si actiunilor prin care s-a generat conflictul din Piata Victoriei, determinarea cauzelor care au condus la punerea in executare a reprimarii manifestatiei si identificarea modalitatilor prin care s-au facut numiri politice la conducerea institutiilor de forta care au actionat in timpul protestului.

Opozitia mai voia verificarea oricaror alte aspecte care reies din derularea lucrarilor Comisiei si care sunt relevante pentru indeplinirea obiectivelor si scopului anchetei.

De asemenea, audierile de marti din Comisia de aparare din Senat pe tema violentelor din 10 august, din Piata Victoriei, au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentantilor PSD - ALDE, care i-au reprosat presedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, ca nu i-a consultat cand a decis invitarea la comisie a autoritatilor implicate in evenimente.

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Marcel Vela (PNL), a declarat, marti, ca parlamentarii puterii "s-au temut sa auda lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranta Cliseru", el precizand ca in raportul MAI referitor la protestul din 10 august "sunt multe dezacorduri, multe situatii care se bat cap in cap si ar fi fost o sedinta foarte interesanta".

Ce voiau liberalii sa afle in comisia de ancheta pentru criza pestei porcine

Printre obiectivele Comisiei ar fi urmat sa se numere verificarea tuturor aspectelor ce privesc respectarea Legii nr.571/2004 privind semnalarea unor masuri, fapte sau actiuni/inactiuni care cauzeaza si/sau vor cauza grave prejudicii materiale si economice pentru bugetul de stat si pentru capitalul autohton cu efecte incomensurabile pentru siguranta si securitatea alimentara, implicit asupra economiei nationale, cu efecte de destabilizare a statului si sigurantei nationale pe urmatorii 15 ani in privinta epidemiei de pesta porcina africana.

De asemenea, liberalii voiau sa afle daca a fost respectat ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.25/2008 privind recoltarea probelor pentru examenul de laborator si a Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrare primara, ambalare si transport al probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#comisie ancheta proteste, #comisie ancheta pesta porcina , #camera deputatilor