Intalnire cruciala la Bruxelles: Ce inseamna, de fapt, un eventual Brexit

Autor: Ana Ilie
Joi, 18 Februarie 2016, ora 12:39
7225 citiri
Intalnire cruciala la Bruxelles: Ce inseamna, de fapt, un eventual Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

In urma cu trei ani, premierul britanic David Cameron le-a promis britanicilor ca va convoca un referendum pentru ca oamenii sa se poata pronunta pentru ramanerea sau iesirea tarii din Uniunea Europeana. O decizie luata la presiunea unui partid anti-european si unor membri din partidul sau Conservator.

Acum, Cameron este presat sa livreze referendumul pe care l-a promis. Joi este ziua cea mai importanta pentru promisiunea lui Cameron, arata CNN.

Ce se intampla joi?

La un summit organizat joi la Bruxelles, in Belgia, liderii celor 28 de state membre UE se reunesc pentru o intalnire cruciala unde ar urma sa se decida daca se va negocia o intelegere care sa convinga votantii britanici sa ramana in UE. Acestia urmeaza sa voteze in referendum in iunie.

Brexit: Liderii europeni nu sunt multumiti de "frana de urgenta" propusa de Consiliul European (surse)

Liderii europeni, printre care si unii deranjati ca Marea Britanie solicita tratament special, trebuie sa aprobe unanim intelegerea.

Este o sarcina cu atat mai dificila cu cat, potrivit unui raport aparut in presa britanica miercuri, patru tari est-europene - Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia - au respins propunerile Marii Britanii de a limita beneficiile pentru muncitorii imigranti.

Este de asteptat ca liderii europeni sa se stranga pe seara la Bruxelles si sa inceapa dezbaterea ce are sanse sa se prelungeasca pana in zori.

Cum se incearca pastrarea Marii Britanii in UE: Va putea bloca legi europene si impune noi reguli pentru imigranti

Si Parlamentul European trebuie sa aprobe o eventuala intelegere.

UE s-a nascut ca o zona de liber schimb. Principala sa realizare a fost sa permita libera miscare a bunurilor si persoanelor, in speranta ca integrarea economica va preveni un nou razboi continental.

Marea Britanie a optat sa nu participe la aceasta deschidere si priveste cu scepticism eforturile UE de a se dezvolta in noi domenii, reglementand de la pesticide la drepturile omului.

Ce incearca sa obtina Cameron?

Cameron doreste sa poata spune ca a negociat ferm cu birocratii la Bruxelles, vrea sa opteze sa iasa din angajamentele europene standard prin care statele membre lucreaza pentru a intari uniunea si vrea ca Marea Britanie sa fie scutita de la a oferi ajutoare sociale nou-venitilor, inclusiv din tari UE.

In cele din urma, scrie sursa citata, Cameron isi doreste sa poata spune ca a tratat dur cu UE si ca e in interesul britanicilor sa ramana in blocul european.

De ce isi doresc britanicii sa iasa din UE?

In primul rand din cauza nou-venitilor. Cresterea imigratiei din pricina persoanelor care fug de razboiul din Siria a complicat aceasta situatie. Exista temerea ca imigrantii vor sa spolieze statul britanic si contribuabilii, solicitand ajutoare, obtinand slujbele localnicilor si, in cele din urma, ducand in jos salariile si in sus rata somajului.

Mai exista si un element de nationalism in demersul britanicilor, care nu doresc sa cedeze suveranitatea tarii Uniunii Europene.

Au mai fost probleme intre UE si Marea Britanie?

De altfel, intotdeauna au existat probleme intre Marea Britanie si UE. Marea Britanie nu a adoptat moneda unica euro si nu a aderat la zona de libera circulatie Schengen. In istorie, Marea Britanie nu a intrat in Comunitatea Europeana pana in 1973, cand presedintele francez, principalul opozant al acesti masuri, murise.

In anii 70 si 80, premierul britanic Margaret Thatcher s-a opus "puterilor excesive" ale Bruxelles-ului si a negociat o returnare a contributiilor Marii Britanii la UE.

Exista, asadar, sansa ca Marea Britanie sa iasa din UE. Referendumul poate sa livreze oricare din rezultate, cu toate ca analistii spun ca, in general, este mai dificil sa se voteze pentru schimbare decat pentru status quo.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Brexit summit UE, #Marea Britanie iesire UE, #referendum Brexit , #Marea Britanie