General britanic: Primavara Araba ar putea izbucni si in Marea Britanie

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 16:13
2161 citiri
General britanic: Primavara Araba ar putea izbucni si in Marea Britanie
Foto: topnews.in

Seful Statului Major al armatei britanice, Sir David Richards, a avertizat ca revoltele din Orientul Mijlociu ar putea da nastere la actiuni ale militantilor islamisti din Marea Britanie.

Declaratiile au fost facute de catre seful armatei britanice, miercuri, cu ocazia analizei de final de an asupra amenintarilor la adresa Marii Britanii, transmite agentia Reuters. Cu toate acestea, el a recunoscut ca cel mai mare pericol este de natura economica.

Generalul a spus ca Primavara Araba ar putea provoca agitatie in randul comunitatii de imigranti din Insula.

"Exista un mare risc ca revoltele arabe sa duca la fisuri si la conflicte interne care s-ar putea externaliza, inclusiv in randul militantilor islamisti. Comunitatile arabe au ajuns si in Marea Britanie, asa cum s-a intamplat si cu cetatenii din Pakistan sau din alte state care se zbat din cauza instabilitatii", a afirmat Richards, in cadrul unei conferinte, la Londra.

La un an dupa inceputul protestelor ce au condus la Primavara Araba, partidele moderatilor islamisti au ajuns la conducerea Tunisiei si a Marocului si este foarte probabil sa se intample acelasi lucru si in Egipt, desi aici militantii islamisti au esuat, pana acum, sa razbata prin haosul creat.

Generalul Richards a recunoscut, insa, ca cel mai mare pericol pentru Marea Britanie este mai degraba economic decat militar.

"De aceea criza din zona euro este atat e importanta. Nicio tara nu se poate apara daca este in faliment", a precizat seful armatei britanice.

Micsorarea bugetului destinat Apararii, ca o consecinta a problemelor economice, a insemnat pentru Marea Britanie o nevoie de intarire a relatiilor militare, in special cu statele din Golf si din Africa.

In ciuda taierilor bugetare pentru armata, Regatul Unit va ramane "o legatura puternica a aliatilor nostri", a adaugat generalul. El a completat ca tara sa va ramane "un jucator de prima linie" al NATO si ca structurile militare vestice se afla in schimbare.

Marea Britanie se afla intr-o situatie delicata, in fata celorlalte state ale Uniunii Europene, dupa ce premierul David Cameron a refuzat, la summitul de iarna al UE, desfasurat pe 8 si 9 decembrie, sa semneze acordul de uniune fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#David Richards, #general britanic David Richards, #revolte Primavara Araba Marea Britanie, #economie amenintare Marea Britanie , #Marea Britanie