Ministru german: Vom plange daca Marea Britanie paraseste UE

Joi, 03 Martie 2016, ora 20:51
4894 citiri
Ministru german: Vom plange daca Marea Britanie paraseste UE
Foto: Ziare.com

Ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a afirmat joi ca "va plange" daca la referendumul din 23 iunie Marea Britanie va decide sa paraseasca Uniunea Europeana.

"Vom plange", a spus Schaeuble intr-o dezbatere organizata de Camera de Comert britanica la Londra, atunci cand a fost intrebat ce va face daca Marea Britanie decide sa iasa din forul comunitar, raspunsul sau fiind primit cu rasete si aplauze de catre participanti, transmite Reuters.

Drama Brexit a luat sfarsit: Acord al liderilor europeni - In ce conditii ramane Marea Britanie in UE

Oficialul german a adaugat ca Uniunea Europeana ar fi mai putin competitiva si mai instabila in absenta Marii Britanii.

"Daca Marea Britanie nu va fi implicata in Uniunea Europeana ca membra, cred ca Marea Britanie isi va asuma riscul ca Europa continentala sa fie putin mai instabila si mai volatila, iar acest lucru nu este in interesul Marii Britanii", a spus Wolfgang Schaeuble, care s-a adresat in limba engleza.

El a subliniat ca Marea Britanie a avut o contributie semnificativa la evolutia Uniunii Europene gratie expertizei sale in securitate si politica externa.

Cu acelasi prilej, ministrul de Finante britanic George Osborne a estimat ca parasirea Uniunii Europene de catre Marea Britanie ar fi o greseala intr-o perioada de instabilitate geopolitica si riscuri reprezentate de evolutiile din Rusia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Brexit: Cel mai recent sondaj din Marea Britanie arata o rasturnare de situatie

La summitul din 18-19 februarie de la Bruxelles, liderii celor 28 de tari membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis ce "reinnoieste pactul" Marii Britanii cu Europa, acord pe care premierul britanic David Cameron il considera suficient pentru a recomanda mentinerea tarii sale in Uniunea Europeana, in cadrul referendumului din 23 iunie.

Sub imensa presiune a concetatenilor sai si a Partidului Conservator impotriva cresterii numarului de imigranti, David Cameron a obtinut o clauza de salvgardare de sapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii migranti, care permite o limitare a acordarii lor, potrivit unei scari graduale.

Drama Brexit a luat sfarsit - Detalii ale noului acord al UE pentru Marea Britanie

In urma cu zece zile, David Cameron, a estimat ca o eventuala iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana ar constitui o amenintare pentru economia si securitatea tarii sale.

Cameron a subliniat, totodata, ca votul din 23 iunie va angaja definitiv viitorul tarii sale si ca nu va exista cale de intoarcere.

"Trebuie aratat in mod clar. Va fi o decizie ireversibila", a spus premierul britanic, ironizandu-i pe cei care cred ca va fi posibil sa se negocieze din nou cu Bruxellesul daca la referendum se va vota pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ministru german Brexit, #Marea Britanie iesire UE, #Wolfgang Schaeuble Brexit , #Marea Britanie
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
Schäuble a plans totdeauna cu lacrimi de crocodil, de ce ar face-o
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ce ți-e Nilul, ce ți-e Rinul... Dacă printre migratori s-au strecu