Marea Britanie, in fata celei mai puternice furtuni din ultimii 26 de ani

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 20:48
8871 citiri
Marea Britanie, in fata celei mai puternice furtuni din ultimii 26 de ani

Marea Britanie se pregateste pentru cea mai puternica furtuna din ultimii ani, care ar urma sa loveasca din sud-vestul insulei, luni dimineata.

Furtuna St. Jude, care vine dinspre Oceanul Atlantic, a provocat stare de alerta in sudul Angliei si Tarii Galilor, fiind anuntate ploi torentiale si vant ce va sufla cu putere de pana la 130 de kilometri pe ora, informeaza The Guardian.

St. Jude va lovi la putin timp dupa miezul noptii de duminica spre luni, urmand a se deplasa dinspre sud-vestul tarii catre nord-est.

Totodata, au fost anuntate inundatii importante, cauzate de cei pana la 25 de milimetri de ploaie in sase ore. De asemenea, vantul puternic ar putea sa doboare copaci, fiind instituita alerta de tip "amber" (chihlimbar, trad. - n.red.), de grad mediu. Sunt asteptate si intreruperi ale curentului electric si perturbari ale transportului, in primele ore ale zilei de luni.

Inca nu se stie ora la care va lovi furtuna si nici traseul sau, putand chiar sa treaca prin Canalul Manecii si sa ocoleasca complet Marea Britanie.

Cu toate acestea, meteorologii avertizeaza ca vantul va incepe sa sufle cu putere, cu viteze de pana la 100 de kilometri pe ora, inca de la miezul noptii, in timp ce luni dimineata unele zone de coasta din sudul insulei ar putea sa fie maturate de rafale de vant de pana la 140 de kilometri pe ora. Avansand spre nord, viteza vantului va scadea, pana la cel mult 110 kilometri pe ora.

De asemenea, pompierii au trasmis o avertizare de urgenta celor din Londra, iar politistii au avertizat oamenii sa sune la numarul de urgenta 999 dar in cazul unei urgente reale. Intre timp, prim-ministrul David Cameron a avut intalniri de urgenta, duminica dimineata, cu ministrii si cu reprezentanti ai unor alte institutii, pentru a coordona planurile de protejare a cetatenilor de furtuna.

O turbina eoliana inalta de 27 de metri s-a prabusit, in noaptea de sambata spre duminica, in Devon, sud-vestul tarii, fara insa a provoca victime. Marti, insa, este de asteptat ca furtuna sa treaca, iar viteza maxima a vantului nu va fi mai mare de 40 de kilometri pe ora.

Precedenta furtuna de asemenea amploare cu care s-a confruntat Marea Britanie a fost in anul 1987, provocand moartea a 18 oameni si doborarea a milioane de copaci, iar costurile pagubelor au fost estimate la 1,5 miliarde de lire sterline.

Furtuna care a lovit Tara Galilor si Anglia pe 16 octombrie 1987 a fost cea mai puternica din ultimele trei secole, vantul sufland cu viteza de pana la 190 de kilometri pe ora. Milioane de case au ramas fara curent electric timp de cateva ore, iar altele timp de cateva zile.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#furtuna Marea Britanie, #St Jude Marea Britanie, #furtuna vant Marea Britanie, #furtuna ploi Marea Britanie , #Marea Britanie