Londra: Zeci de mii de oameni in strada, impotriva masurilor de austeritate

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 17:51
2787 citiri
Londra: Zeci de mii de oameni in strada, impotriva masurilor de austeritate
Foto: sor.org

Bulevardele Londrei au fost ocupate sambata de zeci de mii de protestatari nemultumiti de masurile de austeritate anuntate de guvern in vederea reducerii datoriei publice a Marii Britanii. Demonstratiile au fost zgomotoase, dar pasnice, comenteaza presa britanica.

Sindicate, organizatii anti-razboi, lideri de stanga, reprezentanti ai unor comunitati si multi alti activisti au scos oamenii pe strazi pentru a-si exprima nemultumirea fata de taierea cheltuielilor din sectorul public decisa de guvernul britanic in vederea reducerii datoriei publice estimata in prezent la peste 1.000 de miliarde de lire sterline, informeaza Business Week care citeaza AP.

Cu toate ca programul de austeritate adoptat de Guvernul Cameron a inregistrat pana acum un succes modest - deficitul bugetar a scazut usor - economia britanica s-a contractat pentru trei trimestre consecutive in contextul tulburarilor economice cu care se confrunta Europa.

Brendan Barber, liderul unuia dintre sindicatele care au organizat marsul de sambata, a declarat ca mesajul transmis autoritatilor este "Austeritatea inseamna esec".

"Guvernul face viata ingrozitor de grea pentru milioane de oameni carora le reduce salariile, in timp ce bogatilor le reduce taxele", a declarat el.

Marea Britanie a imprumutat doar in luna septembrie 13 miliarde de lire sterline, in timp ce alte state europene, inclusiv Irlanda vecina, se lupta cu datoriile publice, de aceea este un consens general cu privire la necesitatea ca bugetul Regatului Unit sa fie reechilibrat.

Vineri, seful Partidului Conservator a demisionat ca urmare a unei dispute avute pe aceasta tema cu premierul.

Marea Britanie: Ministrul de Finante calatorea la clasa I, cu bilet de clasa a II-a

Unii protestatari au strigat "Fara bilete la clasa intai" si au huiduit in timp ce treceau pe langa resedinta premierului din Downing Street. Dar, spre deosebire de alte asemenea demonstratii de protest organizate in ultimul timp pe continent, marsul londonez s-a incheiat aparent fara violente. Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca nu au fost inregistrate incidente si nu s-au facut arestari.

Ed Miliband, liderul Partidului Laburist, de opozitie, a tinut un discurs la finalul marsului in Hyde Park, in care a sustinut ca este necesara "o alta abordare, mai corecta" a situatiei.

Nu exista o estimare oficiala a numarului de participanti, dar jurnalistii de la Associated Press au aproximat ca au iesit in strada zeci de mii de oameni. La randul lor, organizatorii au anuntat ca au adus la Londra 250 de autobuze pline cu protestatari.

Demonstratii similare au avut loc si in Belfast, capitala Irlandei de Nord, dar si la Glasgow, cel mai mare oras din Scotia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#demonstratii Londra austeritate, #mars austeritate Londra, #proteste masuri austeritate Londra , #Marea Britanie