Ziare.com

Limba engleza isi are originea in Turcia

de Florin Necula
Duminica, 26 August 2012, ora 15:11

   

Limba engleza isi are originea in Turcia
Limbile indo-europene moderne, printre care si engleza, isi au originea pe teritoriul actual al Turciei, datand cu circa 9.000 de ani in urma, potrivit unor cercetatori.

Descoperirile acestora difera de teoriile conventionale, conform carora aceste limbi provin din sud-vestul Rusiei si au o vechime de circa 5.000 de ani, transmite BBC.

Un grup de cercetatori din Noua Zeelanda a folosit metode dezvoltate pentru a studia epidemiologia virusurilor si pentru a crea o familie a vechilor si modernelor limbi indo-europene, indicand astfel unde si cand a aparut prima oara aceasta familie a limbilor.

O familie a limbilor reprezinta un grup de limbi care provin dintr-un stramos comun, cunoscut drept protolimbaj. In lume exista peste 100 de astfel de familii de limbi.

Cea indo-europeana este una dintre cele mai mari, cu peste 400 de limbi vorbite in cel putin 60 de tari, iar originea sa este inca neclara. Unii teoreticieni considera ca limbile indo-europene provin din stepele Rusiei, din nordul Marii Caspice, cu 5.000 de ani in urma, in timp ce adeptii ipotezei Anatolia sugereaza ca originea acestora este in regiunea Anatolia, din Turcia, cu 3.000 de ani mai devreme.

In acest sens, pentru a determina care teorie este mai plauzibila, cercetatorul Quentin Atkinson, impreuna cu echipa sa de la Universitatea din Auckland au studiat evolutia limbilor folosind analize filogenetice, care sunt folosite cel mai des pentru a depista epidemii ale virusurilor. Astfel se studiaza cat de mult din informatia stocata in ADN-ul unui organism este impartit intre organisme. Mai departe, limbajul este trecut din generatie in generatie, precum ADN-ul.

Echipa din Auckland a fost cea care a stabilit, pe baza acestei analize, ca ipoteza ca originea limbilor indo-europene sa provina din Anatolia este mult mai probabila decat cea a provenientei din stepele Rusiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5888 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnilor sunt un inconditional pasionat al etimologiei si al...

... istoriei limbilor.
Cred ca cea mai fudula, mai pretentionasa, mai stufoasa carte pe care am citit-o este "In cautarea limbii lui Adam"
Desi nu-i contest competentele in semiotica, detest cercetarea bibliografica, pe care o interpretez ca pe o forma de pretiozitate.
Sa nu dam cu vorbele de-a azvarlitelea, caci, Doamnen sunt fiecare fara de pret.
Ca o rugaciune.

 

Nu chiar din Turcia, dar pe aproape. In Isaccea are originea.

.

Vorbim despre limbi INDO-europene.

Deci nu Isaccea, mai degraba Strehaia.

"Ca sa grijesc oaia, m-am dus la Strehaia"

Extras din regretatul Mircea Nedelciu...
... "Tanguire de mior, catre-un paznic surd si chior"

Limna romana se trage din Turcia

Imi place titlul acestui articol. Pai daca familia limbilor I-E numara 400 de limbi, inclusivi romana, inseamna ca pe baza rationamentului din titlu originea limbii romane este in Turcia. Culmea ca in cazul romanei este mult mai adevarat decit in cazul englezei dar asta datorita nfluentelor de mai incoace vreme decit ce presupune familie I-E. Bacshis, peshchesh, papuci sint doar citeva exemple de cuvinte romanesti de origine turca.

In ce priveste familia I-E ea este una larga dar la rindul ei s-a impartit in subfamilii si e cam aiurea sa vorbim de o limba concreta in acest context. Engleza face parte din familia limbi germanice mai degraba dar care a suferit o mare influenta latina in evul mediu. Cit priveste romana ea este o limba cu substrat latin care s-a suprapus peste o alta limba I-E cea a dacilor si la care s-a adugat o puternica influenta slava, o alta familie mare a I-E, odata cu migrarea acestora in bazinul Dunarii.

Sursa limbilor I-E este considerata a fi zona Caucazilor de unde si denumirea de rasa caucaziana data resei albe. Rasa alba coincide cu familiile de limbi I-E care s-au extins in Europa spre vest dar care s-a extins si in est in Iran, Afganistan, Pakistan si India(Hindu). I toate aceste tari se vorbesc limbi I-E, in Iran(Persia se vorbeste farsi, limba afganistana nu e departe, in Pakistan se vorbeste urdu, foarte apropiata de hindu care se vorbeste in NV Indiei o alta limba I-E.

