Ziare.com

O noua provocare pentru UE: Independenta Scotiei

de Ovidiu Albu
Joi, 28 Februarie 2013, ora 22:43

   

O noua provocare pentru UE: Independenta Scotiei
O Scotie independenta ar trebui sa inceapa de la zero procesul de aderare la UE, a declarat ministrul de Externe al Letoniei, tara care ca asigura presedintia UE imediat dupa referendumul scotian pentru independenta de Marea Britanie.

Ministrul leton Edgars Rinkevics a declarat pentru BBC Scotia, citat de The Telegraph, ca Scoatia va fi considerata o "tara noua" si va trebui sa urmeze toate etapele privind aderarea la UE.

"Daca Scotia isi obtine independenta, este o tara noua. Procedura de admitere a unui nou membru in UE trebuie urmata. Toate capitolele de aderare trebuie deschise, negociate in mod corespunzator si apoi inchise", a spus Rinkevics.

Insa, el crede ca perioada de aderare nu va fi atat de lunga precum in cazul Croatiei, care a trebuit sa astepte mai mult de zece ani, deoarece Scotia este deja in UE. Pe de alta parte, Rinkevics a refuzat sa confirme declaratiile Partidului National Scotian, aflat la guvernare, care sustine ca tara va adera in numai 16 luni.

Letonia este a cincea tara din UE care considera ca scotienii trebuie sa o ia de la capat cu aderarea. De aceeasi parere este si guvernul de la Londra. Alte trei tari, Estonia, Ungaria si Slovacia au spus ca au nevoie de clarificari. Alte 14 tari membre ale UE, printre care si Romania, au refuzat sa exprime o opinie in acest moment.

Marea Britanie va fi scoasa din UE, daca Scotia devine independenta?

Mai mult, ministrul de Externe al Letoniei a luat in calcul ca Marea Britanie, ramasa fara Scotia, sa nu mosteneasca automat calitatea de membra a UE, dezvaluind ca oficialii din Comisia Europeana iau "in calcul" aceasta situatie. Opinii similare au fost exprimate si de ministrii de Externe ai Republicii Cehe, Irlandei si de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Referendumul in care scotienii isi vor decide independenta va avea loc in toamna lui 2014.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2034 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor