Europenii din afara Marii Britanii nu vor putea vota la referendumul pentru apartenenta la UE

Luni, 25 Mai 2015, ora 16:15
3114 citiri
Europenii din afara Marii Britanii nu vor putea vota la referendumul pentru apartenenta la UE
Foto: Facebook/ David Cameron

Daca se va organiza un referendum in Marea Britanie privind viitorul tarii in Uniunea Europeana, vor avea drept de vot doar cetatenii britanici, irlandezi si ai tarilor Commonwealth care sunt rezidenti ai Regatului Unit.

Mai mult de un milion de straini care traiesc in Marea Britanie nu vor avea drept de vot daca se va organiza referendumul de apartenenta la UE, au anuntat conservatorii, castigatori ai alegerilor parlamentare de la mijlocul lunii, scrie The Telegraph. Masura ar reprezenta un avantaj semnificativ pentru activistii eurosceptici.

Planurile lui David Cameron, dupa castigarea alegerilor: Referendum pentru apartenenta Marii Britanii la UE

David Cameron este de parere ca poporul britanic trebuie sa decida viitorul tarii in Uniunea Europeana, in primul referendum din mai mult de 40 de ani, ce urmeaza sa fie anuntat in aceasta saptamana.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, intentioneaza sa-l determine de pe premierul britanic sa organizeze referendumul in 2016 sau "cat mai curand cu putinta", in timp ce liderul de la Londra a spus ca s-a angajat sa organizeze votul pana cel tarziu in anul 2017. Cameron a precizat insa ca este pregatit sa il organizeze mai devreme, daca negocierile cu Bruxelles-ul se vor dovedi de succes.

UE strica planurile lui Cameron. Britanicii sa organizeze rapid referendum

Printre planurile premierului se numara si acela de a le interzice strainilor sa pretinda ajutoare sociale si de a-i deporta din Marea Britanie daca nu vor gasi de lucru in cel mult sase luni, ceea ce este descris drept "o cerinta absoluta".

La referendum vor avea drept de vot, pe langa cetatenii britanici, irlandezi si ai tarilor Commonwealth care sunt rezidenti in Regatul Unit si care au varsta de peste 18 ani, si cetatenii Marii Britanii care sunt rezidenti ai altor tari de mai putin de 15 ani, precum si cetatenii Commonwealth din Gibraltar.

Anterior, euroscepticii s-au temut ca la referendum s-ar putea vota dupa sistemul alegerilor locale si europene, respectiv cele in care cetatenii Uniunii Europene sunt indreptatiti sa voteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#vot referendum Marea Britanie, #referendum Marea Britanie UE , #Marea Britanie