Negociatorul sef al UE pentru Brexit a venit la Bucuresti: Ce mesaje i-au transmis presedintele, premierul si sefii Parlamentului

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 18:55
4289 citiri
Negociatorul sef al UE pentru Brexit a venit la Bucuresti: Ce mesaje i-au transmis presedintele, premierul si sefii Parlamentului
Foto: Administratia Prezidentiala

Pozitia Romaniei in procesul Brexit si drepturile cetatenilor romani care locuiesc in Marea Britanie au fost doua dintre subiectele intens discutate la Bucuresti de negociatorul-sef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, Michel Barnier, care a subliniat rolul important pe care il va juca Romania in primavara anului viitor, cand Marea Britanie va parasi Uniunea.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul intalnirii cu Michel Barnier care a avut loc la Palatul Cotroceni (foto), ca Romania sustine continuarea cooperarii UE cu Marea Britanie in domeniile de interes comun si dupa retragerea acesteia din Uniune, precizand ca tara noastra este interesata de un acord in domeniul securitatii externe cu Marea Britanie si de negocierea unor reglementari in domeniul mobilitatii cetatenilor.

Conform unui comunicat remis de Administratia Prezidentiala, presedintele Romaniei a subliniat importanta deosebita a mentinerii unitatii celor 27 de state membre ale Uniunii in cadrul negocierilor privind Brexit, aratand ca aceasta abordare reprezinta o premisa esentiala in gestionarea eficienta a acestui proces.

Klaus Iohannis a reiterat sprijinul Romaniei pentru un proces ordonat si previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relatii viitoare cat mai apropiate intre UE si Regatul Unit. Totodata, el a evidentiat ca principala prioritate in acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de Retragere cat mai curand posibil, prin identificarea unor solutii privind problemele inca divergente, in special in ceea ce priveste granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord.

"Cu privire la modelul de cooperare economica in contextul relatiilor viitoare, Presedintele Romaniei a subliniat ca integritatea Pietei Unice a UE si indivizibilitatea celor patru libertati reprezinta piloni de baza ai proiectului european si nu sunt negociabili. Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca Romania sustine continuarea unei cooperarii stranse a UE cu Marea Britanie in domeniile de interes comun si dupa retragerea acesteia din Uniune si a aratat ca, pentru tara noastra, un acord in domeniul securitatii externe cu Marea Britanie prezinta un interes deosebit", arata sursa citata.

La randul sau, negociatorul-sef al Uniunii pentru Brexit a facut o prezentare a evolutiei negocierilor cu Marea Britanie si a etapelor urmatoare in cadrul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniune.

"Michel Barnier a evidentiat eforturile pe care echipa sa le depune in mod constant pentru ajungerea la un acord cu partea britanica si a exprimat speranta privind obtinerea unor evolutii substantiale in cadrul negocierilor care sa permita finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE.

Totodata, negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit a subliniat faptul ca Romania, in calitate de stat care va detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene in primul semestru din 2019, va avea un rol important in asigurarea cadrului institutional necesar care sa permita retragerea ordonata a Marii Britanii din UE si in derularea negocierilor privind viitoarele relatii dintre Uniune si Regatul Unit", arata Administratia Prezidentiala.

Care a fost pozitia premierului Dancila

La randul sau, premierul Viorica Dancila la primit la Palatul Victoria pe negociatorul-sef al UE pentru Brexit, ocazie cu care i-a transmis ca Romania trateaza cu o atentie deosebita dosarul Brexit, avand in vedere comunitatea romaneasca semnificativa din Marea Britanie, se arata intr-un comunicat

Tototdata, premierul a aratat ca, la nivel intern, tara noastra a inceput pregatirile inca de la debutul procesului de negociere, in luna martie 2017 fiind creat un mecanism interministerial privind problematica Brexit si ca va continua sa urmareasca cu atentie modalitatea prin care prevederile Acordului sunt implementate, astfel incat toti cetatenii romani rezidenti in Marea Britanie sa poata continua sa locuiasca, sa munceasca si sa studieze in aceleasi conditii ca pana acum.

Dancila a mai sustinut ca Romania este pregatita sa gestioneze orice scenariu posibil al negocierilor, a transmis Guvernul.

Cu privire la relatiile viitoare UE-Marea Britanie, premierul Viorica Dancila a reiterat importanta mentinerii unei relatii apropiate intre cele doua parti, indicand ca orice acord va trebui sa se bazeze pe un echilibru intre drepturi si obligatii si sa respecte autonomia decizionala a UE si aratand ca subiectul mobilitatii reprezinta o prioritate pentru partea romana si ca principiile reciprocitatii si non-discriminarii trebuie sa constituie piloni fundamentali ai relatiei cu Marea Britanie post-Brexit, adauga Executivul.

Drepturile romanilor din Marea Britanie, sustinute si de sefii Parlamentului

Si liderii celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin-Popescu Tariceanu, s-au intalnit marti cu Michel Barnier. Ei au discutat despre pozitia Romaniei in procesul Brexit si despre drepturile cetatenilor romani care locuiesc in Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea si Michel Barnier au discutat despre drepturile cetatenilor si decontul financiar, Dragnea dand asigurari ca Romania va sprijini procesul Brexit pentru o relatie apropiata intre UE si Marea Britanie in viitor.

La randul sau, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, a sustinut garantarea drepturilor cetatenilor romani cu resedinta in Marea Britanie, conservarea dreptului la mobilitate si libera circulatie si aplicarea neconditionata a principiilor reciprocitatii si non-discriminarii.

"Presedintele Senatului a evidentiat importanta incheierii unui acord cat mai cuprinzator UE-UK, care sa nu se limiteze la o cooperare economica in materie de comert, ci sa acopere o arie cat mai larga de domenii, precum securitatea si apararea. Domnul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat importanta mentinerii unei voci unitare si coerente a UE27, in scopul facilitarii etapei finale a procesului de negociere", a transmis Senatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Michel Barnier Bucuresti discutii Brexit , #Marea Britanie