Moscova si Londra se incaiera iar, dupa expulzarea unui jurnalist britanic din Rusia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 17:53
1306 citiri
Moscova si Londra se incaiera iar, dupa expulzarea unui jurnalist britanic din Rusia
Foto: guardian.co.uk

Noi tensiuni intre Rusia si Marea Britanie, dupa ce guvernului de la Londra i s-a cerut sa revoce invitatia lansata ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, in semn de protest si pana cand Moscova va oferi o explicatie pentru expulzarea ziaristului Luke Harding, corespondent la Moscova al cotidianului The Guardian.

Parlamentarul laburist Chris Bryant a cerut Guvernului britanic sa blocheze vizita dupa ce a cerut o pozitio oficiala a Ministerului de Externe pe aceasta chestiune, noteaza The Guardian.

Intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri in Parlament, Bryant a spus ca guvernul ar trebui sa revoce invitatia adresata lui Lavrov pana cand nu se explica circumstantele expulzarii lui Harding din Rusia. Bryant a spus chiar ca Guvernul britanic ar trebui sa explice ca Lavrov "nu mai este binevenit in aceasta tara atata vreme cat jurnalistii britanici nu sunt bineveniti in Rusia".

Ulterior acestei interventii, ministerul de Externe al Rusiei a revenit asupra deciziei privindu-l pe Harding, anuntand ca acesta este liber sa se intoarca oricand sa-si faca meseria in Rusia. Harding "nu va avea probleme la intrarea in Federatia Rusa", insa nu s-a explicat de ce a fost expulzat.

Lavrov a incercat sa aiba o discutie telefonica cu omologul britanic William Hague, insa datorita faptului ca acesta este intr-un turneu diplomatic in Africa, a fost imposibil. In cele din urma, MAE rus a sunat la ambasada Marii Britanii din Rusia pentru a intreba daca oficialii britanici au vazut renuntarea la decizia de a-l expulza pe jurnalist.

Expulzarea lui Harding vine dupa cateva incidente de hartuire in Rusia, ca urmare a dezaprobarii oficiale fata de articolele sale.

Publicatia The Guardian s-a declarat "nedumerita" de atitutdinea rusilor. Un purtator de cuvant a spus ca ziarul "tot nu a primit o explicatie adecvata" pentru expulzarea lui Harding.

The Guardian a mai precizat ca jurnalistul a fost expulzat mai intai in noiembrie 2010, insa aceasta decizie a fost amanata pana in mai 2011, ca urmare a unei interventii a guvernului britanic.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#tensiuni londra moscova, #tensiuni londra moscova jurnalis, #jurnalist britanic expulzat rusia , #Marea Britanie