Furtuna in nord-vestul Europei: Cel putin 13 morti, 180 de zboruri anulate, sute de mii de case fara curent

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 21:32
3980 citiri
Furtuna in nord-vestul Europei: Cel putin 13 morti, 180 de zboruri anulate, sute de mii de case fara curent
Foto: Daily Star

Cel putin 13 oameni au murit, in Marea Britanie, Germania, Olanda si Danemarca, in urma furtunii devastatoare care a lovit luni sudul Regatului Unit si nordul Frantei, precum si tarile de pe tarmul sudic al Marii Nordului.

Furtuna a avut rafale de vant ce au avut viteze demne de un uragan, provocand caderea copacilor, inundatii si afectarea traficului aerian, maritim si terestru, informeaza agentia Associated Press, preluata de ABC News. Cei mai multi dintre cei care au murit au fost loviti de copacii doborati de vant.

Un barbat a fost gasit mort intr-o casa din Hounslow, vestul Londrei, dupa o explozie cauzata de o scurgere de gaze, luni dimineata, informeaza The Guardian. O femeie a fost transportata la spital, in timp ce o a treia persoana a fost gasita decedata, dupa ce initial fusese declarata disparuta.

O adolescenta in varsta de 17 ani a murit dupa ce un copac a cazut pe rulota sa, in Kent, iar un barbat de peste 50 de ani si-a pierdut viata dupa ce un copac a cazut peste masina sa, in Watford. De asemenea, un baiat in varsta de 14 ani a fost declarat mort, fiind dat disparut dupa ce a fost luat de valurile marii, in Newhaven, East Sussex.

Furtuna puternica in Marea Britanie: drumuri inchise, masini distruse, un copil disparut (Galerie foto)

Cel putin 300.000 de locuinte au ramas fara curent electric, in Marea Britanie, in urma furtunii, insa situatia a fost remediata doar in cazul a 30.000 dintre ele. Vantul a suflat in rafale de pana la 160 de kilometri pe ora in zonele de coasta si pana la 130 de kilometri pe ora in interiorul tarii.

Companiile feroviare din sudul Angliei si-au suspendat trenurile de dimineata, multe dintre ele ramanand in gari pana dupa ora 9.00. In unele situatii, trenurile nu au circulat pana aproape de pranz.

Aproximativ 130 de zboruri au fost anulate, pe aeroportul Heathrow, iar portul Dover a fost inchis timp de aproape trei ore. Au fost emise 17 avertizari de inundatii, dintre care 15 in sud-vest, dar si 141 de alerte de inundatii in restul Angliei si Tarii Galilor.

Viteze record ale vantului in Danemarca, sase morti in Germania, trafic intrerupt si in Scandinavia

In capitala daneza Copenhaga s-au inregistrat viteze ale vantului de 194 de kilometri pe ora, in timp ce o autostrada din Germania a fost inchisa, din cauza rafalelor de 100 de kilometri pe ora. In aceasta tara s-au inregistrat cele mai multe decese in urma trecerii furtunii, sase, in timp ce un om a murit si in Danemarca, fiind lovit in cap de o caramida desprinsa dintr-o cladire.

Trenurile au fost anulate si in sudul Suediei si in Danemarca, iar vantul a spulberat acoperisurile, iar resturile au ranit un barbat.

Furtuna puternica in Franta: zeci de mii de case au ramas fara curent

De asemenea, furtuna a afectat si Olanda, doborand copaci si provocand inchiderea transportului feroviar catre Amsterdam. Luni dupa-amiaza s-au inregistrat rafale de vant de pana la 130 de kilometri pe ora, transmite Reuters.

O femeie a murit si alti doi oameni au fost serios raniti de copacii cazuti in capitala Olandei, in timp ce un feribot ce transporta 1.000 de oameni din Newcastle nu a putut ancora in port si s-a intors pe mare.

Nu mai putin de 50 de zboruri au fost anulate pe aeroportul Schiphol, iar navele care au sosit sau au plecat in portul Rotterdam, cel mai aglomerat din Europa, au avut intarziere.

In Franta, vantul a suflat cu o viteza de 100 de kilometri pe ora, in nordul si nord- vestul tarii, iar 75.000 de locuinte au ramas fara curent electric.

Furtuna nu fost considerata un uragan, in ciuda puterii sale, deoarece nu s-a format deasupra intinderilor calde ale oceanului, precum furtunile care lovesc zona Caraibelor si Statele Unite.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#morti furtuna Marea Britanie, #morti furtuna St Jude, #furtuna St Jude Marea Britanie , #Marea Britanie