Jurnalist sub acoperire recrutat de Statul Islamic: Au pus la cale un atentat in inima Marii Britanii

Joi, 28 Iulie 2016, ora 21:31
20574 citiri
Jurnalist sub acoperire recrutat de Statul Islamic: Au pus la cale un atentat in inima Marii Britanii
Foto: Arhiva Ziare.com

Un jihadist adept al Statului Islamic a recrutat un jurnalist sub acoperire si l-a indrumat sa comita un atac terorist de tipul celor puse la cale de lupi singuratici, tintind Big Ben, Podul Londrei sau un mare centru comercial.

Investigatia apartine publicatiei britanice The Sun, care a intrat in contact cu un militant ISIL si a aflat detalii despre modul de operare al acestor extremisti islamisti.

Jihadistul Abu Khurasani i-a cerut jurnalistului sa faca rost de materiale pentru echiparea unei masini capcana. "Parcheaza undeva aglomerat, cu multi oameni", l-a indrumat extremistul.

Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase

Timp de doua luni l-a instruit Khurasani pe jurnalist, urmand ordinele sefului retelei de recrutare. Cei doi au comunicat prin aplicatia Telegram, care cripteaza conversatiile.

Extremistul i-a trimis jurnalistului un ghid pentru fabricarea bombelor si i-a ordonat sa faca rost de materiale, sa construiasca un dispozitiv explozibil si sa il ascunda intr-o masina.

I-a spus ca materialele necesare, printre care butelii cu gaz si artificii, pot fi cumparate cu doar 300 de dolari dintr-o varietate de magazine.

Printre tintele trasate de jihadist s-au numarat Podul Londrei si Big Ben, insa, in cele din urma, acesta a ales un mare centru comercial, pentru un masacru de genul celui din Nisa.

"Invata din (atacul din- n.red.) Nisa. Fa rost de o masina pe care o poti parca undeva aglomerat, cu multi oameni, si de o arma pe care o poti folosi in acelasi timp. In timp ce te afli in masina, foloseste-le pe toate (gloantele - n.red.) si apasa rapid pe buton. Ambele trebuie facute in graba. Fara pauze", i-a spus islamistul.

Statul Islamic ataca Europa pentru ca e mai slab, nu mai puternic: Jihadistii si "efectul pierzatorului"

Khurasani l-a indemnat sa-i ceara ajutorul lui Allah. "Orice poate functiona - un camion, un topor, orice, daca Allah ajuta. Ne vom aminti de munca ta - intentia trebuie sa fie doar sa-l servesti pe Allah. Te va iubi pentru asta. Viata e scurta, ne intalnim in curand in jannah (ceruri - n.red.) ", i-a spus el jurnalistului.

Khurasani, care sustinea ca se ocupa de operatiuni jihadiste in UK si Statele Unite, i-a spus jurnalistului sa comita atacul lunea trecuta.

Duminica seara, crezand ca barbatul se pregateste pentru misiunea sinucigasa, Khurasani i-a trimis un ultim mesaj. "Ne vom aminti de tine. Dar nu vreau sa-ti distrag atentia, akhi (frate - n.red.). (...) Maine inshallah (fie voia lui Allah - n.red) ", i-a scris islamistul.

Khurasani, care pare a fi de origine afgana dupa nume, se promoveaza pe Telegram fara nicio retinere ca fiind o persoana care recruteaza.

Toate probele au fost puse la dispozitia Politiei antitero si MI5, SRI-ul Marii Britanii. La solicitarea lor, The Sun nu divulga numele centrului comercial vizat de atac.

Portret de jihadist: Cine sunt cei care se alatura Statului Islamic

Publicatia noteaza ca jihadistii se folosesc frecvent de aplicatii cu mesaje criptate de genul Telegram, in incercarea de a-si ascunde complotul de serviciile secrete.

In timpul conversatiilor de pe Telegram, Khurasani a dat ca exemple de realizari ale jihadistilor atacul din Nisa, pe cele din Germania si masacrul din clubul gay din Orlando, SUA.

Khurasani i-a mai spus ziaristului ca Statul Islamic instruieste mai multi teroristi aspiranti din Occident, dar ca mai intai trebuie sa fie verificati. Asadar, i-a pus mai multe intrebari simple despre islam, la care barbatul a raspuns corect.

Cand reporterul l-a intrebat pe Khurasani daca gestul sau ii va ajuta familia sa ajunga in rai, acesta a raspuns: "Familia ta este musulmana? Da-le Coranul sa-l citeasca. Roaga-i sa-l citeasca si sa-l inteleaga. Fie ca Allah sa-i indrume catre islam daca nu sunt musulmani deja. Dar, te rog, nu le da niciun indiciu despre munca ta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#jurnalist acoperire Statul Islamic, #atac UK Statul Islamic , #Marea Britanie