Stim de aceste inrudiri din "biblia" hindu Rig Veda care descrie cum o populatie alba, denumita arieni, cu par blond si ochi albastri au invadat venind cu cai si care prin NE si au dact lovitura de gratie civilizatiei Harapa cucerind-o si stapinind-o de atunci incoace. Si azi in NE Indiei oamenii au o culoare mult mai pala si ochii albastri nu sint o raritate. Mai tirziu s-a observat de catre lingvistii englezi ca unele cuvinte de baza sint foarte apropiate in mai multe limbi care se intind din India si pina la oceanul Atlantic si astfel a aparul ideea I-E.

Desteapta-te romane!

Parerea mea:

In urma cu 10.000 ani Marea Neagra nu exista si in acest areal situat mai jos decat nivelul marii se formasera primele populatii agrare stabile care comunicau printr-un proto-limbaj. Aproximativ in anul 6.300 i.Hr, probabil in urma unui mare cutremur, s-a rupt separatia care exista intre Marea Mediterana si arealul Marii Negre, prin noile stramtori Bosfor si Dardanele varsandu-se o cantitate enorma de apa si avand loc ceea ce Biblia a numit mai tarziu Potopul lui Noah. O parte din populatiile surprinse de diluviu s-au prapadit, dar parti din acestea aflate mai spre actualele tarmuri ale marii au reusit sa se salveze si s-au reasezat stabil in zone adiacente actualei Mari Negre. Numai astfel se explica faptul ca din Anatolia, sud-vestul Rusiei sau Caucaz s-au propagat limbile vorbite azi, care s-au diferentiat ca urmare a separarii geografice, dar au avut toate o origine comuna. Este posibil ca si limba traca sa-si aiba originea directa tot din acest proto-limbaj al vechilor locuitori ai Marii Negre.

 

Strangelove, interesant ce spui, dar am obiectii:

O intindere atat de mare sub nivelul marii ar fi facut sa apara oricum o gigantica acumulare de ape din raurile care - ca orice rau - se miscau spre zonele mai joase. Unde crezi tu ca se varsau Dunarea, Nistrul, Niprul, Bugul inainte de ipotetica rupere spre Mediterana? Apoi mai e o chestie care vine impotriva teoriei tale: marea Neagra e mai putin sarata decat Mediterana iar aceasta din urma mai putin sarata decat Atlanticul; conluzia este ca permanent ai un aport de apa DINSPRE Marea Neagra spre Mediterana, nu invers. Un ipotetic cutremur putea cel mult sa uneasca doua mari deja existente, nu sa creeze o mare noua (Marea Neagra).

Cei de la Discopery

spuneau ca cel mai probabil exista o intindere de apa, dar de dimensiuni mai mici. Inundatia respectiva este inca subiect de dezbatere, dar se admite totusi ca nivelul marii initiale s-a ridicat cu cca 30 metri, sub forma unui cataclismm sau treptat. Suficient insa zic eu ca sa alunge spre zone mai inalte bastinasii. In chestiunea salinitatii si aportului de apa nu va contrazic, nu am cunostinte in domeniu. Link: http://www.descopera.ro/dnews/3965986-potopul-din-marea-neagra-un-dezastru-marunt

Ba la Isaccea, odată cu Crin Antonescu. Nu se cunoaste??!!

.

in urma cu vreo 10000 de ani

( daca-mi amintesc eu bine ) , continentele din emisfera nordica treceau prin ultima glaciatiune cunoscuta , asta inseamna ca o multime de apa ( zeci de metrii la nivelul oceanelor si marilor conectate ) era blocata in ghetari . Pe masura ce clima s-a incalzit , o parte din gheata s-a topit ceea ce a dus la inundarea oraselor joase de pe tarmuri . Acest fenomen continua si azi , si , daca incalzirea va continua , o multime de orase vor dispare peste un secol .

Ziare com ia modifica putin titlul si scrie Mesopotamia

Limba engleza isi are originea in Mesopotamia.Acum 9000 de ani Turcia nu exista.Daca te referi la actualul teritoriu al Turciei,ceeace este cu totul altcevan nici acest lucru nu corespunde in totalitate.

 

articolul romanesc e un rezumat al celui englezesc,

n-are nicidecum pretentia de a prezenta informatii originale. Exista un link la articolul englezesc, du-te si citeste ce scrie acolo. Anatolia este in actuala Turcie si n-a fost niciodata in antica Mesopotamie.

o părere

O părere doar,acum nu sunt bine documentat:cred că originea limbilor are legătură cu apariția și domesticirea calului care s/a produs undeva in zona nordului marii negre,marea caspică,sudul Ucrainei.Fiind mijloc de locomoție,calul a favorizat migrațiile de popoare și deci și a limbilor.

 

Ipoteza Kurgan n-a fost niciodata sustinuta de dovezi serioase

Ipoteza ca limba indo-europeana ar proveni din aceeasi zona din care a venit si agricultura in Europa SI in acelasi moment (acum vreo 8-9.000 de ani), mi se pare mult mai realista. Sa mai vedem ce dovezi apar.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor