Liberal-democratii, "decimati" in alegeri, in urma intrarii la guvernare alaturi de Cameron

Vineri, 08 Mai 2015, ora 14:35
2786 citiri
Liberal-democratii, "decimati" in alegeri, in urma intrarii la guvernare alaturi de Cameron
Foto: Hepta.ro

Liberal-democratii ies "decimati" din alegerile legislative de joi, platind astfel un pret dur atat pentru ca au intrat la guvernare alaturi de conservatorii lui David Cameron, cat si pentru propriile renuntari.

Liderul lor Nick Clegg si-a salvat mandatul in circumscriptia din Sheffield, in nordul Angliei, comenteaza AFP in pagina electronica.

Insa secretarul de stat pentru Energie Ed Davey, prezentat ca succesorul sau, si l-a pierdut, la fel ca ministrul in exercitiu al Comertului Vince Cable, fostul ministru al Trezoreriei Danny Alexander, veteranul Lib-Dem Simon Hughes, deputat de 32 de ani, sau Charles Kennedy, ales de 30 de ani si seful partidului in perioada 1999-2006.

In total, presa britanica preconizeaza ca partidul are sa obtina opt mandate, de sase ori mai putine decat la scrutinul precedent, in 2010.

Acesta ar fi cel mai slab rezultat din ultimii 20 de ani, la un dupa ce liberal-democratii au pierdut, in alegerile europene, zece dintre cele 11 mandate pe care le detineau.

"Acum este dureros de evident ca noaptea a fost cruda pentru liberal-democrati", a declarat vineri dimineata Nick Clegg, numarul doi in Guvernul in exercitiu, vizibil emotionat.

"Aceste alegeri au implicatii profunde pentru tara si, evident, pentru liberal-democrati", a adaugat el, sugerand ca ar putea sa demisioneze de la sefia partidului.

- Prudenta pe viitor

Infatisarea sa abatuta contrasta cu expresia radioasa pe care o afisa in prima sa conferinta de presa alaturi de David Cameron, in urma cu cinci ani, in gradina de trandafiri a sediului Guvernului de pe Downing Street.

Insa exercitiul puterii s-a dovedit dureros pentru acest partid, creat in 1988 prin fuziunea dintre Partidul Liberal, cu radacini in centru, si Partidul Social-Democrat (SDP), al secesionistilor din Partidul Laburist.

https://ziare.com/europa/marea-britanie/alegeri-in-marea-britanie-cameron-ar-putea-forma-singur-guvernul-miliband-demisioneaza-1362185

Pozitionat in ultimii ani pe centrul-stanga al esicherului politic britanic, Partidul Liberal-Democrat si-a dezamagit alegatorii traditinali, tinerele si femeile, acceptand sa sustina taierile bugetare operate la nivelul ajutoarelor sociale pentru cei mai saraci si incalcandu-si promisiunea de a nu creste cheltuielile cu studiile superioare, care sunt de trei ori mai mari.

Nick Clegg a suferit alt esec odata cu respingerea referendumului organizat in 2011 in vederea introducerii unei doze proportionale in alegerile britanice, care se desfasoara prin scrutin uninominal cu un tur si care favorizeaza partidele mari.

Alegeri in Marea Britanie: Fara rezultate oficiale, rivalul lui Cameron recunoaste infrangerea

Colapsul de joi ar urma sa determine o atitudine de prudenta pe viitor si sa-i descurajeze pe liberal-democrati sa mai incheie vreo alianta cu conservatorii sau orice alt partid pentru o vreme, apreciaza Tony Travers, director de cercetare la London School of Economics (LSE).

Fostul lider al partidului David Steel se afla printre cei care doresc ca liberal-democratii sa revina in opozitie pentru o perioada, pentru a-si strange randurile.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri Marea Britanie, #democrati alegeri Marea Britanie , #Marea Britanie