Ministrul de externe irlandez: Marea Britanie va trebui sa isi amane iesirea din UE

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 23:26
4483 citiri
Ministrul de externe irlandez: Marea Britanie va trebui sa isi amane iesirea din UE
Foto: arhiva Facebook Theresa May

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord va trebui foarte probabil sa-si amane iesirea din Uniunea Europeana sau sa anuleze notificarea privind retragerea sa din blocul comunitar ''pentru moment'' daca doreste sa prezinte o ''propunere complet noua'' privind Brexitul, a subliniat duminica ministrul de externe irlandez, Simon Coveney, citat de Reuters.

''Daca va exista o propunere complet noua dinspre Regatul Unit, cred indubitabil ca va fi nevoie de mai mult timp de luat in considerare de catre UE si ca acest lucru ar implica probabil o extindere a articolului 50 sau o retragere a articolului 50 pentru moment'', a declarat Coveney pentru postul public de televiziune irlandez RTE.

Prim-ministrul britanic Theresa May a cerut joi Bruxellesului noi garantii pentru a o ajuta sa obtina ratificarea acordului de Brexit de catre deputatii britanici, dar liderii europeni au parut agasati de aceste solicitari considerate prea vagi.

Europenii, care s-a declarat cu totii "gata sa o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fara valoare juridica, menit sa atenueze ingrijorarile parlamentului britanic. Dar ei au repetat ca acordul de divort "nu poate fi renegociat" si nu si-au ascuns nerabdarea fata de solicitari considerate inca prea vagi privind noua relatie pe care Londra vrea sa o innoade cu UE dupa Brexit.

"Prietenii nostri britanici trebuie sa ne spuna ce vor, in loc sa ne faca sa spunem ce vrem noi", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in fata presei. Juncker a adaugat ca executivul european va publica pe 19 decembrie "toate informatiile general utile care privesc pregatirea unui 'no deal' ", ipoteza unui Brexit fara acord devenind pe zi ce trece tot mai probabila.

Noile garantii cerute de Theresa May privesc asa-numitul "backstop", solutia imaginata pentru a impiedica revenirea unei frontiere fizice intre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord, care ar pune in pericol acordurile de pace de pe insula. Aceasta "plasa de siguranta" prevede crearea unui "teritoriu vamal unic" ingloband UE si Marea Britanie dupa tranzitia post-Brexit, care nu ar trebui sa se aplice decat in caz de esec al negocierilor care urmeaza privind viitoarele relatii comerciale ambitioase pe care Londra si Cei 27 vor sa le stabileasca.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Brexit Marea Britanie amanare iesire UE , #Marea Britanie