Ziare.com

S-ar putea sa mergem fara viza in Marea Britanie si dupa Brexit, insa doar ca turisti. Reguli separate pentru studenti si muncitori

Joi, 17 August 2017, ora 17:50

   

S-ar putea sa mergem fara viza in Marea Britanie si dupa Brexit, insa doar ca turisti. Reguli separate pentru studenti si muncitori
Guvernul britanic planuieste sa mentina - dupa Brexit - calatoria fara vize in Regatul Unit a vizitatorilor din Uniunea Europeana, insa, cei care vor dori sa munceasca, sa studieze sau sa se mute in Regat vor trebui sa ceara permise in acest sens, in virtutea propunerilor Londrei.

In prezent, cetatenii europeni sunt liberi sa traiasca si sa munceasca in Regatul Unit, fara sa aiba nevoie de asemenea permise, informeaza BBC News.

Ministerul britanic de Interne afirma ca gestionarea migratiei vizeaza atat munca si avantajele, cat si capacitatea de a efectua controale la frontiera fizica.

Insa ministrii urmeaza sa fie intrebati daca va exista o intrare pe "usa din spate" in Marea Britanie si cum ii va opri Ministerul de Interne pe vizitatori sa stea o perioada mai lunga de timp si sa isi ia locuri de munca fara viza sau permis de munca.

Propunere "sensibila"

"Propuneri cu privire la viitorul sistem de imigratie a cetatenilor UE urmeaza sa fie publicate la momentul potrivit", a subliniat Ministerul de Interne.

Grupul de presiune Migration Watch apreciaza ca este vorba despre o propunere "sensibila, proportionata", dar ca Guvernul va fi nevoit sa cheltuiasca sume mai mari de bani in vederea punerii in aplicare a unui eventual acord cu privire la depasirea perioadei de sedere.

Londra acorda deja vize cetatenilor din 56 de tari - de la Statele Unite si pana in Maldive, comenteaza BBC. Pasapoartele sunt stampilate la intrare in regat, iar oamenilor li se permite sa stea maximum sase luni. Insa ei nu au voie sa munceasca, sa studieze sau sa se mute in regat.

"Nu este deloc surprinzator ca este avut in vedere un sistem similar in privinta cetatenilor UE dupa Brexit, cu atat mai putin avand in vedere ca aranjamentele viitoare ar urma sa fie reciproce", comenteaza BBC.

Cu alte cuvinte, daca cetatenii UE vor avea nevoie de vize sa vina in Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca sa calatoreasca in UE.

Astfel, planul Guvernului ar putea fi sa adauge cele cateva sute de milioane de europeni sistemului care exista deja.

Insa povara aplicarii lui si verificarii aspectului legat de faptul ca oamenii se afla legal in regat nu va reveni unei paze de frontiera consolidate sau serviciului de imigratie. Ea le va reveni mai degraba angajatorilor - de la Sistemul National britanic de Sanatate (NHS) si pana la cafenele -, celor care inchiriaza locuinte si agentiilor guvernamentale locale, scrie BBC.

Potrivit The Times, noul sistem care-i vizeaza pe europeni va fi implementat treptat, dupa ce Marea Britanie paraseste UE in martie 2019, iar cei care vin sa munceasca vor fi nevoiti sa se inregistreze, initial, la Ministerul de Interne, fara restrictii in campul muncii.

Uniunea Europeana va fi cea care va decide daca oferta cu privire la calatoria fara vize - propusa in mod oficial de echipa de negociatori britanici - va fi reciproca.

UE lucreaza la un sistem de autorizare a calatoriei pe teritoriul sau, similar sistemului american de scutire de la vize ESTA.

Surse de la Bruxelles afirma ca se va negocia daca britanicii care vor voi sa calatoreasca in UE vor fi introdusi in acest sistem dupa Brexit.

Scadere masiva

Calatoria fara viza nu este o idee noua - turistii australieni si americani pot, de exemplu, sa vina in Regatul Unit pe o perioada de sase luni fara viza.

In ceea ce-i priveste exista masuri care-i descurajeaza sa stea mai mult de sase luni si sa munceasca ilegal. Ele le limiteaza capacitatea de inchiria o locuinta si de a deschide un cont bancar.

Insa ei au nevoie de o oferta de loc de munca de la un angajator britanic, sa respecte criterii cu privire la limba si alte criterii, pentru a obtine un permis de munca si sa stea mai mult.

"Ideea este ca un sistem de permise de munca pentru muncitori din UE va conduce, la un moment dat, la o scadere masiva a migratiei nete din UE, pe masura ce muncitorii cu salarii mici (80% din aflux) sunt eliminati", a declarat Lordul Green of Deddington, presedintele Migration Watch UK.

Aceasta "reducere ar putea, dupa calculele noastre, sa fie de aproximativ 100.000 (de oameni) pe an", a apreciat el.

Citeste si: In prag de Brexit, numarul cetatenilor UE care lucreaza in UK e la un nivel record. Romanii continua sa vina

Frontiera irlandeza

Lordul Green of Deddington spune ca acest sistem poate fi implementat prin intermediul angajatorilor, insa avertizeaza ca Guvernul va fi nevoit sa cheltuiasca bani mai multi cu "lupta" impotriva imigratiei ilegale, un lucru "tot mai necesar" in orice caz, in opinia sa.

Guvernul subliniaza ca vrea sa progreseze cat mai rapid posibil in negocierile cu UE pe tema viitoarei functionari a controalelor la frontiera.

Londra a anuntat miercuri ca urmeaza ca dupa Brexit sa nu existe o frontiera "dura" intre Irlanda de Nord si Irlanda, singura frontiera fizica dintre Uniune si regat.

Potrivit unui document in care sunt prezentate propuneri in acest sens, ar urma sa nu existe vreo infrastructura fizica - ca de exemplu posturi de vama - la aceasta frontiera, care are aproximativ 300 de puncte de trecere.

Unii au criticat aceste propuneri ca lipsite de detalii credibile, iar Partidul Laburist le-a respins drept o "frontiera fantezista".

Citeste mai multe despre:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Brexit viza europeni Marea britanie
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2534 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mereu Aberatia ziare.com

Ziare.com traiesc si acuma cu idea, ca Uk va cere vize special pentru romani, sau unui alt stat separat din Uiniune. Este aberatia ziare.com . Acordurile in Uniune sunt similiare, de exemplu Romania nu poate sa introduca obligativitata vizelor pentru Argentina, sau pentru UK sau pentru Japonia. Obligativitatea vizelor se decide la nivel de Uniune, ori ceri vize pentru toate cele 28 tari ori deloc. Singura excepetie deocamdata este pentru SUA, care si asta v-a dispare in maxim 2 ani. Persona nu cred ca UK o sa limiteze acesul pe piata muncii a cetatenilor UE in Regat, pentru ca vor primi drept raspuns aceasi politica.De exemplu Islanda, Norvegia, Elevetia nu sunt membre comunitare, dar au aceleasi drepturi ca si cei din Uniune. O mica exceptie este Elvetia, care ofera un anumit numar de permise de munca pe an, fiind tara mica.
Inaintea formarii Uniunii, cei din Occident, nu aveau nevoie de vize intre ei, si asta din anii '50.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor