Mitinguri la Cardiff si Caernarfon pentru o Tara a Galilor independenta in UE

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 22:14
4902 citiri
Mitinguri la Cardiff si Caernarfon pentru o Tara a Galilor independenta in UE

Sute de persoane au participat, sambata, la doua mitinguri in care au cerut ca Tara Galilor sa devina un stat independent in cadrul Uniunii Europene, relateaza BBC News.

Grupul de campanie "A Free Wales in Europe/Cymru Rydd yn Ewrop" s-a reunit la Maes in Caernarfon, Gwynedd si la Cardiff. Aceste reuniuni au fost organizate in semn de protest fata de faptul ca alegatorii din Tara Galilor au decis cu 52,5% din voturile exprimate ca Marea Britanie sa paraseasca UE.

"In pofida unei majoritatii care a votat in Tara Galilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, rezultatul a fost de fapt extrem de stans - 48% (dintre alegatori) au decis sa ramanem" in UE, a declarat Ifan Morgan Jones un participant la un miting. "Noi nu credem ca oamenii din Tara Galilor au primit toate informatiile inainte de vot. Discutia a avut loc intr-un context britanic si nu s-a discutat aproape deloc despre impactul (unui Brexit) asupra Tarii Galilor", a subliniat el.

"UE a investit peste patru miliarde de lire sterline in Tara Galilor incepand din 2000. Spre deosebire de alte parti din Regatul Unit, galezii primesc mult mai mult de la UE decat contribuie", a continuat activistul. "Suntem democrati si acceptam deplin rezultatul referendumului cu privire la (apartenenta Marii Britanii la) UE", a mai spus el. "Nu incercam sa-l rastrunam, ci sa convingem oamenii ca viitorul Tarii Galilor este al unei tari independente in cadrul UE", a subliniat Jones.

"Noi pur si simplu nu am avut o dezbatere in Tara Galilor", a declarat si Sandy Club, care a participat la mitingul de la Cardiff. "Multi oameni au votat ascultand o dezbatere televizata si radiodifuzata din Anglia, iar noi nu am decis asupra unor probleme galeze", a adaugat ea.

De cealalta parte, parlamentarul David Jones, care a facut parte din campania pro-Brexit, a apreciat ca ceea cer participantii la miting este "profund nedemocratic". El a subliniat ca "Tara Galilor a votat pe 23 iunie exclusiv ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, iar ca oamenii sa ceara orice alt aranjament este profund nedemocratic". "Ei pot sa spuna asta, dar majoritatea oamenilor nu este clar de acord. Sincer, acesti demonstranti ar trebui sa respecte vointa poporului", le-a raspuns el manifestantilor, care afirma ca galezilor le va fi mai rau in afara UE.

Tot sambata, 50.000 de oameni au protestat la Londra impotriva deciziei de iesire din UE a Marii Britanii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tara Galilor miting pro UE, #miting pro UE Cardiff , #Marea Britanie